Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: Az európai kupasorozatok 1.fordulójának összefoglalója

2021. szeptember 18. - Sárközi Kada

16316523657687.jpg

Kedden elrajtolt a három UEFA által szervezett nemzetközi kupának a csoportköre, ahol a kontinens legjobb csapatai mérettetik meg magukat. Kedden és szerdán a Bajnokok Ligájáé a főszerep, míg csütörtökön az Európa-liga és a Konferencia Liga mérkőzéseit rendezték meg. Az három nap nem okozott csalódást, voltak váratlan győzelmek és sokgólos párharcok is. Nézzük tehát a három liga történései napokra lebontva.


KEDD 

Alig rajtolt el az európai szezon, a keddi meccsnap délután sávjában már egy hatalmas meglepetés győzelem született a Bajnokok Ligája F-csoportban, miután a selejtezőben a Ferencvárost is kiejtő Young Boys Jordan Siebatcheu utolsó perces találatával a Manchester United felé kerekedett. A vörös ördögök hiába szereztek vezetést a 13.percben a hazatérő Cristiano Ronaldo találatával, Aaron Wan-Bissakát kiállították a 35.percben, így a maradék játékidőt emberhátrányban kellett játszaniuk, ami épp elég volt ahhoz, hogy kapjanak két gólt a berniektől. A nap slágermérkőzése a Barcelona-Bayern München volt, ahol könnyed bajor siker született a katalán fővárosban. Az átalakuló Barcának nem is igazán voltak helyzetei, Memphis Depay alig tudott a Neuer kapujához közel kerülni, míg Julian Nagelsmann remekül készítette fel a csapatát taktikailag. Az első német gólt Thomas Müller szerezte, miután a lövése megpattant Eric García lábán a 34.percben. A második félidőben Robert Lewandowski kétszer is betalált, kihasználva a gránátvöröskék védekezési figyelmetlenséget. A napon a másik két magasabban jegyzet csapat, a Chelsea és a Juventus is győzelmet aratott, előbbi az orosz Zenitet verte hazai pályán 1-0-ra, míg az olaszok Malmöben szerezték meg az első 3 pontjukat.

 fd_2.jpg

Fotó : This Is Anfield - A képen a Liverpool játékosa Jordan Henderson góljának az ünneplése közben

SZERDA

A szerdai napon rengeteg gól született az egész kontinensen keresztül. Magyar szempontból a legérdekesebb összecsapás a Manchester City-RB Leipzig volt, ugyanis a lipcsei csapatban kezdett Gulácsi Péter, Willi Orbán, és csereként pályára lépett Szoboszlai Dominik is. Az égszínkék manchesteriek már 28.percben 2-0-ra vezetett, amikor elindult a dominó effektus Christopher Nkunku és a City játékosai között. Ahányszor a francia középpályás betalált, a City minimum 5 percen belül válaszolt egy találattal. A 75.perc végére már mindezek után 5-3 volt az állás, ugyanis Nkunku mesterhármast szerzett a City of Manchester Stadiumban. A végeredmény 6-3 lett, a 85.percben Gabriel Jesus biztosította be a hazai csapat számára véglegesen a győzelmet.

A másik szerdán pályára lépő angol csapat, a Liverpool is egy hasonlóan izgalmas mérkőzést játszott a Bajnokok Ligájába visszatérő AC Milan ellen. Fikayo Tomori öngóljával vezetett a Pool, de a félidőre kettő gyors Milan góllal már az olaszok mehettek pihenni előnyben. A második félidőben aztán a vörösök fordítottak, Mohamed Salah szépített, majd Jordan Henderson hatalmas, tizenhatoson kívülről szerzett találatával a Liverpool otthon tartotta a 3 pontot. A másik milánói csapat, az Inter pedig egy 89.percben kapott góllal szenvedett vereséget a Real Madridtól a San Siroban.

Ennek a napnak a meglepetése a PSG döntetlenje volt a Club Brugge otthonában. Ander Herrera hiába szerezte meg a párizsiaknak a vezetést a 15.percben, 12 perc múlva jött rá a válasz a belgáktól, a válogatott Hans Vanaken fejezte be a tökéletes brugge-i kontratámadást. A PSG-nek az egész mérkőzés alatt 9 lövése volt, és ebből csak 4 találta el a kaput, ami aggasztó a Messi-Neymar-Mbappé csatártriótól.

