Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: Aranylabda 2021

2021. december 03. - Sárközi Kada

jn.jpg

A keddi France Football gáláján kihirdették az idei Aranylabda győztesét, és ezzel együtt a top 30-as listára bekerült játékosok teljes sorrendjét is. A szavazás nagy visszhangot kavart a különböző helyezések, de főleg a győztes kiléte miatt. Ebben a cikkben ezért összefoglaljuk hogy mind a 30 játékos mit ért el ebben a szezonban. Fontos megemlíteni még, hogy az Aranylabda mellett még négy díjban hirdettek győztest, a legjobb csatár Robert Lewandowski lett, a legjobb kapusnak járó Yashin-díjat Gianluigi Donnarumma, a női aranylabdát a spanyol Alexia Putellas nyerte, a legjobb fiatalnak járó Kopa-díjat pedig Pedri vihette haza.


 

  1. Luka Modric (horvát, Real Madrid) és César Azpilicueta (spanyol, Chelsea) - 0 pont

Két játékos lett, aki nem kapott egy pontot se a szavazás során, Luka Modric és César Azpilicueta. A 2018-ban már Aranylabda győztes Modric még mindig a Real Madrid és az EB-n a horvát válogatott meghatározó középpályása volt, viszont nem nyert semmit, és a csapat különösen nem kiemelkedő teljesítménye miatt nem kapott pontot. Ebben a szezonban jelenleg a bajnoki címért küzd a Real, és Carlo Ancelotti alatt úgy néz ki újra megtalálta a játékát a spanyol csapat, így Modric jövőre feljebb mászhat a listán. Egy másik kevésbé megénekelt hős, a Chelsea csapatkapitánya César Azpilicueta helye se kérdéses a top 30 játékos között, hiába volt az egyik legfontosabb eleme a BL-győztes védelemnek és a spanyol válogatottnak az EB-n, egyénileg nem emelték ki.
kljk.jpg

Fotó : Marca - A képen César Azpilicueta BL-trófeával

  1. Gerard Moreno (spanyol, Villarreal), Nicolò Barella (olasz, Inter) és Rúben Dias (portugál, Manchester City) - 1 pont

Három játékos kapott egy pontot, és a lista alján ha valaki kevés ponttal ért be, lehet már gondolkodni azon hogy azért jár a pont, mert az újságírók magasabb polcra teszik azokat akikkel egy a nemzetiségük. Ezeknek a játékosok pontjai nem állnak messze ettől a hipotézistől, viszont háromból kettő többet is érdemelhetett volna. Akinek mondhatni itt jó helye van a teremtésben az Gerard Moreno, aki a Villarealban hiába nyújtot remek teljesítményt, és nyerte meg az Európa-ligát, az EB-n iszonyatos szenvedést mutattak be a spanyolok támadói, és az idei szezonban is eddig több sárga lapja van mint gólja a La Ligában. A másik két játékos kevés pontja viszont megkérdőjelezhető. Barella a remek teljesítményével megnyerte az Interrel a Serie A-t a Juve évtizedes regnálása után, és az olaszokkal az EB-t. A középpályás ebben az évben lépett szintet, és az ígéret kategóriából az elismert szintre lépett, és az olasz masszív nagyon masszív volt és együtt működött jól, viszont például Verratti a top 30-ba se került be. Védők szintjén pedig Rúben Dias lett alulértékelve. A Premier League év játékosa lett a bajnoki címet szerző portugál pozíciója ellenére. A szavazásnál viszont a védők kategóriájában jobban értékelték a remek EB-t, ami a portugáloknak nem sikerült, így Dias is lejjebb csúszott.

 

  1. Phil Foden (angol, Manchester City) - 2 pont

Az angol EB-menetelés első játékosa a listán a Manchester City középpályása, Phil Foden. Fodentől nem kell elvenni ezt az érdemet, remek fiatal tehetség, aki Guardiola szisztémájában szélső támadóközéppályásként megtalálta a helyét. Ha nem is az volt a szezonban a legjobb mérkőzése, a legjobb példa megnézni hogy mire is képes a 21 éves angol az idei szezonbeli Liverpool elleni mérkőzés, ahol be is talált. Viszont ez is mutatja a védők hanyagolását, ugyanis a saját csapatán belül Rúben Diast jobbnak találták, mégis mögötte van a listán.
n_1.jpg

