Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Katalónia után Galícia is karanténba küldte egyik régióját

2020. július 06. - TóthBrigitta

farode_vigo.jpg

Galícia is karanténba küldte legfertőzöttebb régióját. A Mariña lakóinak mozgását egyelőre 5 napig korlátozzák, a hosszabbításról 12-én döntenek majd. A katalán Lleida provincia lezárt Segriá régiójában egy hét alatt megduplázódott a koronavírus-fertőzöttek száma, Murcia két új gócpontot jelentett be, Badajozban pedig tűzoltókat szigeteltek el 14 megbetegedés miatt.  Balhé volt a valenciai metrón: egy afroamerikai férfi verekedett össze az őrökkel a maszkja miatt, a katalán Malgrat de Marban az egyik diszkó engedély nélkül nyitotta ki a táncterét, Pamplona utcái pedig sosem látott csendbe burkolóztak; 82 év után először nem rendezhetik meg a hagyományos bikafuttatást. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Karanténba zárták A Mariña lakóit. A lleidai Segriá régió után Galícia elnöke is úgy döntött, hogy korlátozásokat vezet be annak érdekében, hogy megfékezzék a koronavírus terjedését. Egyelőre 5 napra hirdették ki a rendkívüli intézkedéseket, melyek 69 ezer embert érintenek. A fertőzöttek száma napról-napra emelkedik a térségben: június 23-án 8, múlt pénteken 59 tegnap már 106 beteget regisztráltak, ezért döntött a lezárás mellett a közösség vezetője. 

 galicia_1.jpg

Fotó: La Voz de Galicia - A képen a burelai kikötő, ahonnan a vírus elkezdhetett terjedni

Megduplázódott a koronavírusos betegek száma száma 1 hét alatt Lleida lezárt régiójában. Segriában a június 22-ei héten 266 beteg volt, múlt héten viszont már 524-et számoltak. Quim Torra katalán elnök szombaton úgy döntött: a provinciának ezen a részén újra karantént hirdet, majd felszólította Katalónia egészségügyi szakembereit, hogy menjenek Lleidába és segítsenek a vírus kordában tartásában. Alba Vergés, a közösség egészségügyi tanácsadója azt mondta hétfőn: ha a betegek száma nem csökken, 15 nap után meghosszabbítják a korlátozásokat. Hozzátette: az otthoni karantént egyelőre nem vezetik be, de nem is zárkóznak el ettől a lehetőségtől, ha a helyzet súlyosbodna. A fázisokba való visszatérést nem tervezik, mert a katalán politikai vezetés szerint ez a rendszer már elavult. Vergés ugyanakkor elismerte, hogy az aragón közösségekben jól sikerült a betegség megfékezése miután visszaküldtek 4 régiót a 2-es karanténfeloldási szakaszba. 

 huffington_post.jpeg

Fotó: Huffington Post

Segriában és A Mariñaban ugyanazok a szabályok léptek életbe: a régiót senki sem hagyhatja el engedély nélkül és kívülről is csak munka vagy vis maior eset miatt lehet átlépni a határokat. A munkahelyi és egyéb igazolásokat rendőrök ellenőrzik. A Mariñan felére csökkentették a bárokban leültethető emberek számát és kötelezővé tették a maszkokat a tengerparton és a medencék mellett, melyeket csak a fürdőzés idejére lehet levenni. Július 12-én döntenek arról, hogy meghosszabbítják-e az intézkedéseket, vagy sem. 

 la_vanguardia_3.jpg

Fotó: La Vanguardia - A képen A Mariña kikötője

A szomszédos Asztúria eközben bejelentette az első beteget a karanténfeloldás kezdete óta. Egy nő az érintett, aki a galíciai A Mariñan dolgozik. Jelenleg próbálják felkutatni azokat az embereket, akikkel érintkezhetett. Murcia két új gócpontot jelentett be, Badajozban pedig 14 tűzoltó került karanténba, miután az egyik kollégájuknak pozitív lett a PCR-tesztje. 

 elperiodicoextremadura_1.jpg

Fotó: El Periódico Extremadura

Balhé a valenciai metrón. Elárasztották a Twittert és az Instagramot az utasok felvételei, melyen egy afroamerikai férfi verekszik össze a metró biztonsági személyzetével. A beszámolók szerint a fiatalember nem jól viselte a maszkot, nem fedte teljesen az arcát és ezt a biztonságiak szóvá tették. A férfi közölte, hogy a vagonban ülő valamennyi ember ugyanígy hordja a maszkot. A szócsata odáig fajult, hogy az őr szorítani kezdte a férfi nyakát, utóbbi pedig rugdosta az őt megbilincselni akaró biztonságiakat. A metrón utazók rasszista megnyilvánulásként értékelték a férfi nyakának szorítását és követelték az őrtől, hogy engedje el őt. Miután megbilincselték, az afroamerikai férfi elvesztette a fejét és nekirontott a biztonsági őrnek. 

 

A valenciai közlekedési vállalat bekérte a biztonsági kamerák felvételeit és azok alapján kezdi meg a történtek kivizsgálását. 

Tömeg és tánc - így nézett ki a katalóniai Malgrat de Mar egyik diszkója szombaton. A felvételt a 20minutos.es tette közzé és jól látszik rajta, hogy a tánctér zsúfolásig telt, az emberek nem tartják be az általános távolságtartási és sokan a maszkviselési szabályt sem, amelyek kötelezőek az újfajta normál kerékvágásban. 

Az éjszakai bárok befogadóképességük 50 százalékát használhatják az új normál kerékvágás törvénye értelmében és tilos kinyitniuk a tánctereket. Az érintett bár bejárati ajtaján kint is volt a felhívás, de ez nem tartotta vissza az embereket attól, hogy jól érezzék magukat.

82 év után először nem lesz bikafuttatás Pamplonában. A városvezetés nem engedélyezte a rendezvények megtartását, melyek hétfőn délben kezdődtek volna. A pamplonai városháza erkélyére egy vörös kendőt kötöttek, mely a bikafuttatások egyik szimbóluma. A városlakók közül többen felöltötték a fehér ruhát, így tisztelegve a hagyományok előtt.

elespanol_2.jpg

Fotó: El Español

Egyetlen turista sem érkezett most a városba azért, hogy a bikák előtt fusson, a bárok csendesebbek, senki sem pakolta ki az asztalokat és az ételt az utcára. Utóbbit az önkormányzat rendeletben tiltotta meg és emellett arra kérte a lakókat, hogy legyenek elővigyázatosak és tartsák be az új normál kerékvágás szabályait. A rendőrök egész héten megerősített szolgálatot teljesítenek majd, hogy megakadályozzák a bikafuttatás eseményeinek megtartását. 

süti beállítások módosítása