Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

RÉGIÓS KALAUZ - 37. hét

2021. szeptember 15. - TóthBrigitta
tb_regioskalauz.jpg
Összegyűjtöttem nektek az autonóm elnökök legfrissebb bejelentéseit. Jó hírek vannak alapvetően, hisz a többség folytatja a járványügyi intézkedések lazítását.

Madrid
A vendéglátóhelyek korlátozásainak szinte teljes eltörléséről döntött Madrid vezetése. Isabel Díaz Ayuso elnök hétfőn bejelentette: szeptember 20-tól megszünteti a vendéglátóhelyeket, kulturális intézményeket és az éjszakai szórakozóhelyeket érintő nyitvatartási időre vonatkozó korlátozásokat, tehát mindenki addig fogad majd vendégeket, ameddig szeretne.
 
A diszkók és éjjeli bárok újra kinyithatnak a régióban, a bárteraszok kapacitását pedig hosszú idő után ismét 100 százalékra emelik és asztalonként már 8-10 ember is fogyaszthat majd egyszerre.
 
A mozikban, színházakban a férőhely-korlátozások megszűnnek.
 
Murcia
Újra kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek, de a bárpultnál továbbra sem lehet még fogyasztani. Az asztaloknál 6 ember foglalhat helyet és megmarad a férőhely-korlátozás is.
 
Andalúzia
A kulturális intézmények, köztük a mozik, színházak, auditóriumok az 1-es riszatási szinten lévő településeken ismét 100 százalékos kapacitással üzemelhetnek.
 
Az éjszakai szórakozóhelyek asztalainál 6-8 fő ülhet péntektől az 1-es és 2-es riasztási szinten lévő településeken.
 
A 2-es riasztási szinten lévő régiókban eltörlik az éjszakai strandlezárásokat.
 
Kasztília és León
Ismét engedélyezik a bárokban a bárpultnál történő, az éjszakai szórakozóhelyeken pedig a beltéri és az álló fogyasztást is.
 
Eltörlik a vendéglátóhelyekre vonatkozó nyitvatartási limitet.
Extremadura
Mától a közösség teljes területe a 2-es riasztási szintre kerül, melynek értelmében kinyithatnak az éjszakai szórakozóhelyek hajnal 3 óráig, 30 százalékos férőhely-korlátozás mellett.
 
A tervek szerint szeptember 20-án tovább lazítják az intézkedéseket és mindenki az 1-es riasztási szintre kerül.
 
Aragónia
Péntektől a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét már nem korlátozzák abban az esetben, ha nem lépik át a hajnali 4 órát.
 
A kültéri asztallimit eltűnik, mindenki 100 százalékos kapacitással működhet, de 15 főnél többen nem ülhetnek le egy asztalhoz. Beltéren marad az 50 százalékos kihasználtság és a 10 fős asztallimit.
 
Galícia
Kérhetnek covid-igazolást a vendégektől a galíciai bárok - így döntött a Legfelsőbb Bíróság. Az elnök, Alberto Núñez Feijóo nyár óta igyekezett jóváhagyatni ezt az előírást, de eddig minden bíróság visszautasította azt. Az autonóm közösség kormánya folyamatosan fellebbezett az elutasító határozatok ellen, így a jóváhagyás a negyedik szakaszban végül bekövetkezett.
 
Ennek értelmében a galíciai bárok, éttermek és szórakoztató egységek megkövetelhetik vendégeiktől az oltási igazolás vagy negatív PCR-teszteredmény felmutatását belépéskor. A bírák szerint az intézkedés “haszna sokkal nagyobb, mint az az áldozat, amit a papírok felmutatása megkövetel az állampolgároktól”. Úgy gondolják, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben nincs ennél hatékonyabb védekezési módszer az ilyen típusú helyiségekben. A galíciai kormány ezután részletesen kidolgozza a covid-igazolás bevezetésének rendszerét. Egyelőre nem tudni, mikortól vezetik be ténylegesen az ellenőrzést.
 
#spanyolország #spanyolhírek #hírekspanyolországból #hírek #híradó #news #noticias #spanishnews #spanyolországihírek #korlátozások #járvány #pandemia #koronavírus #covid19 #vendéglátóhelyek #TóthBrigitta #Hitelesen #Tényszerűen
süti beállítások módosítása