Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: Az 2022-es PDC darts-VB összefoglalója

2022. január 05. - Sárközi Kada

peter_wright_world_darts_championship_2022.jpgJanuár 3-án véget ért a PDC idei világbajnoksága egy bő fél hónapos versenyzés után. A döntőt végül az angol Michael Smith játszotta a skót Peter Wright ellen, de ennek az egy mérkőzésnek a története nem írja le az egész tornát, ami több okból is érdekesnek bizonyult. Ebben a nagyobb összefoglalóban ezért kitérünk a döntő mellett a legjobb mérkőzésre, a kilenc nyilasokra, a legnagyobb meglepetésre és a koronavírus szerepére is.


A DÖNTŐ: Peter Wright 7-5 Michael Smith

Az, hogy az alsó ágról a skót legenda és már 2020-ban világbajnok Peter Wright jut be a döntőbe, nem számított meglepetésnek. Wright a torna első felében nem is találkozott nagyobb kihívással, később a negyeddöntőben és az elődöntőben már meg kellett küzdenie előbb Callan Rydzzel majd a másik skót öreg Gary Andersonnal. Ezeken a mérkőzéseken végül Wright a mérkőzés vége felé feljebb tekerte a teljesítményét, amire nem volt válasz. Ezzel szemben Michael Smith döntőzése kisebb meglepetés. Smith már 2019-ben volt döntőzött, ahol viszont kikapott Michael van Gerwentől. Tudásban bőven benne van az elitben, azonban ő fejben nem olyan erős. Éppen ezért volt kisebb csoda hogy sorozatban verte ki Jonny Claytont és Gerwyn Price-t a 4.körben és a negyeddöntőben, ugyanis a két walesinek sokkal jobb szezonja volt. Így alakult ki a döntő, ami inkább szenvedősre sikerült a nagy nyomás miatt. Egyik játékos se dobott stabilan, és egymás hibáira építettek, mintsem hogy magabiztosan húzzák be a játékosok a saját kezdéseiket. Wright hiába lépett el 2-0 szettekben (egy szetthez 3 leget kell nyerni), nem tudott dominálni, ami ahhoz vezetett, hogy a 7.szett után már Smith vezetett 4-3-ra. Azonban miután Wright kiegyenlített 5-5-re a folyamatos felváltva nyert szettek után, Michael Smith fejben megint elfáradt, ami pedig ahhoz vezetett, hogy Snakebite sorozatban nyerte a legeket, ezzel eldöntve a mérkőzést. Peter Wright tehát ebben a szezonban a World Matchplay, az országok közötti World Cup és Players Championship Finals után a Világbajnokságot is megnyerte, teljesen megérdemelve.
fhz0k1uxeamm3ed.jpg

Fotó : Trendsmap - A képen balra Michael Smith és jobbra Jonny Clayton, akik a torna legjobb mérkőzését játszották

A legjobb mérkőzés a torna során:

Rengeteg kiváló és izgalmas mérkőzés volt a VB alatt, amiből nehéz lenne egyet kiválasztani, azonban volt egy párharc, amit sokan az előrehozott döntőnek tartanak. Ahogy fentebb volt említve, Michael Smith a 4.körben megverte Jonny Claytont, azonban hogy milyen módon, az nem. Mindkét játékos top formában volt, a 7 darab szett alatt együtt dobtak 25 180-at (ami a maximum pont), Clayton átlaga 102.48-as, Smith átlaga 99.84-es volt, és összesen volt 5 100 pont feletti kiszálló is. Clayton hiába kezdte esélyeshez méltóan a mérkőzést, és elhúzott 2-0-ra szettekben, Smith vissza tudott jönni. Fontos megemlíteni, hogy ez volt az első éles párharca Smith-nek hosszú idő óta ahol fejben nem esett teljesen szét, ezért is volt meglepetés, hogy nyerni tudott. Végül az utolsó szettben “hosszabbításra” került a sor. Ott a 10.legben Clayton hiába kezdett jól, egy rossz kerekítéssel hibázott, így 6-4-re az angol húzta be a döntő szettet. Valószínüleg a legnagyobb videómegosztó portálra fel fog kerülni valamilyen módon a mérkőzés, aki szeretne megismerkedni a sporttal, annak tudom ajánlani.
ej.jpg

