Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Személyesen, maszkban indul a tanév Spanyolországban

2020. augusztus 28. - TóthBrigitta

abc_3.jpg

Online helyett a személyes tanítás mellett döntött a spanyol kormány. Csütörtökön bejelentették: szeptemberben visszamehetnek a gyerekek az osztálytermekbe, a 6 évnél idősebbeknek kötelező lesz maszkot hordani, illetve betartani a 1,5 méteres távolságtartási szabályt. Naponta többször kell majd kezet mosniuk, fertőtleníteniük, valamint minden reggel át kell esniük egy kötelező lázmérésen. Így indul a 2020-2021-es tanév Spanyolországban. 


Visszamennek a diákok az iskolába és 6 éves kortól kötelezően maszkot kell viselniük - így döntött a kormány csütörtökön az autonóm közösségek vezetőivel tartott egyeztetésen. Egész Spanyolországban a személyes jelenléttel zajló oktatás élvez elsőbbséget, különösen az alsóbb osztályosok körében. Ez azt jelenti, hogy a kormány egyelőre nem számol az online oktatás lehetőségével.  Salvador Illa egészségügyi és Isabel Celaá oktatási miniszer a tanácskozás után bejelntette: összesen 29 intézkedésről és 5 ajánlásról döntöttek, amelyekkel megpróbálják minimálisra csökkenteni a koronavírus terjedését az iskolákban. Baszkföld tartózkodása mellett minden autonóm közösség egyetértett a döntéssel.

 elmundo_3.jpg

Fotó: El Mundo - A képen Salvador Illa egészségügyi és Isabel Celaá oktatási miniszter

Jelenlét 

A gyerekek országszerte visszatérnek az osztálytermekbe. A kormány csak a legrosszabb esetben akar  az online oktatás eszközével élni. Addig tehát, ameddig lehetőség van rá, a személyes tanítás élvez prioritást, főleg a kisebbek esetében. Ha át is kell térni az internetes tanulásra, akkor a középiskolák felsőbb tagozataiba járó diákjait oktatják majd otthonról (“2º de la Educación Secundaria Obligatoria” fölöttiek), a kisebbek az utolsó pillanatig az iskolapadban maradhatnak. 

 noticias_de_gipuzkoa.jpg

Fotó: Noticias de Gipuzkoa

Stabil csoportok és általános távolságtartás

Az általános távolságtartási szabály 1,5 méter lesz az iskolákban is, tehát ilyen távolságra kell elhelyezni egymástól a diákok asztalait, székeit, valamint a gyerekeknek is tartaniuk kell egymástól a távolságot. A szabály alól csak a legkisebbek mentesülnek (Infantil y en primer ciclo de educación Primaria), akikkel fix csoportokban  , úgynevezett "buborékcsoportokban" fognak dolgozni, tehát ők nem találkoznak majd más szinten lévő gyerekekkel és nevelőkkel. 

 abc_3.jpg

Fotó: ABC

Maszkviselés

A 6 év fölötti gyerekeknek kötelező lesz maszkot hordani az iskolában függetlenül a távolságtartási szabálytól. Akkor is viselniük kell, ha mindig ugyanazokkal a tanárokkal és osztálytársakkal találkoznak, tehát stabil, "buborékcsoportban" oktatják őket. 

Oktatási központok nyitva tartása

Az oktatási központok egész tanévben nyitva lesznek, tehát elérhető lesz a menza, a segítő foglalkozások, valamint számolhatnak a szülők a különleges igényű gyerekek oktatási támogatásával is mindaddig, amíg a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi. A bezárást kizárólag"a legszélsőségesebb esetben" hajlandó a kormány megfontolni. 

 feproami.jpg

Fotó: Feproami

Covid-koordinátor

Minden oktatási központnak lesz egy saját Covid-koordinátora, akinek az lesz a feladata, hogy a koronavírussal kapcsolatos teendőket ellássa. Követi  és jelenti a fertőzéseket, tájékoztat a szabályokkal és azok betartásával kapcsolatos eseményekről és folyamatos kapcsolatot tart fenn az egészségügyi intézményekkel. 

Lázmérés

Minden nap, az órák kezdete előtt a gyerekek és a tanárok is átesnek a kötelező lázmérésen. A legjobb, ha ezt megteszik már otthon, de mérni fognak az iskolákban is. Mindezt úgy fogják megoldani hogy közben meg kell akadályozniuk a gyerekek tömeges összegyűlését és fenn kell tartaniuk közöttük a 1,5 méter távolságot. 

 unnews.jpg

Fotó: UN News

Információ

Nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is tájékoztatást fognak kapni arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha a járvány felüti fejét az iskolában. Tájékoztatni fogják őket a koronavírus-fertőzés tüneteiről, valamint kitöltetnek  velük egy nyilatkozatot, melyben vállalják, hogy ezek mellett nem viszik iskolába a gyereküket. 

Higiéniai előírások

A gyerekek figyelmét naponta többször fel fogják hívni a kézmosásra, fertőtleníteniük kell a kezüket akkor, amikor belépnek az iskola kapuján és amikor elhagyják az épületet. Be kell tartaniuk a higiéniai előírást mielőtt bemennek a menzára és akkor is, amikor befejezték az étkezést, valamint a mosdók használata után is kötelező lesz a kézfertőtlenítők használata. Salvador Illa egészségügyi miniszter úgy fogalmazott a sajtótájékoztatón, hogy "naponta minimum 5x kell a gyerekek kezét tisztítani" az iskolában. A legkisebbek külön oktatást fognak kapni a helyes kézmosás és maszkhasználat szabályairól. 

 unir.jpg

Fotó: UNIR

Takarítás, fertőtlenítés, szellőztetés

Az iskolákban sokkal többet fognak takarítani és fertőtleníteni, mint a korábbi években, elsősorban azokon a helyeken, amelyeket a gyerekek gyakran használnak. Így többször tisztítják majd a mosdókat, asztalokat, székeket. A tanároknak gondoskodniuk kell az oktatási intézmények gyakori szellőztetéséről is, ennek minimum 10-15 percesnek kell lennie minden egyes alkalommal, de a legjobb, ha egész nap nyitva tartják az ablakokat, amíg azt az időjárás megengedi. 

Menza

Az étkezőkben az asztalok közötti távolság 1,5 méter lesz, kivéve azokon a helyeken, amiket csak a “buborékcsoportok” használnak. A gyerekeknek egész évre ki kell jelölni egy fix ülőhelyet, amit nem változtathatnak meg. 
20minutos_5.jpeg

Fotó: 20 Minutos

Iskolabusz

A 6 éven felülieknek az iskolabuszon is kötelező lesz a maszkviselés, a 3-5 év közötti gyerekeknek pedig csak ajánlják. A buszon is kijelölt helyre kell leülnie majd mindenkinek, senki sem cserélgetheti az ülését más gyerekekkel. A közösségek illetékes egészségügyi hatóságai a közlekedésre vonatkozó szabályokat tovább szigoríthatják. 

A PCR-tesztekről és arról, hogy hány gyerek tanulhat egy tanteremben, nem született megállapodás. Ezekről a közösségek saját maguk dönthetnek majd. 

süti beállítások módosítása