Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Vissza az iskolába: így fog kinézni a tanévkezdés Spanyolországban

2020. augusztus 15. - TóthBrigitta

rtve_11.jpg

Elkészültek a tanévkezdéssel kapcsolatos tervezetek. Az iskolakezdést alapvetően a koronavírus-járvány aktuális adatai fogják meghatározni, mégis ki kellett dolgozni a lehetséges forgatókönyveket az Oktatási Minisztérium által meghatározott kritériumok alapján. A madridiak és a navarraiak négy tervet készítettek, ezek közül fognak választani a szeptemberben regisztrált betegek létszámától függően. Andalúzia és La Rioja azt fontolgatja, hogy délelőtti és délutáni turnusokra osztja fel a tanítást, hogy fenn lehessen tartani a távolságot a gyerekek között, Castilla-La Mancha pedig tesztekkel készül az új tanévre. 


Andalúzia

Andalúziában minden iskolának lesz egy-egy COVID-19 koordinátora, aki állandó kapcsolatban áll majd a legközelebbi egészségügyi központtal. Ő lesz az, aki segíti a kisebb csoportok létrehozását az alapfokú oktatásban, rugalmasabbá teszi az ütemtervet, és esetenként átteszi a tanítást délutáni időpontokra, hogy a gyerekek közötti távolságtartást fenn lehessen tartani. A tanév szeptember 10-én kezdődik. Azt tervezik hogy az iskolai személyzetet tesztelik még azelőtt, hogy a gyerekek visszatérnének a tanterembe. 

Az andalúziai oktatási terv itt érhető el spanyol nyelven  

 el_norte_de_castilla.jpg

Fotó: El norte de Castilla

Aragónia 

Aragónia három lehetséges forgatókönyvet készített el a tanévkezdésre és annak függvényében választanak közülük, hogy milyenek lesznek a járványügyi adatok az iskolakezdés előtt. Az egyik verzió szerint a gyerekek 100 százalékban személyesen vesznek részt az órákon mindaddig, amíg kitörések miatt el nem rendelik a részleges vagy teljes karantént. Annak érdekében, hogy az online oktatás működőképes lehessen, előmozdítják az úgynevezett “Aeducar” digitális oktatási platform megvalósítását.

Az aragóniai oktatási terv itt érhető el spanyol nyelven

Asztúria

Osztályonként maximum 20 gyereket engednek majd be egy osztályterembe a legkisebbek esetében. 0-tól 3 éves korig a gyerekek felügyeletére egy speciális protokollt vezetnek be. Az oktatói létszámot 400 új belépővel bővítik. Asztúria szintén 3 forgatókönyv közül készül választani attól függően, hogy hány beteg lesz a közösségben a tanév kezdetén. Az egyikben személyes jelenléttel elindított oktatással, a másikban online tanítással számolnak, a harmadikban pedig a kettő közötti, átmeneti forgatókönyv eszközeivel élnek majd. Utóbbi azt jelenti, hogy bizonyos órákra be fognak járni a gyerekek, más tantárgyakat viszont interneten keresztül tanítanak majd. 

Az asztúriai oktatási terv itt érhető el spanyol nyelven

abc_2.jpg

Fotó: ABC

Baleár-szigetek

A Baleár-szigetek valamennyi oktatási központja saját és egyedi készenléti tervvel várja a tanévet, tehát nem lesz központi szabályozás. Az iskoláknak elküldött iránymutatások között szerepel egyebek között a kurzus kezdetének megszervezése, a végrehajtandó lépések elkészítése három forgatókönyvben, egy befogadási terv, a helyek újraelosztása és egy digitális készenléti terv elkészítése arra az esetre, ha újra karanténba kerülnek a szigetlakók.