A nap során győzött még a Dortmund a Isztambulban a Besiktas stadionjában Jude Bellingham és Erling Håland találataival 2-1-re, a moldáv Sheriff megszerezte történelmük első BL győzelmét a Shakhtar Donetsk ellen, az Ajax pedig 5-1-re legyőzte a Sporting CP-t, mindezt úgy, hogy az elefántcsontparti csatár, Sébastien Haller 4-szer talált a kapuba.

h_1.jpg

Fotó : Origo - A képen Ryan Mmaee gólja a Bayer Leverkusen ellen

CSÜTÖRTÖK 

A magyar csapatok közül egyedül a Ferencváros kvalifikálta magát sikeresen, és bejutottak az Európa-liga küzdelmeibe, amit csütörtök délután kezdtek meg a BayArenában a Leverkusen ellen. A nyáron érkezett Ryan Mmaee egy kiváló kontratámadás után megszerezte a vezetést a Fradinak, amit a magyar csapat a 37.percig tudott tartani, Dibusz Dénes hiába védett jól, Exequiel Palacios egyenlíteni tudott. A Fradi percekkel később ugyan megszerezhette volna ismét a vezetést egy szöglet utáni kavarodást követően, viszont Vécsei Bálint gólját elvették. Hiába volt leszorítva a keze a tizenhatoson belül, miután egy felszabadítás után eltalálták, a szabályok értelmében ha a csatár kezéhez hozzáér a labda, akkor nem szabályos a találat. A félidő vége előtt hiába fejelt gól a németek védője, Jonathan Tah, előtte ő is szabálytalankodott, így a 15 perc szünetre döntetlenre mentek a felek. A második félidőben aztán a Ferencváros védelme elfáradt, sorra jöttek a hibák, amiket végül a németek egyik fiatal tehetsége, Florian Wirtz használt ki. A Ferencváros ezután nem tudott kiegyenlíteni, így vereséget szenvedett a budapesti csapat, azonban tisztesen helytálltak Németországban. A csoport másik mérkőzésén a Real Betis és a Celtic egy őrületes mérkőzést játszott, ahol a sevillai csapat 4-3-ra győzte le skót riválisát.

Az Európa-ligában szereplő nagyobb csapatok közül a Leicester City és a Napoli egy 2-2-es döntetlent játszott, a Leicester hiába szerzett 2 gólos előnyt, a dél-olaszok a második félidő végén összeszedték magukat, ezzel 1 pontot szerezve. A másik angol csapat, a West Ham magabiztosan nyert 2-0-ra Zágrábban a Dinamo ellen, a gólokat a csapat leggólérzékenyebb csatára, Michael Antonio, és az angol válogatott középpályás Declan Rice szerezte. A Lazio azonban kikapott a Galatasaray otthonában, miután az albán kapusok, Thomas Strakosha öngólt szerzett, ugyanis egy felpattanó labdát a saját kapujába öklözött. A Szalai Attilával felálló török Fenerbahce pedig 1-1-es döntetlent ért el Frankfurtban az Eintracht ellen.

 gfv.jpeg

Fotó : Westside Community News - A képen Thomas Strakosha öngólja

Elrajtolt az új európai kupasorozat, az UEFA Európa Konferencia Liga is. A két nagy csapat közül az AS Roma könnyedén győzött 5-1-re a CSKA-Sofia ellen, azonban az első gólt a bolgár csapat szerezte Graham Carey által, így hátrányból kellett fordítania José Mourinho együttesének. A tavaly a Premier Leagueben 7. helyen végzett Tottenham azonban csak egy döntetlent ért el a francia Stade Rennais ellenében, a 76.percben pedig még Pierre-Emile Højbjergnek kellett kiegyenlítenie, hogy 1 pontot szerezhessen a londoni gárda. Magyar érdekeltségű összecsapás ebben a kupában a Kairat Almaty-Omonoia Nicosia mérkőzés volt, ahol Lang Ádám a ciprusi csapatban lépett pályára és nem kaptak gólt, viszont nem is lőttek, így az az összecsapás 0-0- lett

süti beállítások módosítása