Tóth Brigitta

Nem kell karanténba vonulniuk a turistáknak Spanyolországban

2020. május 25. - TóthBrigitta

diarioestrella.jpgNyárra feloldja a külföldről érkezők karanténját a kormány. Július 1-jétől már senkinek sem kell majd kötelezően betartania a kijárási tilalom szabályait, tehát szabad lesz a mozgás az országban. A belügyminiszter eközben “bizalomvesztés” miatt menesztette a madridi csendőrség parancsnokát. 

Tovább

Karanténfeloldás: Mit csinálhatnak hétfőtől a 2-es fázisba belépők? 

1590156830771.jpg 

Ismét változik az élet Spanyolországban. A lakosság több mint 40 százaléka a 2-es karanténfeloldási szakaszba lép hétfőn és újabb lazító intézkedéseknek örülhet. A bárok a beltéri asztalaikhoz is ültethetnek vendégeket, a hotelek kinyithatják a közösségi tereket, valamint el lehet menni színházba, de akár plázázni is. Az egyik kórházi platform közben országos megmozdulásra buzdítja az egészségügyi dolgozókat. A közegészségügy védelmének fontosságát szeretnék hangsúlyozni. 

Tovább

Beindul a turizmus: júliustól jöhetnek a külföldi nyaralók Spanyolországba

turistak_cincodias-elpais.jpg

Beindítja a turizmust Spanyolország. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: júliustól beengedik a nyaralás céljából érkező külföldieket az országba. A kormány mindenkinek garantálja a biztonságos vakációt. A kormányfő közölte azt is, hogy júniusban újraindul az első osztályú spanyol labdarúgó bajnokság. Míg tartott a sajtótájékoztató, országszerte autós tüntetéseket tartottak, melyeken a kormány lemondását követelték. 

Tovább

Megvan az 1-es fázis: nyílhatnak a bárok Madridban és Barcelonában

strand-alerta.jpg

Madrid és Barcelona is megkezdheti a karantén feloldását - jelentette be délután sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Minisztérium. Ezt azt jelenti, hogy a két nagyvárosban is kinyithatnak hétfőn a bárteraszok, valamint szabadon lehet majd mozogni a provincián belül. Castilla és León is beléphet május 25-én az 1-es szakaszba,  11 önálló közösség pedig már a 2-esben kezdheti meg az új hetet a strandok és közösségi medencék megnyitása mellett. 

Tovább

Politikai vihar: a baszkokkal paktált le a kormány a szükségállapotért

sanchez_2.jpg

Nagy port kavart a kormány és a baszk Bildu közötti megállapodás Spanyolország politikai életében. Még a kormánytagok sem tudtak az egyezségről, melyben vállalták a Rajoy-kormány 2012-es munkaügyi reformjának eltörlését, még nagyobb veszélynek kitéve az ország gazdaságát. Közben Valencián kívül minden autonóm közösség kérvényezte továbblépését a karanténfeloldás következő szakaszába.

Tovább

Covid-19: június 7-ig meghosszabbították a szükségállapotot Spanyolországban

sanchez_1.jpg
Szükségállapot meghosszabbítva. Ötödik alkalommal vitte át a kongresszuson Pedro Sánchez miniszterelnök a koronavírus-járvány miatti riasztási állapot fenntartását célzó beadványát. Éjfélkor életbe lép a maszkok használatáról szóló rendelet is, mely előírja, hogy minden közterületen, közúton és zárt térben kötelező a védőeszközök viselete. Aki megszegi a szabályt, több száz eurós bírsággal számolhat. 

Tovább

Kilencedik napja tüntetnek a kormány ellen Spanyolországban

tuntetes_1.jpg

Több mint egy hete tüntetnek a kormány ellen Madridban. Az emberek a miniszterelnök lemondását és szabadságot követelnek. Döntött a kormány a maszkokról: kötelező lesz a használatuk zárt közterületeken és közutakon is abban az esetben, ha nem tartható fenn a 2 méteres távolságtartási szabály. 

Tovább

Covid-19: mindenhol kötelező lesz maszkot viselni Spanyolországban

kotelezomaszk_elcorreo.jpg

Nemcsak a tömegközlekedésben, hanem mindenhol kötelező lesz maszkot viselni Spanyolországban. Módosultak a 0-ás, az 1-es és a 2-es karanténfeloldási szakasz szabályai, valamint már azok a települések is eltörölhetik a kijárási órarendet, ahol 5 és 10 ezer között van a bejelentett lakók száma. Mindemellett 8 repülőtérrel bővült a spanyolországi belépési pontok köre. 

Tovább

Covid-19: Valencia mehet az 1-es fázisba, Madrid és Barcelona marad a nulladikban

barterasz_abc.jpg

Madrid és Barcelona marad a 0. fázisban, Málaga, Granada, Valencia, valamint Castilla-La Mancha ugyanakkor átkerül az 1-es karanténfeloldási szakaszba - jelentette be az Egészségügyi Minisztérium. A Kanári és a Baleár-szigetek néhány területe hétfőtől már a 2-es fázis előnyeit élvezhetik. Emellett a nulladik fázisban veszteglők korlátozásainak lazításáról is döntött a kormány. 

Tovább

Covid-19: Tömegek tüntettek a kormány ellen Madridban

tuntetes.jpg

Tüntetések voltak Madridban a kormány ellen. Legkevesebb kétszáz ember gyűlt össze a Salamanca negyedben és szabadságot, valamint a kormány lemondását követelték. Megerősítik a rendőri jelenlétet a városrészben, hogy ne fordulhasson elő több olyan demonstráció, melyen az emberek fittyet hánynak a járvány miatt elrendelt biztonsági szabályokra. Közben több autonóm közösség bejelentette: szeptember előtt már nyitja ki az osztálytermeket még a 6 éven aluliak részére sem.  

Tovább