A Baleár-szigetek oktatási tervéről itt lehet tájékozódni spanyol nyelven  

Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek a személyes oktatást preferálja és csak az utolsó lehetőségek között számol a távoktatással, melynek bevezetését életkor szerint határozzák majd meg. Minden oktatási központban lesz egy alkalmazott, aki a COVID-19-hez kapcsolódó szempontokat, eseményeket vizsgálja. Ez a személy a legtöbb helyen várhatóan az igazgató lesz, vagy az általa kijelölt dolgozó. 

A Kanári-szigetek oktatási tervéről itt lehet tájékozódni spanyol nyelven 

Kantábria

Spanyolország egyik északi közössége, Kantábria a kötelező maszkhasználat, az osztálylétszám csökkentése és a lehető legnagyobb távolságtartás biztosítása mellett döntött. Emellett minden családnak vállalnia kell a felelősséget a gyermekéért és el kell fogadnia egy nyilatkozatot melyben kijelenti, hogy lázasan vagy a Covid-19 fertőzésre utaló tünetekkel nem engedi be a közösségbe a gyerekét. Kantábria iskolái is kijelölnek majd egy-egy Covid-koordinátort, aki folyamatosan egyeztet az Oktatási Minisztériummal a tapasztalatokról, történésekről. Emellett a közösség vezetése egy rendkívüli „Covid-19” kvótával segíti az iskolákat, és ennek keretein belül növelik az oktatók számát. Ezenkívül több mint 700 ezer eurót fektet be egészségügyi és megelőző higiéniai eszközökbe. 

A kantábriai oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven 

el_periodico_mediterraneo_1.jpg

Fotó: El Periódico Mediterráneo

Castilla-La Mancha

A közösség tanárai, valamint a nem oktató iskolai személyzet tagjai önkéntes tesztelést kérhetnek a Covid-19 antitestek kimutatására. Három forgatókönyvvel várják a 2020-2021-es tanévet, 1 millió maszk és hidroalkoholos kézfertőtlenítő szétosztását tervezik a tanulók és az oktatók között. 10 000 metakrilát válaszfalat is telepítenek az osztálytermekbe. Ezen felül, ha bárkinek kérdése merül majd fel az oktatással kapcsolatban, felhívhat egy külön erre a célra létrehozott 900-as telefonszámot, melyen keresztül információt kérhet, illetve fertőzöttet, vagy gyanús eseteket jelenthet be.

Castilla-La Mancha oktatási tervezete itt érhető el spanyol nyelven  

Castilla és León

A közösség maximalizálja az osztályok létszámát 22-25 főben. Az iskoláknak mindent meg kell tenniük majd azért, hogy fenntartható legyen a 1,5 méteres távolság a gyerekek között. Ahol ezt nem tudják megoldani, ott kötelező lesz a maszk használata. Karantén esetén a gyerekek áttérnek a virtuális osztálytermekbe kortól függetlenül. Ezekhez azok a privát oktatási központok is hozzáférhetnek majd, amelyek nem tudják önmaguk megoldani a távoktatást. A rászoruló családok gyermekeinek az önkormányzatok meg fogják adni az online oktatáshoz szükséges felszereléseket és az internet kapcsolatot is. 

Castilla és León oktatási tervezete itt érhető el spanyol nyelven 

Katalónia 

Katalónia 8.258 új alkalmazottat jelentett be a következő tanévre, közülük 6.982-en a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések miatt érkeznek. Ezen kívül 300.000 elektronikus eszközt biztosítanak majd több osztály tanulóinak. Úgy tervezik, hogy a diákok egy légtérben lehetnek majd a tantermekben, étkezőkben is, de csak akkor, ha a megfelelő elválasztást biztosítani tudják közöttük. Emellett a bejáratnál is szabályozott keretek között engedik majd be és ki a gyerekeket. 

