Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-gócpontok: Murcia és Pamplona szigorít, Madrid enyhít, Galícia adatbejelentésre kötelez

2020. július 23. - TóthBrigitta

totana.jpg

A murciai Totana az 1-es, Pamplona egyik régiója a 2-es karanténfeloldási fázisba lépett vissza a koronavírus-fertőzöttek magas száma miatt. Spanyolországban jelenleg 224 gócpontot tartanak nyilván, továbbra is Katalóniában a legrosszabb a helyzet. Bár úgy tűnik, hogy Lleida Segriá régiója végre lassítani tudta a járvány terjedését, több mint 1.500 új fertőzöttet regisztrált az egészségügy a katalánoknál az elmúlt 24 órában. Madrid nem vezeti be a távolságtartástól független maszkhasználatot, helyette negatív teszteredményt kérne a fővárosi reptérre érkezőktől. Valencia felkészült a második hullámra, Galícia pedig adataik leadására kötelezi azokat, akik fertőzött régióból érkeznek a közösségbe.


Murcia az 1-es Navarra a 2-es fázisba küldte vissza egy-egy régióját. A dél-spanyolországi Murcia vezetése a fertőzöttek számának gyors növekedése miatt döntött így csütörtöki, rendkívüli ülésén. Totanaban vezetik be a korlátozást, ami azt jelenti, hogy 30 ezer ember kerül vissza az 1-es karanténfeloldási szakaszba. Ez azt jelenti, hogy ismét csak engedéllyel lehet elhagyni a várost és a belépést is korlátozzák, valamint megszigorították az idősotthonok látogatását is. Az önkormányzat emellett mindenkit arra kér, hogy csak szükség esetén menjen ki az otthonából.

lanuevacronica.jpg

Fotó: La Nueva Crónica

Navarra Pamplona városának egyik negyedében, Mendillorriban vezette be a szigorítást. A 2-es fázis értelmében szerdán lefelezték a bárok, éttermek és hotelek befogadóképességét, korlátozásokat vezettek be az üzletekben, valamint az istentiszteleteken is. Jelenleg 2.000 fiatal vár  tesztre, mindannyian ott voltak azon az éjszakai szórakozóhelyen, ahol a gócpont kialakult. 

diariodenoticias.jpg

Fotó: Diario de Noticias - A képen a pamplonai Mendillorri negyed

Madrid nem vezeti be a távolságtól független maszkhasználatot - jelentette be csütörtökön José Luis Escudero Madrid egészségügyi tanácsadója. A közösségi vezetők szükségtelennek tartják az intézkedést és inkább azt szorgalmazzák, hogy minden utas, aki a fővárosi reptérre érkezik, rendelkezzen negatív PCR-teszt eredménnyel, mert elsősorban az ottani átmenő forgalom aggasztja őket. Madrid jelenleg 7 gócpontot tart nyilván, 48 ember igazoltan pozitív, 254 ember pedig még ellenőrzésre vár. Az egyik gócpont a fuenlabradai focicsapat, ahol 11 fertőzöttet regisztráltak és minimum 96 ember került kapcsolatba az érintettekkel. Madridon és a Kanári-szigeteken kívül már minden közösség kötelezővé tette a napokban a távolságtartástól független maszkhasználatot. 

republica_1.jpg

Fotó: Republica - A képen a CF Fuenlabrada játékosai

Továbbra is Katalóniában és Aragóniában a legaggasztóbb a helyzet. Bár Lleida elsőként karanténba zárt Segriá régiójában hetek óta először csökken a betegek száma, Katalóniában összességében még mindig rengeteg az új fertőzött: csütörtökön több mint 1.500 ember került be az egészségügyi nyilvántartásba. Quim Torra katalán elnök elismerte: sokkal több tesztet kell csinálniuk és emelniük kell azoknak a számát is, akik a fertőzöttekkel kapcsolatba került személyeket követik nyomon, ugyanis a jelenlegi csapatlétszám nem alkalmas a vírus megfékezésére. 

lavozdegalicia_5.jpg

Fotó: La Voz de Galicia - A képen Quim Torra, katalán elnök

Valencia készen áll a második hullámra - jelentette be Ana Barceló, az autonóm közösség egészségügyi tanácsadója. Növelték az ágyak számát, megerősítik az orvosok, ápolók és nyomkövetők létszámát, valamint hat hónapra elegendő egészségügyi felszerelést is rendeltek már. Barceló 3 új gócpontot jelentett be: kettőt közülük Alicante provinciából, Santa Polából és San Juan de Alicantéból, valamint egy harmadikat a valenciai Játiva kórházából.

elespanol_3.jpg

Fotó: El Español - A képen Ana Barceló, Valencia egészségügyi tanácsadója

Kötelező adatszolgáltatást vezet be Galícia. Alberto Núñez Feijoó elnök csütörtökön bejelentette: mostantól mindenkinek, aki Spanyolország valamely fertőzött területéről érkezik Galíciába, kötelezően le kell adnia az adatait  e-mailen vagy telefonon kersztül, hogy lekövethető legyen. Feijoó hozzátette, hogy mindenki az érkezéstől számított 24 órát kap arra, hogy bejelentse az információkat a személyazonosságáról és a hollétéről. 

laopinionacoruna.jpg

Fotó: La Opinion de A Coruña - A képen Alberto Núñez Feijoó, Galícia elnöke

Szüntessék be a dohányzást a bárok és éttermek teraszán - ezt javasolja a Spanyol Epidemiológiai Társaság. A szakértők szerint a nyilvános tereken történő dohányzás is növeli a koronavírus-fertőzések kockázatát, hisz minden egyes füstkifújásnál a levegőbe kerülhet a vírust, veszélybe sodorva ezzel a közegészséget. Szerintük a strandokon, a szabadtéri előadásokon és az éttermek teraszán is be kellene szüntetni egy időre a cigarettázás lehetőségét. 

elperiodico_6.jpg

Fotó: El Periódico

Spanyolországban 224 gócpont alakult ki a karanténfeloldás kezdete óta. A statisztikák azt mutatják, hogy 10-ből 4 társasági összejövetelek miatt alakult ki, vagyis elsősorban esküvőkön, bárokban, diszkókban összegyűlt emberek között terjedt el. Emiatt több régióban korlátozták már a családi és baráti összejövetelek létszámát. Csütörtökön Kantábria jelentette be, hogy maximum 15 ember gyülekezését engedélyezik, mindemellé kötelező lesz mostantól mindenkit regisztrálni, aki nyilvános helyen jön össze a barátaival, ismerőseivel, például diszkókban. A bároknak nem teszik kötelezővé, de erősen ajánlják az új statisztika vezetését. 

süti beállítások módosítása