Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: A novemberi európai futball vb-selejtezők összefoglalója

2021. november 19. - Sárközi Kada

fbl-wc-2022-europe-qualifiers-por-srb.jpeg

Európában véget ért a 2022-es katari világbajnokságra való kijutást biztosító selejtező első része. A csoportkört követően már tíz ország válogatottja részt vehet a jövő novemberben kezdődő tornán, míg 12 csapat pótselejtezőre készülhet, hogy megszerezze a maradék három hely egyikét. Nézzük tehát melyek azok a csapatok akik csoportelsők lettek, és hogy kik vesznek majd részt a pótselejtezőn.


Magabiztosan jutottak ki :

Négy ország volt, aki nagyobb teher nélkül várhatták az utolsó köröket. Németország és Dánia már nyugodtan várhatták a novembert, az ő kijutásuk már októberben biztossá vált. A németek döcögősen kezdték a selejtezőt, a második mérkőzésükön kikaptak még Észak-Macedóniától is, de végül ők lettek az első csapat amelyik bebiztosította a kijutását. Dánia pedig mondhatni a legjobb teljesítményt nyújtotta Európában, 10 mérkőzésből alatt csak egyszer kaptak ki, az utolsó mérkőzésükön Skócia ellen, ami tét nélküli volt számukra, azonkívül veretlenek lettek.

denmark-210908-celebrate-g-1050.jpg

Fotó : SuperSport - A képen a dán válogatott, akik már októberben megnyugodhattak

Másik három válogatott volt, akiknek nem adódott komolyabb problémája a kijutással, viszont matematikailag csak a mostani novemberi mérkőzések után jutottak ki. Így végzett Belgium, Anglia, akik a magyarokkal voltak egy csoportban, és Franciaország is.

Utolsó mérkőzés döntött :

Szerbia, Spanyolország, Svájc, Hollandia, Horvátország

Szerencsére az elmúlt napok tele voltak izgalommal, hiszen a csoportok felében volt egy utolsó, mindent eldöntő mérkőzés a kijutás szempontjából. Ez a sorozat vasárnap délután indult, Horvátország kijutásával. A 2018-ban ezüstérmes csapatnak hazai pályán az oroszokat kellett megverniük, és ez sikerült is egy szerencsétlen orosz öngóllal. A borzalmas körülmények között játszódó mérkőzésen egy a földön megcsúszó beadást követően Fedor Kudryashov juttatta a saját kapujába a labdát.

3500.jpg

Fotó : The Guardian - A képen Álvaro Morata gólja Svédország ellen

Szombat este további két mérkőzés következett a sorban, ahol a hazai csapat volt előnyben, hiszen nekik elég lett volna a döntetlen. A spanyolok a svédeket fogadták Sevillában, míg a portugálok a szerbeket Lisszabonban. Spanyolország egy mondhatni fura mérkőzésen biztosította be a kvalifikációját, ugyanis hiába támadott mindkét csapat, egyik válogatott se volt igazán veszélyes a másik kapujára. Végül Álvaro Morata talált be, egy kipattanó lövés után már csak Robin Olsen mellett a kapuba passzolnia a labdát. Az igazi dráma az A-csoportban jött, Szerbia győzelmével. A portugálok már a 2.percben Renato Sanches góljával megszerezték a vezetést, de az első félidőben már jött az egyenlítés Dusan Tadic révén a 33.percben. A szerbeknek azonban kellett még egy gól a kijutáshoz, és a folyamatos támadásaikat követően a 89.percben Aleksandar Mitrovic gólt fejelt, így kijuttatta az országát a katari világbajnokságra, hatalmas meglepetést okozva. Cristiano Ronaldoéknak maradt a pótselejtező.

3254816-66613588-2560-1440.jpg

Fotó: Eurosport - A képen a svájciak ünneplik a sikeres kvalifikációt, miután 4-0-ra győztek Bulgária ellen

Hétfő este a C-csoportra került a fókusz, ahol két ország küzdött meg az egy biztos kijutást jelentő helyet, viszont nem egymás ellen játszottak. A forduló előtt az olaszoknak 1 gólos előnye volt Svájccal szemben, így nekik elég lett volna 1 góllal kevesebbel nyerni Észak-Írország ellen idegenben, mint Svájcnak otthon. Végül a csoportelső Svájc lett, miután ők magabiztosan, 4-0-ra győztek Bulgária ellen hazai pályán. Ez azt jelentette hogy az EB-győztes Olaszországnak minimum három gólos különbséggel kellett volna győznie, viszont ők nemhogy nem tudtak gólt szerezni Belfastban, még az észak-írek voltak a veszélyesebbek, miután az azzurri védelme kinyílt a folyamatos, de eredménytelen támadását követően, és a pótselejtező maradt nekik.

Az utolsó csoport kedden dőlt el véglegesen, ahol három kimenetelre volt esély. Törökország volt a legrosszabb helyzetben, mivel nekik az kellett volna, hogy a norvégok kevés góllal nyernek Rotterdamban, vagy legalább egy döntetlent elérnek, míg a törökök győznek. Törökország végül nyert, de számukra ez csak a 2.helyre volt elég. Az utolsó biztos hely végül Hollandia válogatottjához került, mivel a mérkőzés végén 2 góllal legyőzték a norvégokat Steven Bergwijn és Memphis Depay találatával, ezzel kialakítva a végső tízes, biztosan kijutó mezőnyt.

A pótselejtezők :

Azonban az európai válogatottak számára maradt még 3 fennmaradó hely, amiért a 10 csoportmásodik, és a 2 legjobb Nemzetek Ligája csoportgyőztes (akik nem végeztek a csoportjuk első vagy második helyén) küzdhet majd meg. A pótselejtező elődöntőiben egy kiemelt csapat játszik egy nem kiemelttel, majd az elődöntők győzteseit sorsolással összeteszik egy döntőbe, ami a kijutásról dönt majd. Mivel 12 csapat vesz részt a pótselejtezőn, így három darab ilyen elődöntő-döntős ág lesz kihúzva az UEFA által. Jelenleg maga a sorsolás nem történt meg, csak az derült ki, kik lesznek az elődöntőben a kiemelt és nem kiemelt válogatottak.

A kiemelt országok válogatottjai: Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország, Wales, Portugália

A nem kiemelt országok válogatottjai: Csehország, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia, Lengyelország, Törökország

süti beállítások módosítása