Katalónia oktatási tervezete itt érhető el spanyol nyelven.  

el_comercio.jpg

Fotó: El Comercio

Valenciai közösség 

A valenciai iskolák a 1,5 méteres távolságtartási szabálynak megfelelő tantermi elrendezés mellett várják vissza a diákokat szeptemberben. A közösség ösztönözni szeretné az aktív iskolába járást, vagyis a gyaloglást, illetve a biciklizést. A legkisebbek 20, maximum 25 fős csoportokban vehetnek majd részt a fejlesztő órákon. A tervezetben emellett az is szerepel, hogy új osztálytermeket alakítanak ki a diákok fogadására, melyeket akkor lehet majd használni, ha a központban vagy más helyi közigazgatási épületekben nem lesz elég férőhely.  Arról is döntöttek, hogy nem engedik majd be a szülőket a foglalkozásokra kialakított termekbe a kicsik első évének adaptációs időszakában. 

A valenciai oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven 

Extremadura 

A legkisebbek (Educación Infantil-tól a 4º de Primaria-ig) az extremadurai iskolákban együtt játszhatnak és együtt vehetnek részt a foglalkozásokon anélkül, hogy be kellene tartaniuk az általános távolságtartási szabályt. Az idősebb osztályba járóktól ugyanakkor el lesznek különítve. Ötödik osztálytól felfelé mindenhol alkalmazkodni kell a 1,5 méteres szabályhoz, a legidősebbeknek pedig a maszkviselés is kötelező lesz. A közösség biztosítani fogja a gyerekek szabályszerű utaztatását az iskola és az otthonuk között. A tanárok már megkaptak egy protokollt bizonyos feladatokra, melyeket telematikusan kell majd megszervezniük azért, hogy minél kevesebb ember tartózkodjon az intézményekben. 

Az extremadurai oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven 

Galícia

Galícia is úgy döntött, hogy minden oktatási intézményben kijelöl egy úgynevezett Covid-biztost, továbbá a dolgozóknak minden reggel időt kell szakítaniuk egy általános önvizsgálatra, mielőtt munkába érkeznek. Kidolgoztak részletesen egy forgatókönyvet arra az esetre, ha egy osztályban felüti a fejét a betegség. Amint egy ember megbetegszik, karanténba kerül az osztály és a felelős tanár. Ha egy héten belül három új beteget találnak, akkor a teljes oktatási központot bezárják. 

A galíciai oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven 

diario_de_mallorca_1.jpg

Fotó: Diario de Mallorca

Madrid 

Madrid közösség 600 új kollégát állít munkába az oktatási intézményekben. Négy kidolgozott tervvel, valamint átmenetileg felszerelt eszközökkel, például műanyag válaszfalakkal, paravánokkal várja az iskolakezdést. A foglalkozások nagy részét, ameddig csak lehet, szeretnék a szabad levegőn megtartani. A csoportokat, osztályokat igyekeznek nem mozgatni, áthelyezni az épületen belül, tehát mindenkinek egy adott termet fognak kijelölni, továbbá szabályozzák majd a ki- és bejárást is. Felkészültek arra az esetre is, ha teljesen át kell állni az online oktatásra. 

A madridi oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven 

Murcia 

Murcia alaposan kidolgozott ütemtervekkel várja az új tanévet. Fokozatosan, lépésről-lépésre tervezik visszavezetni a gyerekeket az osztálytermekbe. 1,5 méter lesz az alap távolságtartás, testnevelés órákon ezt 2 méterre fogják növelni. Ha ezt nem lehet kivitelezni, akkor kötelező lesz a gyerekeknek maszkot hordani. Ezenkívül mindegyik központban fenn fognak tartani egy olyan helyiséget, ahová azoknak kell menniük, akik a Covid-19 fertőzés tüneteit észlelik magukon iskolaidőben. A legkisebbeket, 3 éves korig 15-20 fős csoportokba osztják, a nagyobbakat 20-25 fős közösségekre. Mindannyiuknak váltócipőt kell majd használniuk a teremben, a szülők pedig az épületen kívül vehetik át a nevelőktől a gyerekeket a foglalkozások végén. A játékokat nem cserélgethetik egymás között a különböző csoportba tartozó kicsik. Az általános iskolásoknak kézfertőtlenítőt kell magukkal vinniük az iskolába saját használatra, nem cserélhetnek padot vagy széket a társaikkal, a tanárok pedig igyekeznek majd mellőzni a papíralapú dokumentumokat (dolgozatok, feladatok). Abban az esetben, ha a járvány miatt meg kell szakítani a személyes oktatást, akkor az intézmények kiürítését az alsóbb osztályosokkal, a 14 év alattiakkal kezdik majd meg.