Fotó : Eurosport - A képen a 2021-es “Golden Boy”, Pedri

  1. Pedri (spanyol, Barcelona) - 3 pont

Az év felfedezettje egyértelműen Pedri lett, aki megnyerte idén a már említett Kopa-díjat és az ismertebb legjobb fiatalnak járó díjat, a Golden Boy-díjat is. A szenvedő barcelonai középpályára remekül szállt be, és mindenki Xavi és Iniesta utódját látja benne. A pár héttel ezelőtt a születésnapját ünneplő 19 éves játékos a szezonban 75 mérkőzést játszott, ami okán a mostanára összeszedett egy kisebb sérülést is, ezért az utóbbi időben nem tudott hatni az újságírókra és a szavazataikra.

  1. Harry Kane (angol, Tottenham) - 4 pont

Az EB-n ezüstérmes angol válogatott csapatkapitánya 4 pontot szerzett a remek torna után, viszont klubszinten a Tottenhammel szenved, ahogy az teszi azt az egész klub is. Az előző szezont hetedik fejezte be a csapat, valamint az sem segített, hogy a nyáron az esetleges Manchester City-be történő igazolása után összeveszett a klubbal, így nem tudott egyből játszani a Premier League-ben. Mindezek mellett a londoni csapat még edzőt is váltott, mivel Nuno Espírito Santo érkezése sem tudott segíteni. Röviden : nem ez volt Kane legjobb éve.

  1. Bruno Fernandes (portugál, Manchester United) és Lautaro Martínez (argentin, Inter) - 6 pont

Mindkét a 21.helyen befutó játékosra igaz, hogy az év első fele erősebb és eredményesebb volt számukra. Bruno Fernandes a tavalyi 2.helyezett Unitedben az egyik legfontosabb játékos volt, és a legeredményesebb is. Az EB azonban nem úgy sikerült a portugáloknak, mint ahogy várhatták, a VB-re se sikerült kijutniuk egyenes ágon, és a nyár óta a manchesteri csapat se tud megfelelően teljesíteni. Lautaro Martínez az Inter játékosaként csak úgy mint Barella olasz bajnok lett, és a Copa Americát is megnyerte, viszont a jelenlegi szezonban közel sem jó maga játéka, habár 8 gólja már van, ami viszont kevesebb mint csapattársának, Edin Dzekonak.

  1. Riyad Mahrez (algériai, Manchester City) - 7 pont

A világ egyik legalulértékeltebb játékosaihoz tartozó Mahrez a második legjobb afrikai játékosként a 20.lett, 7 ponttal. A kreatív jobbszélső angol bajnok lett a Manchester Cityvel, BL-döntőben jutott, és az ő formája az új szezonnal egy cseppet sem lett rosszabb, valamint Algériával is bejutott az afrikai VB-selejtező utolsó fordulójába. Neki a legnagyobb hiányossága az volt idén, hogy az koronavírus miatt az afrikai nemzetek kupáját 2022 januárjáig elhalasztották, így neki nem volt kontinens tornája.

  1. Mason Mount (angol, Chelsea) - 7 pont

Phil Foden után a második fiatal angol, aki itt van a top 30 játékos között. Mount már Frank Lampard irányítása alatt is játszott a londoni csapatban, de Thomas Tuchel irányítása alatt tudott kiteljesedni, és oroszlánszerepet játszott a Chelsea Bajnokok-ligája győzelmében, és az EB-n is 5 mérkőzésen 464 percet játszott. Jelenleg az angoloknak az a szerencséjük van, hogy lehet azon “vitatkozni” hogy ő jobb vagy Foden, de a BL-győzelem miatt egyértelműen ő magasabban lett rangsorolva.

_mn.jpg

Fotó : FourFourTwo - A képen a dán válogatott és az AC Milan csapatkapitánya, Simon Kjær

  1. Simon Kjær (dán, Milan) - 8 pont

A dán válogatott csapatkapitánya a legjobb évét játszotta a karrierje során. Remek döntés volt számára Milánóba igazolni, ahol Fikayo Tomorival remek védő duót alkottak egész év során. Az EB-n elődöntős dánok sziklája is ő volt, metaforikusan is, ugyanis ha ő nem cselekszik időben, Christian Eriksen ma lehet már nem lenne velünk. Ez a szörnyű eset ellenére is sikerült majdnem az még angolokat is elkapniuk az ő vezetésével a Wembleyben. Mindezek mellett jelenleg a Milan is újra az olasz bajnoki címre tör, Kjær viszont pont ebben a fordulóban szenvedett sérülést, ami után le kellett cserélni a 32 éves védőt.

