Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Vulkánkitörés La Palmán: 6.000 embert evakuáltak a falvakra ömlő ezerfokos lávafolyam elől

2021. szeptember 21. - TóthBrigitta

elconfidencial_8.jpg

Fotó:El Confidencial

Majdnem pontosan öt évtizednyi pihenés után kitört a kanári-szigeteki Cumbre Vieja vulkán. A La Palmán fekvő hegy belsejéből vasárnap délután óta több mint ezerfokos láva ömlik a környékbeli településekre, ahonnan kedd kora délutánig már 6.000 embert evakuáltak. 


Ötven év "pihenés" után vasárnap délután kitört a kanári-szigeteki La Palmán fekvő Cumbre Vieja vulkán. Az első robbanásra El Paso lakói figyeltek fel, ott rögzítették először a több méter magasba lövellő magmát.  

Azóta már kilenc ponton ömlik le az 1075 fokos kőzetanyag a hegyoldalon, egyenesen rá a környékbeli épületekre. Kedd reggelre már 183 lakóházat és 300 gazdaságot emésztett fel a tűz. 

elperiodico_9.jpg

Fotó: El Periódico

Az állatokat a rendőrség a helyi állatvédő szervezetekkel együtt folyamatosan menti. 

Kedd kora délutánig 6.000 embernek kellett hátrahagynia otthonát. Valamennyien tétlenül kénytelenek végignézni, ahogy mindenük odaveszik a lávafolyamban. Az önkormányzatok számlát nyitottak, ahová várják magánszemélyek, cégek és vállalkozók támogatását, mellyel segíthetik az otthontalanná vált embereket a talpra állásban.

elconfidencial_9.jpg

Fotó: El Confidencial

A katasztrófavédelmi szakemberek folyamatosan dolgoznak a veszély elhárításán, hétfő éjjel segítségükre érkezett a katonai sürgősségi egység is, délután pedig Sevillából és Gran Canariáról is átcsoportosítottak embereket a szigetre.

 

Az iskolákban lefújták a tanítást, a környéken nyaraló kb. 500 turistát pedig biztonságos helyre szállították. Magyarország Kanári-szigeteki főkonzulátusa továbbra is várja azoknak a magyaroknak a jelentkezését, akik a szigeten élnek, vagy a vulkán közelében tartózkodnak és segítségre, információra van szükségük. 

 

A légiforgalom egyelőre zavartalan a térségben, de a Binter Canarias biztonsági okokból hétfőn inkább úgy döntött, törli La Palmára tartó járatait. A Cumbre Vieja erupcióját a La Gomera és Gran Canaria között közlekedő repülőjáratról is tisztán lehet látni. 

Pedro Sánchez kormányfő vasárnap lefújta Egyesült Államokba tervezett útját és a helyszínre utazott, hogy személyesen mérje fel a terepet. Azt nyilatkozta: mindenki biztonságban van, a katasztrófavédők - amennyire lehet- kézben tartják az eseményeket. Megköszönte az előrejelző szakemberek munkáját, akik már múlt héten riasztották a kormányt, miután naponta több mint félezer földrengést regisztráltak a térségben (szeptember 11-18 között több mint 4 ezer földmozgás történt La Palmán, köztük több majdnem elérte a 4-es errőséget; jelenleg is folyamatosan remeg a föld a szigeten). Hála nekik a helyi falvak lakói összecsomagolva várták a kiürítést. 

Kedden a Partido Popular elnöke, Pablo Casado is elutazik La Palmára, hogy személyesen fejezze ki együttérzését a kitelepítettekkel. VI. Fülöp király még vasárnap telefonon hívta fel a kanári-szigeteki elnököt, hogy kifejezze sajnálatát a történtekkel kapcsolatban. A királyi család csütörtökön teszi tiszteletét a szigeten. 

A Cumbre Viejából ömlő láva jelenleg 300 méter/órás sebességgel folyik lefelé a hegyoldalon, szerdára elérheti a tengert. Szakemberek attól tartanak, hogy ha ez bekövetkezik, akkor súlyos robbanások alakulhatnak ki, valamint káros gázok szabadulhatnak fel, melyek akár savas esőt is okozhatnak a térségben, veszélybe sodorva az emberek egészségét. Meteorológusok szerint utóbbira kisebb az esély, a robbanások ténye azonban nem elhanyagolható, hisz a több mint ezer fokos láva a mindössze 20-23 fokos tengervízzel fog összeütközni. 

Azt nem tudják pontosan megmondani, hogy a kitörés mennyi ideig tart majd. Az Országos Földtani Intézet szakemberei szerint 24-84 nap közé lehet becsülni a jelenség lefolyásának idejét. A Cumbre Vieja legutóbb 1971 októberében tört ki, az akkori erupciókat szintén egy földrengés-sorozat előzte meg és közel három hétig tartott, mire a hegy belseje lecsillapodott. 

süti beállítások módosítása