A murciai oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven 

el_comercio2.jpg

Fotó: El Comercio

Navarra

A navarrai régió kormánya négy forgatókönyvet készített el a tanévkezdésre. Az egyik a közösségi terek bezárásáról, a másik új központok nyitásáról és a teljes vagy részleges bezárásról szól. A pici gyerekeket fix csoportokba osztják be. Az 1 évesnél fiatalabb picik maximum 8, az 1-2 éves korosztály 12, a 2-3 éves kicsik legfeljebb 16 fős csoportokba lesznek beosztva. 

A navarrai oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven  

el_periodico_2.jpg

Fotó: El Periódico

Baszkföld 

Három iskolakezdési tervezetet készített el a baszk kormány: az egyik a hagyományos, normál kerékvágásban zajló oktatásról szól, személyes jelenléttel. A második arra az esetre készült, ha megjelenne a koronavírus az oktatási intézményekben. Ebben az esetben rugalmasabban kezelik majd a tanítást és a foglalkozásokat, a személyes részvételt csökkentik és részben áttérnek az online oktatásra. Az utolsó, harmadik forgatókönyv pedig a teljes, interneten keresztül végzett oktatás feltételeit, tennivalóit foglalja össze. 3. osztálytól kezdve a maszk használata kötelező lesz ha a gyerekek között nem tudják fenntartani a 1,5 méter távolságot. Amikor a diákok a padjukban ülnek és nem mozognak, levehetik a védőeszközt. A gyerekeket az aktív iskolába menetelre, gyaloglásra, biciklizésre ösztönzik majd, az órák kezdetét és befejezését rugalmasan kezelik, hogy ne gyűlhessen össze túl sok gyerek egy időpontban, ugyanazon a helyen. Az oktatási intézményeknek erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy a csoportokat a lehető legkevesebbszer mozgassák a központon belül, illetve kerülniük kell a tömeges gyülekezőket, összejöveteleket.

A baszkföldi oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven   

La Rioja 

La Rioja nagy hangsúlyt fektet a korosztályok szerinti, fix csoportok kialakítására. Nem szeretnék, ha a különböző osztályba tartozó gyerekek keverednének egymással. Az óvodákban és az általános iskolák alsóbb osztályaiban nem lesz kötelező sem a távolságtartás, sem a maszk használata, az idősebbeknek viszont igen. A középiskolásokat csak végszükség esetén akarják online oktatni. Nekik is kötelező lesz maszkot viselni és távolságot tartani, kivéve azokat az órákat, amelyeket a szabad levegőn tartanak meg, illetve testnevelés idején. 

A la riojai oktatási tervezet itt érhető el spanyol nyelven 

tribuna_de_avila.jpg

Fotó: Tribuna de Ávila

Ceuta és Melilla 

A két autonóm város általános célként fogalmazta meg a személyes oktatást. Nem szeretnének távoktatásban tanítani, főleg a 14 év alatti gyerekeket. A többi terv hasonló más közösségek forgatókönyvéhez: biztosítani fogják a 1,5 méteres távolságot a gyerekek között és bizonyos osztályokban kötelezővé teszik a maszkok használatát. Előnyben akarják részesíteni a szabadtéri foglalkozásokat és ebben a tanévben az osztálytermeket is használhatják majd a gyerekek étkezőként, hogy ne kelljen mindenkinek ugyanabban a közös ebédlőben ebédelnie. 

Ceuta és Melilla oktatási tervezete itt érhető el spanyol nyelven

süti beállítások módosítása