Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Vége a bulinak: bezárnak a diszkók, rövidül a kaszinók nyitvatartása Katalóniában

2020. július 24. - TóthBrigitta

lasexta_2.jpg

Bezáratja a diszkókat és rövidíti a kaszinók nyitvatartását a katalán elnök. Szombattól lép életbe a szigorítás azért, mert a katalán gócpontok többsége az éjszakai szórakozóhelyeken alakult ki. Norvégia eközben bejelentette, hogy karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket, a francia elnök pedig nem javasolja állampolgáraiknak, hogy a katalán tengerparton töltsék a nyarat. A spanyol külügyminiszter a bejelentésekre úgy reagált: Spanyolország biztonságos, ugyanolyan gócpontok vannak itt, mint bárhol máshol. 


Vége az éjszakai életnek Katalóniában - legalábbis egy időre. A közösség kormánya úgy döntött, hogy a diszkóknak, tánctermeknek, továbbá a fiesztáknak és a különböző éjszakába nyúló előadásokat szervező helyeknek be kell zárniuk 15 napra.

laopiniondemurcia.jpg

Fotó: La Opinion de Murcia

Emellett a kaszinóknak és más játékteremnek éjfélkor haza kell küldeniük a vendégeiket. Utóbbi rendelkezés Katalónia legfertőzöttebb régióiban a bárokra, éttermekre, tengerparti étkezdékre is vonatkozik, így nekik is módosítaniuk kell a nyitvatartásukat. Egyebek között a barcelonai, gironai és a figueresi bártulajdonosokat érinti az új szabályozás.  Azért döntött a szigorítás mellett a katalán vezetés, mert még pénteken is több mint 1.300 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. A katalán járványügyi helyzet súlyosbodásáért az éjszakai szórakozóhelyeken és egyéb közösségi tereken összegyűlő embereket teszik felelőssé, akik a mulatozás és az alkoholfogyasztás hevében nem tartják be a higiéniai és távolságtartási előírásokat. 

turismotenerife.jpg

Norvégia ismét karanténba küldi a Spanyolországból érkezőket. Az ország külügyminisztere bejelentette: péntek éjféltől lép életbe a szigorítás, mert aggasztja a kormányt a spanyolországi gócpontok és betegek magas száma. A döntés értelmében hétvégén már kötelezően 10 napos karanténba kell vonulniuk azoknak, akik Spanyolországból utaznak be Norvégiába. 

 cincodias_el_pais.jpg

Fotó: Cinco Días - El País

Nem zárja le a határokat, de nem ajánlja a katalán nyaralást a francia miniszterelnök. Jean Castex úgy fogalmazott: senki se töltse a nyarat katalán területen mindaddig, amíg nem javul a helyzet. Hozzátette azt is, hogy a francia kormány megerősíti a határellenőrzést és a reptéri kontrollokat is azoknál a beutazóknál, akik a legfertőzöttebb országokból érkeznek. A brit miniszterelnök Boris Jonhson is elővigyázatosságra szólította fel állampolgárait. Elsősorban a barcelonai és a zaragozai gócpont elkerülését javasolja a briteknek. Az aragón kormány pénteken 315 új beteget jelentett be, közülük 232-t Zaragozából, 45-öt Huescából és 38-at Teruelből. 


la_vanguardia_5.jpgFotó: La Vanguardia - A képen Jean Castex, Franciaország miniszterelnöke

Spanyolország biztonságos - így reagált a norvég karantén és a francia ajánlás hírére a spanyol külügyminiszter. Arancha González Laya a CNN-nek adott interjújában úgy fogalmazott: Spanyolországban ugyanúgy vannak gócpontok, mint bárhol máshol a világban, ettől függetlenül az ország biztonságos és az autonóm közösségek  mindent megtesznek annak érdekében, hogy a vírust féken tartsák. González Laya szerint Spanyolország az egyike azoknak az államoknak, ahol a legtöbb tesztet és a legaktívabb nyomkövetést végzik el azért, hogy ne terjednek tovább a betegség. A külügyminiszter emellett nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy legyenek óvatosak és elővigyázatosak a családi és baráti összejöveteleken, de legfőképpen akkor, ha diszkóba, éjszakai szórakozóhelyekre mennek, mert ezeken a helyeken alakult ki a gócpontok többsége és emiatt született meg a katalán kormány drasztikus döntése. 

 la_region_internacional.jpg

Fotó: La Región Internacional - A képen Arancha González Laya, külügyminiszter

Kórházba került a Fuenlabrada futball klub egyik koronavírussal megfertőződött játékosa. A csapatban már 16 embernek lett pozitív a tesztje, jelenleg egy a coruñai hotelben vannak elszigetelve. Egyiküket pénteken kórházba kellett szállítani megfigyelésre, mert romlott az állapota. 

 ondacero.jpg

Fotó: Onda Cero - A képen a CF Fuenlabrada egyik játékosa

Madrid is szigorításokat vezet be jövő héten - jelentette be az egészségügyi hivatal egyik tanácsadója. Nem közölt konkrét információkat, de annyit elmondott, hogy várhatóan limitálni fogják a baráti és családi találkozók létszámát, valamint határt húznak a bárok teraszán leültethető emberek számában is. Emellett a madridi kormány tervében az éjszakai élet szigorúbb ellenőrzése is szerepel. A részleteket jövő héten közlik. 

 rtve_8.jpg

Fotó: RTVE

Spanyolországban jelenleg 281 aktív gócpontot figyelnek az egészségügyi hatóságok. Pénteken Valencia újabb 4-et jelentett be, köztük Monforte del Cidből és Eldából. A katalán Lleidában egy menekülteket befogadó szállásról jelentettek 25 beteget, Valladolidban 3 fertőzött fiatal miatt kezdtek el vizsgálódni, Navarra pedig 93 pozitív esetet közölt, akik közül négyen a 2-es fázisba visszaléptetett Mendillorri negyedhez tartoznak, a többiek esküvőn, illetve családi összejövetelen fertőzték meg egymást. 

süti beállítások módosítása