  1. Luis Suárez (uruguayi, Atlético Madrid) - 8 pont

A Barcelona által elküldött Suárez Madridban, az Atlético színeiben mutatja meg a volt vezetőinek, miért volt hiba az ő elengedése. Az Atléti bajnoki címig jutott az uruguayi csatárral, viszont a válogatottal már a negyeddöntőben kiesett Kolumbia ellen, és jelenleg nincsenek kijutó helyen a dél-amerikai VB-selejtezőben. Habár a 34 éves játékoson játékán már látszik az öregedés, a gólokat ugyanúgy szállítja a jelenlegi szezonban is.

  1. Neymar (brazil, PSG) - 9 pont

A 16. helyezett egy olyan játékos lett, akiről azt gondolták 10 évvel ezelőtt, hogy a jelenlegi évben, vagy az elmúlt bármelyikben ő fogja hazavinni a díjat. Neymar azért igazolt Párizsba, hogy ő legyen a csapat vezére, a kiemelkedő játékosa, ennek ellenére a két csatártársa is előrébb végzett. A szélső csapat szinten nem alkotott kiemelkedőt Mbappé árnyékában, egyedül a brazil válogatott maradt neki, viszont elvesztették a Copa America döntőt Argentína ellen.

  1. Raheem Sterling (angol, Manchester City) - 10 pts

A listán a legjobb angol a Manchester City szélsője, Raheem Sterling lett. Sterling egy érdekes eset, mivel tud gólokat szerezni, angol bajnok lett, valamint BL- és EB-döntőben is pályán volt. Azonban főleg az EB során a legtöbb angol drukkoló azt követelte, hogy Jack Grealish játsszon a helyén, mivel nem kreatív, és közel sem passzol olyan jól mint a társa. Sterlingnek egy tulajdonsága van, amit imádnak az edzői, ami az, hogy elképesztően gyors, és a védők vagy nem vagy csak alig tudják vele tartani a lépést. És mivel ő játszik, rá jönnek ki a helyzetek, és szerzi a gólokat.
mnm.jpg

Fotó : Marca - A képen az olasz válogatott középhátvéd duója, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci

  1. Giorgio Chiellini (olasz, Juventus) - 26 pont / 14. Leonardo Bonucci (olasz, Juventus) - 18 pont

Hiába foglalnak el más helyet a tabellán, ezt a két játékost együtt kell értelmezni, ugyanis mondhatni egyik sincs a másik nélkül. Habár a Juventusban már Chiellini a kora miatt nem folyamatos játszik, a helyén Matthijs de Ligt is játszik, de olasz válogatottnak ismét a fő oszlopa volt a Chiellini-Bonucci tengely. Nem megkérdőjelezhető a pozíciója a világ legjobbjainak is tartott párosnak, azonban klubszinten nem voltak olyan kiemelkedőek, mint a csak 1 pontot szerző Rúben Dias.

  1. Romelu Lukaku (belga, Inter/Chelsea) - 26 pont

A belga csatár is egy remek éven van túl. Az Interben Antonio conte irányítása alatt vissza tudta nyerni az elképesztő formáját és erejét, és ezzel bajnoki címig repítette a milánói csapatot, abból a keretből ő kapta a legtöbb pontot. Az EB-n habár a belgák pont az olaszokkal kerültek szemben a negyeddöntőben, ezért kiestek, Lukaku bekerült a torna legjobb csapatába is, valamint a torna során 4 gólt szerzett. A nyáron ezekután visszatért a Chelseahez, és folytatja jelenleg is a további gólgyártást.