Fotó : Sky Sports - A képen William Borland öröme a kilencnyilasa után

A kilencnyilasok:

Dartsban egy legen belül 501 pontot kell elfogyasztani, és ezt a leggyorsabban kilenc nyíllal lehetséges különböző kombinációkban. Éppen ezért hatalmas elismerés ilyet dobni, és TV-s versenyeken nem is gyakori, jelenleg összesen 64 darabot dobtak a játékosok úgy, hogy az első kilencnyilas 1984-ban volt az MFI World Matchplayen John Lowe által. Azonban ez a PDC VB világrekordot döntött, ugyanis a torna során 3 is volt. Az elsőt a skót William Borland dobta még az első körben, elképesztő módon, ugyanis ez hirtelen halál legben történt, és Borland ezzel jutott tovább egy hatalmas mérkőzés végén a volt ifjúsági világbajnok Bradley Brooks ellen. Másnap egyből jött a kilencnyilas a lett Darius Labanauskas révén, ő azonban végül nem tudott nyerni. A trend hogy aki kilencnyilast dob az nem jut tovább, ugyanis a negyeddöntőben a címvédő Gerwyn Price is dobott egy tökéletes leget Michael Smith ellen, de végül nyilvánvalóan ő is kiesett ezen a mérkőzésen, mivel Smith döntős volt. Mindezek mellett lehet azt írni, hogy “csak” 3 kilencnyilas volt, ugyanis többeknek volt erre esélye, köztük a világbajnok Peter Wright is kétszer dobhatott a dupla 12-re hogy sikerüljön a perfect leg.
ejk.jpeg

Fotó : The Northern Echo - A képen 23 éves Callan Rydz

A legnagyobb meglepetés :

Minden évben lehet várni a világbajnokságon, hogy melyik fiatal fog berobbanni. Idén ez a szerep a 23 éves, newcastle születésű Callan Rydzre jutott. Rydz nem kiemeltként kezdte a tornán, ez volt a harmadik világbajnoksága, eddig mindkétszer egy mérkőzést nyer, majd a 2.körben a kiemelt ellenfele ellen kikapott. Idén ismét nyert az 1.körben, a japán Yuki Yamada ellen, majd megtörte az eddigi trendjét és a 2.körben könnyedén lépett át az észak-ír Brendan Dolanen. Remek játékával ő lett az esélyes a 10.kiemelt Nathan Aspinall ellen is, ugyanis Aspinallnak be volt kötve a dobó keze. Viszont azt nem lehetett várni hogy könnyedén le is mossa a volt UK Open bajnokot a pályáról. Rydz tehát úgy érkezett a 4.körre egy másik meglepetést okozó játékos, Alan Soutar ellen, hogy még szettet sem veszített az egész VB alatt. Itt ez a sorozata megszakadt, de csak egy szettet bukott, és könnyedén lépett át a skóton, ezzel bejutva a negyeddöntőben. Ott az ellenfele a későbbi világbajnok, Peter Wright volt. Sokáig ellene is vezetett a Riot becenévre hallgató játékos, de végül 4-3-as szett előnynél kezdett elfáradni, amit a rutinos Wright kegyetlenül kihasznált, és ezzel a negyeddöntőben esett ki végül Rydz. Ezzel a szerepléssel pedig bekerült a Top 32-be a ranglistán, ami hatalmas lépés a karrierje során. Emellett fontos megemlíteni, hogy Rydz szórakoztatóan játszott végig, gyorsan dob, és bármikor képes kihasználni az ellenfelei hibáit. Valószínűleg fog tudni építeni erre a tornára a fiatal newcastlei.

süti beállítások módosítása