Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Madridban is korlátozzák a szabad mozgást hétvégétől

2020. szeptember 16. - TóthBrigitta

cadenaser_4.jpg

Madridi negyedek és régiók kerülhetnek karanténba hétvégén. A közegészségügyi hivatal szerint nem maradt más, mint drasztikusabb lépéseket tenni, máshogy ugyanis nem sikerül megfékezni a vírus terjedését. A tervek szerint korlátozni fogják a szabad mozgást, az összejöveteleket és a vendéglátóhelyek működését. La Riojaban eközben már 90 százalékos telítettség van az intenzív osztályokon, ezért ott is újabb szigorításokra kell számítani. 


Radio Brand - összeköt minket

Karanténra készül Madrid. Antonio Zapatero a madridi közegészségügyi hivatal helyettes tanácsnoka szerdán bejelentette, hogy a régió legfertőzöttebb területein drasztikusabb intézkedéseket kell bevezetniük, mert másképp nem tudják megállítani a vírus terjedését. Ezeket az új előírásokat és az érintett régiókat hétvégén fogják bejelenteni és azonnali hatállyal érvénybe is fognak lépni még vasárnap, legkésőbb hétfőn. Hozzátette azt is, hogy erre azért van szükség, mert sok madridi "lazán kezeli" a mostani szabályokat és “ezt a közösség engedheti meg magának”. 
2020091611035848_1600246893_video_1600246930.jpg

Fotó: El País

Zapatero előljáróban annyit mondott, hogy korlátozni fogják a szabad mozgást bizonyos "egészségügyi zónákban", csökkentik a bárokban leültethető vendégek számát és a baráti, családi összejövetelek létszámát is. A vendéglátóhelyek, szállodák teljes bezárásától egyelőre elzárkóznak. A statisztika szerint a legfertőzöttebb madridi régiók közé tartozik Puente de Vallecas, Villaverde, Usera, Villa del Prado, Parla és Fuenlabrada is. 

madrid_3.jpg

Fotó: RTVE

La Rioja is újabb korlátozásokat jelent be még ezen a héten. 90 százalékos telítettség van ugyanis a kórházak intenzív osztályán, a legtöbben a logroñoi San Pedroban fekszenek. Ezen a hétvégén ünnepelnék a városban a San Mateo fiesztát is, így emiatt is fokozottabb ellenőrzésekre kell számítani - így akarják elkerülni a nagyobb tömegek összeverődését és ezzel együtt az utcai italozásokat. Az ünnep miatt rendkívüli előírásokat is bevezetnek a városban, így például szeptember 23-ig nem gyűlhet össze 6 főnél több ember egy társaságban sem nyilvános, sem privát rendezvényen, valamint azt ajánlják a lakóknak, hogy ne hagyják el Logroñot, csak ha feltétlenül szükséges. 

larioja_1.jpg

Fotó: La Rioja

Valencia bezárja a játszótereket. A városi tanács úgy döntött, hogy visszatér a tavaszi szigorításhoz és elzárja a szabadtéri játékokat a gyerekek elől. A rendelkezés csütörtökön lép életbe. Ezzel az intézkedéssel is a vírus megfékezése a cél, mivel túl magas a covid-fertőzöttek száma a városban. 

lavanguardia_7.jpg

Fotó: La Vanguardia

Meghosszabbítják a szigorított előírásokat Barcelonában is. Ez azt jelenti, hogy újabb 15 napig korlátozzák a vendéglátóhelyek forgalmát Barcelona központjában és 15 környékbeli városban. Továbbra sem lehet 10 fősnél nagyobb találkozókat tartani, a bárok pedig csak félgőzzel működhetnek, tehát az asztalaik 50 százalékát használhatják csak. 

Nem fogja módosítani a kormány a kötelező karantén idejét. Salvador Illa egészségügyi miniszter jelentette be, hogy a korábban jelzett információkkal ellentétben, nem tervezik a 14 napos karanténkötelezettség 10 napra csökkentését. Úgy fogalmazott: “ezt szilárd tudományos bizonyítékok” nélkül nem tehetik meg. 
lasexta_4.jpg

Fotó: La Sexta

 

Franciaország a közelmúltban 10 napra csökkentette a karantén idejét, ennek kapcsán Fernando Simón, a veszélyhelyzeti és riasztási koordinációs központ igazgatója egy hete azt mondta, hogy a spanyol autonóm közösségek is vizsgálják a csökkentés lehetőségét. Ennek mondott most ellent az egészségügyi miniszter. 

süti beállítások módosítása