  1. Erling Håland (norvég, Dortmund) - 33 pont

Ha jelenleg megkérdeznénk a futball rajongókat, Erling Hålandot a legtöbben a top 10 játékos közé tennék a világban. A norvégnak elképesztő érzéke van a gólszerzéshez, a Bundesligában 50 mérkőzést követően 50 gólja van. Nem is véletlen, hogy minden nagy egyesület őt akarja megszerezni, ugyanis már több csapatban is bizonyította hogy mérkőzésenként +1 gólt jelent ha pályán van. Habár a 11. hely jelenleg magasnak tűnik, ha így folytatja a fiatal norvég, nagy esélyes lehet a jövőben elhódítania ezt a címet.
bnm.jpg

Fotó : LA Times - A képen Gianluigi Donnarumma védi ki Bukayo Saka büntetőjét

  1. Gianluigi Donnarumma (olasz, Milan/PSG) - 36 pont

A listán az egyetlen és legjobb kapus Gianluigi Donnarumma lett, aki a Yashin-díjat is átvehette a kedd esti gálán. Az EB elődöntőjében és a döntőjében vele a kapuban nyert tizenegyespárbajt az olasz csapat, a torna legjobb játékosa lett, és a Milan kapujában pedig 2. lett az olasz bajnokságban. Mivel azonban nem hosszabbította meg nevelő egyesületével a szerződését, Donnarumma átköltözött Párizsba, ahol jelenleg a BL-ben játszik, mivel a keretben jelen van Keylor Navas is. Mindezzel együtt nem kérdés, hogy ő volt a szezonban a legjobb kapus, és egyedül csak Edouard Mendy tudta egyáltalán megközelíteni.

  1. Kylian Mbappé (francia, PSG) - 58 pont

A PSG fiatal francia sztárja idén már bejelentkezhetett volna az Aranylabdáért, azonban keresztbe húzták a számításait. A Bajnokok-ligájában az elődöntőben kiesett a párizsi csapat a Manchester City ellen, majd a franciák leszerepeltek az EB-n, már a legjobb 16 között búcsúzott a címvédő Svájc ellen, és az utolsó büntetőt pont Mbappé hagyta ki. Mbappé tehetsége nem megkérdőjelezhető, és ez az éve sem volt rossz, de voltak nála jobbak. A jövőben azonban ha már Hålandnál meg lett említve, Mbappé is nagy esélyese a jövőbeli Aranylabda győzelemnek.

  1. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City) - 73 pont

A Manchester City agya ismét remek szezon rakott le az asztalra, de itt már olyan erős a mezőny, hogy a szavazatok alapján 8.lett. A BL-győzelem nála is elmaradt, viszont ő még meg is sérült a döntőben, így az EB-je is veszélybe került. Végül ha nem is teljesen felépülve, de pályára tudott lépni. Ha nála ki kell emelni egy mérkőzést hogy mennyire számít a pályán lévő jelenléte, akkor Belgium Dánia elleni mérkőzését érdemes megnézni, ahol becserélése után egyedül megfordította a párharcot.

  1. Mohamed Salah (egyiptomi, Liverpool) - 121 pont

A legjobb pontot szerző afrikai játékos idén a liverpooli jobbszélső, Mohamed Salah lett. Salah egyszerűen folyamatosan betalál, a tavalyi szezonban 22 gólt szerzett, amivel Kane mögött 2.lett a gólkirályi listán a Premier Leagueben, valamint jelenleg már minden bajnokságot nézve eddig 19 mérkőzés 19 gólja és 7 gólpassza van az egyiptominak. Salah idei szezon kezdete olyan impresszív volt, hogy sokan már azt is pedzegették, hogy lehet megnyeri az Aranylabdát, de végül valamilyen szinten neki is az volt az átka, mint Mahreznek, hogy Afrikában nem volt 2021-ben kontinenstorna. Salah a 7.helyéről egyébként hogy “no comment”.

nm.jpg

Fotó : Mediotiempo - A képen Cristiano Ronaldo a Manchester Unitedben

  1. Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United) - 178 pont

Az ötszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo mondhatni árnyéka volt önmagának, 2010 óta most végzett először a 3. helynél rosszabbul. A Juventus Andrea Pirlo vezetésével nem tudott beindulni, úgy kellett küzdeniük hogy a BL-t jelentő 4.helyre beérhessenek, és egyedül az Olasz-kupát tudták megnyerni. A nyár végén végül a portugál úgy döntött, hogy visszatér a Manchester Unitedhez, ahol hiába rúg fontos pillanatban gólokat, Ole Gunnar Solskjær menesztésével újra olyan helyre került, ahol nincs stabil edző. Jövőre meg lehet nézni, hogy Ralf Rangnick hogyan tudja a jó irányba kerülni Ronaldóék.

