Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Tájékoztató a covid-igazolvány spanyolországi bevezetéséről

2021. november 29. - TóthBrigitta

16371679850701.jpg

Fotó: El Mundo

Spanyolország kormánya ugyan elzárkózik a covid-igazolvány egységes, nemzeti szintű bevezetésétől, az autonóm régiók azonban saját hatáskörben sorban jelentik be az oltatlanokat érintő szigorításokat. Aragónia, a Baleár-szigetek, Katalónia, Galícia, Murcia, Navarra és Valencia már korlátozza is őket. Ezekben a közösségekben él a spanyolországi lakosság 42 százaléka. A Kanári-szigetek, Kantábria, Andalúzia, Kasztília és León, valamint Asztúria még csak fontolgatja a dokumentum bevezetését. Madrid, Kasztília-La Mancha, Extremadura ugyanakkor határozottan nemet mond az oltáson alapuló megkülönböztetésre. 


Andalúzia

A kormány kérvényezte a bíróságtól, hogy azoknak az embereknek, akik kórházban vagy idősotthonokban szeretnék meglátogatni hozzátartozóikat, rendelkezniük kelljen oltási/gyógyulási igazolással vagy negatív teszteredménnyel. 

Aragónia 

Aragóniában múlt csütörtök óta fel kell mutatni a covid-igazolványt az éjszakai szórakozóhelyeken, a szállodai és éttermi ünnepségeken, valamint a tömegrendezvényeken. Az aragón kormány nem zárja ki, hogy az oltási útlevél használatát más típusú intézményekre is kiterjesszék. 

Asztúria 

Asztúria fontolgatja a covid-útlevél bevezetését, de még nem született döntés ebben az ügyben. 

Baleár-szigetek 

A Baleár-szigeteken október óta fel kell mutatni az oltási papírokat a diszkókban. Most a kormány bejelentette, hogy az 50 főnél nagyobb befogadóképességű vendéglátóhelyekre, valamint kapacitástól függetlenül az összes éjszakai szórakozóhelyre való belépés esetén is szükség lesz a dokumentumra. 

Kanári-szigetek

A regionális kormány kérvényezte a bíróságtól, hogy hagyja jóvá a covid-útlevél használatát minden közhasználatú területen. 

Kasztília és León

A kormány jelenleg várja a bírósági jelentést a covid-útlevél kórházakban és zarándokházakban való bevezetési lehetőségeiről, de korlátozások helyett az oltási kampányra helyezik a hangsúlyt. 

Kasztília-La Mancha 

A kormány nem tartja szükségesnek a covid-útlevél bevezetését. 

Kantábria 

Kantábria csütörtöktől foglalkozik mélyrehatóbban a  covid-igazolvány témájával, így jövő hét előtt nem születik döntés ebben a kérdésben. 

Katalónia

A bíróság engedélyezte a covid-igazolvány használatát a vendéglátóhelyeken, a sportközpontokban és az idősotthonokban is. A rendszer múlt pénteken, majd hétfőn is összeomlott, olyan sokan próbálták letölteni az igazolást, ezért csak péntektől (december 3-a) követelik meg annak felmutatását. 

Extremadura

Extremadura pillanatnyilag nem tervez semmiféle korlátozó intézkedést bevezetni az oltatlan lakossággal szemben. 

Baszkföld 

A baszk kormány bevezette volna a covid-igazolványt az éjszakai életben és bizonyos éttermekben, de a legfelsőbb bíróság visszadobta a tervezetet. A vezetőség közölte, hogy ha tovább romlanak az adatok, akkor egészségügyi vészhelyzetet hirdetnek és ennek keretében bevezetik a korlátozásokat. 

Galicia

Galícia a közelmúltban megkapta az igazságszolgáltatás jóváhagyását és bevezette  a covid-igazolványt az éjszakai szórakozóhelyek, továbbá az éttermek és bárok belső terein - utóbbi két esetben este 9 órától.  Kiterjesztették az intézkedést azokra is, akik látogatóként érkeznek a kórházakba beteg hozzátartozójukhoz. 

La Rioja

La Rioja elhalasztotta a covid-útlevél bevezetéséről szóló döntést. 

Madrid

A madridi vezetés nem tartja szükségesnek az oltatlanok korlátozását. Ehelyett inkább azt követelik a kormánytól, hogy erősítse meg az ellenőrzéseket a Barajas repülőtéren, mert a legtöbb fertőzött légi úton érkezik az országba. Madridban találták meg az első, omikron variánssal fertőzött beteget is, aki egy dél-afrikai járattal érkezett a spanyol fővárosba. 

Murcia 

Murciában az olyan esetekben kérik el a covid-igazolványt, amikor egy hely (pl. étterem) teltházzal üzemel. Az intézkedés december 17-ig lesz érvényben. 

Navarra

Navarrában is engedélyezte a bíróság a covid-útlevél bevezetését a 60 főnél nagyobb befogadóképességű éttermekben, diszkókban és bulitermekben. 

Valencia 

Valencia közösségben december 3-tól az ünnepi időszak végéig el fogják kérni a covid-igazolványt az 50 főt meghaladó befogadóképességű szállodákban, éttermekben, szabadidő- és szórakoztató központokban, a több mint 500 fős zenei fesztiválokon és rendezvényeken, továbbá  a kórházakban/idősotthonokban ápolt betegek látogatása esetén is. 

süti beállítások módosítása