Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Szigorítások országszerte: lezárták a kantábriai Santoñát, Salamanca és Valladolid az összejöveteleket korlátozza

2020. szeptember 03. - TóthBrigitta

vozpopuli.jpg

Santoña, Valladolid, Salamanca, Murcia - csak néhány régió, mely újabb szigorításokat vezetett be a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt. A kantábriai Santoñában tették meg a legdrasztikusabb lépéseket, melyekkel korlátozták az emberek szabad mozgását minimum két hétre. A többi régióban tovább csökkentették a baráti és családi összejövetelek számát, de kevesebben gyűlhetnek össze az esküvőkön, virrasztásokon is. A központi kormány elsősorban Madrid miatt aggódik, a kormányfő arra vár, hogy a közösség elnöke kérvényezze a szükségállapot kihirdetését. Az egészségügyi miniszter ezzel együtt kizárta, hogy karantént vezessenek be Madridban vagy bárhol az országban.


Szigorított 2-es fázisba léptették vissza a kantábriai Santoñát. A csendőrség ellenőrzi a közúti és a tengeri forgalmat, a várost csak igazolással lehet elhagyni, illetve ugyanígy lehet belépni. Ez azt jelenti, hogy csak azok mozoghatnak szabadon, akik dolgozni mennek, kiskorúakra vagy idősekre vigyáznak, illetve iskolába mennek. Rajtuk kívül csak a hazatérő turisták mehetnek ki büntetés nélkül a régióból.

Minden bárt, éttermet bezárattak, csak azok tarthatnak nyitva, akik házhoz szállítják vagy elvitelre készítik az ételeket. A sport-, kulturális - és szabadidőközpontok szintén be lesznek zárva legalább 2 hétig. Az idősotthonok lakói nem fogadhatnak látogatókat és 10 főnél nem gyűlhet össze több ember az esküvőkön és a virrasztásokon. 
20minutos_6.jpeg

Fotó: 20 Minutos 

Nem Santoña az egyetlen város, ahol korlátozások léptek életbe: Valladolid és Salamanca megtiltotta, hogy 10 főnél többen gyűljenek össze a virrasztásokon, valamint baráti és családi összejöveteleken. Utóbbi szabály nemcsak a köztéren, bárokban összejött csoportokra, hanem a privát területre, tehát otthonra szervezett találkozókra is vonatkozik. Csütörtöktől szigorodik az istentiszteletek megtartása, valamint a vendéglátóhelyekre és a szabadidőközpontokra vonatkozó szabályzat is. Castilla és León vezetése úgy fogalmazott: azért van szükség a drasztikus lépésekre, mert kicsúszott a kontroll a kezükből és a Covid-nyomkövetők már nem tudják megfelelően ellenőrizni a régiók közötti átfertőződéseket. 
msn_1.jpg

Fotó: MSN

Bezárt strandok, kevesebb vendég az esküvőkön - ezek az új szabályok léptek életbe Andalúzia teljes területén. A dél-spanyol közösség vezetése kedden úgy döntött, hogy a túl sok beteg miatt limitálják az esküvői és egyéb rendezvények vendégeinek létszámát, megszűnik a bárokban a szabad alkoholfogyasztás, a strandok pedig este fél 10-től reggel 7-ig zárva tartanak. 
diario_de_sevilla_1.jpg

Fotó: Diario de Sevilla

Galícia közösségben az a coruñai Santiago, Santa Comba, Caballo és A Laracha, valamint Ourense lakói is szigorúbb előírásokkal számolhatnak. La Riojában 10 főben maximalizálták az összejövetelek, esküvők és temetések meghívottjainak létszámát. Murciában is szigorításokról döntöttek: Lorquí, Ceutí, Mula és Jumilla városa csatlakozott azokhoz a régiókhoz (Murcia, Lorca, Abarán, Fuente Álamo és Alhama de Murcia), ahol már egy héttel korábban 40 százalékban korlátozták a bárok és éttermek befogadóképességét és ahol azt kérték a 65 év fölöttiektől, hogy csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges. Egész Murciában érvényes az összejövetelekre vonatkozó 6 fős szabály, az esküvőkön 30-an, a virrasztásokon zárt térben 15-en, kültéren 25-en vehetnek részt.
rtve2_2.jpg

Fotó: RTVE 

A legnagyobb aggodalmat Madrid okozza - erről beszélt a napokban az egészségügyi miniszter és a kormányfő is. Pedro Sánchez miniszterelnök szerint Madrid közösség elnökének kérvényeznie kellene a szükségállapot kihirdetését, de ez egyelőre nem történt meg. Salvador Illa egészségügyi miniszter csütörtökön egyeztet nemcsak Madrid, hanem a közvetlen közelében fekvő Castilla-La Mancha, valamint Castilla és León képviselőivel, hogy összehangolják a vírus terjedésének megakadályozásához szükséges lépéseket. Illa azt már korábban bejelentette, hogy a kormány nem tervezi az általános karantén bevezetését sem országosan, sem Madridban, ugyanakkor hozzátette, hogy a jövőbeni intézkedéseket alaposan át kell gondolni a legfertőzöttebb területeken. Spanyolországban az elmúlt 24 órában 3.663 új fertőzöttet regisztráltak. 

mallorcadiario.jpg

Fotó: MallorcaDiario - A képen Salvador Illa, egészségügyi miniszter

A vállalkozói támogatás meghosszabbítását kérik a turisztikai szektor képviselői. Spanyolország az elmúlt 50 év legrosszabb nyarát zárta le a koronavírus-járvány miatt, mintegy 19 milliárd eurós veszteséggel. Az idegenforgalmi ágazat képviselői az úgynevezett ERTE, vagyis az ideiglenes foglalkoztatásról szóló rendelet meghosszabbítását kérik minimum karácsonyig, hogy a bajbajutott vállalkozók ne menjenek csődbe. A munkaügyi miniszter, Yolanda Díaz azt mondta: a cégek mindaddig számíthatnak az ERTE-re ameddig az egészségügyi vészhelyzet fennáll Spanyolországban.

libre_mercado.jpgFotó: Libre Mercado - Balra Yolanda Díaz, munkaügyi miniszter

Közben továbbra is nagy a zűrzavar az iskolakezdés körül. Több régió bejelentette, hogy legalább egy héttel elcsúsztatja a tanévkezdést, szeptember 14-re, mert nem állnak készen az új szabályok bevezetésére. A szülők emellett sok helyen a személyes oktatás ellen tiltakoznak és aláírásokat gyűjtenek azért, hogy ne kelljen a gyereküket iskolába vinniük és veszélybe sodorniuk az egészségüket. Eldőlt az is, hogy az egyetemeken kötelező lesz a maszkviselés, állandó szellőztetést kell biztosítani az előadókban, valamint a hallgatók felemás, részben személyes, részben távoktatásra számíthatnak a 2020-2021-es tanév első félévében.

süti beállítások módosítása