  1. N’Golo Kanté (francia, Chelsea) - 186 pont

Ha létezik hibátlan védekező középpályás, az N’Golo Kanté. A francia amióta a Leicester Cityvel bajnok lett, azóta nem tud rosszul játszani. Mindenkinek csak ajánlani lehet hogyha Chelsea mérkőzést néz, kövesse a szemével Kantét, és ezzel együtt a néző mérkőzésről se marad le, mivel a francia mindig a labda közelében van. Emellett Kanté tökéletesen illeszkedik Thomas Tuchel szisztémájahoz, amivel a Chelsea BL-győztes lett, valamint jelenleg is vezeti az angol bajnokságot.

  1. Karim Benzema (francia, Real Madrid) - 239 pont

A Real Madridból 2 játékos került be a top 30 közé, viszont az egyedüli aki pontot is kapott az Karim Benzema volt. A francia csatár egyedül hurcolta a tavalyi szezonban a királyi gárdát, ő tartotta a csapatát a versenyben a bajnoki címért, a kulcs pillanatokban mindig be tudott találni. Ha valakit nem lehet okolni a franciák korai kieséséért, az ő, miután idén engedték hogy visszatérjen a Les Blueshöz. A franciának ezzel együtt az idei szezonban is van már 17 gólja mellé 8 gólpassza is, és a Real Madrid jelenleg vezeti a La Ligát.

  1. Jorginho (olasz, Chelsea) - 460 pont

Az ember, aki idén a legfontosabb kupákat felemelhetette, az a brazil származású olasz, Jorginho volt. A Chelsea és az olasz válogatott középpályása egyedül ünnepelhette a BL és EB győzelmet együttesen, miután fontos szerepet töltött be mindkét csapat kezdőjében. Nem csak remek passzaival, hanem a tizenegyes lövő képességével is kitűnik a mezőnyből (igaz Svájc ellen kihagyta a büntetőt, ami miatt az olaszoknak pótselejtezniük kell). Egy biztos, idén minden összeállt Jorginhonak, és ha az Aranylabdát nem is, az UEFA legjobb játékosának járó díjat még ő vihette haza a nyáron.

mnmuz.jpg

Fotó : Bundesliga - A képen Robert Lewandowski a Bundesliga gólkirályának járó díjjal

  1. Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München) - 580 pont

Ha valaki ránéz Lewandowskira, csak egy dolgot mondhat: mi mást kell még tennie, hogy végre megnyerje végre az Aranylabdát? 2020-ban tisztán Lewandowski volt a legjobb játékos a világon, viszont a France Football nem osztotta ki a díjat a koronavírus miatt. Idén beállította Gerd Müller rekordját, így már ő az egy szezonon belül legtöbb gólt szerző játékos a Bundesligában, 2021-ben 64 gólja van, és csak az idei szezonban már 25 találatot jegyez a lengyel csatár. Az EB-n nem sikerült a továbbjutás a csoportból a lengyel válogatottal, amiért ő nem hibás, viszont a gyenge szereplés nem segítette a szavazásban. Egy biztos, ha arról lesz szó, hogy melyik évben nem a legjobb játékos nyerte az Aranylabdát, 2021-et többen is fel fogják emlegetni.

  1. Lionel Messi (argentin, Barcelona/PSG) - 613 pont

33 ponttal Lionel Messi pedig megnyerte a 7. Aranylabdáját, amit mondhatni fél szezonra kapott. A Barcelonát végig a hátán cipelte, de a régi társai közül már csak egy-ketten maradtak, így a BL-ben könnyedén estek ki a PSG ellen. Messi azonban végre megnyerte a Copa Americát, viszont egy teljesen felforgatott formátumban úgy, hogy Dél-Amerikában jelenleg az argentinokkal egyedül Brazília tudta felvenni a versenyt. Ezek után a PSG-be történő igazolást követően nem tudott sokat mutatni a generációs tehetségéből, az első villanása amit már a párizsiak láthattak az a Saint-Étienne elleni 3 gólpassza volt. Nem kérdés hogy Messi a valaha volt egyik, ha nem a legjobb futballista. Hogy 2021-ben ő volt-e a legjobb, azon lehet vitatkozni.

süti beállítások módosítása