Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Június 22-től szabadon utazhatunk Spanyolországon belül

2020. június 12. - TóthBrigitta

preview2col_mg.jpg

Amint vége a szükségállapotnak, szabadon lehet utazni Spanyolországon belül - jelentette be az egészségügyi miniszter. Az ország 90 százaléka az utolsó karanténfeloldási fázisban lesz hétfőn. Madrid, Barcelona, Lleida, valamint 4 castilla-la manchai tartomány a 2-es fázisban várakozik tovább, Galícia vezetője pedig megkapta az engedélyt a szükségállapot 1 héttel korábbi feloldására. Mindeközben a bíróság lezárta a nőnapi tüntetések és a járvány elterjedése közötti összefüggések vizsgálatát. 


Június 22-től szabadon utazhatunk Spanyolországon belül - jelentette be Salvador Illa, egészségügyi miniszter. A szükségállapot június 21-én éjfélkor véget ér, onnantól a kormány nem korlátozza központilag az emberek szabad mozgását. Hozzátette ugyanakkor, hogy az autonóm közösségek hozhatnak ettől eltérő rendelkezéseket is, tehát ha akarják, megtilthatják a beutazást az ország egyes területeiről. 

 leonoticias.jpg

Fotó: LeoNoticias

Majdnem teljes Spanyolország az utolsó karanténfeloldási fázisban lesz hétfőn. Valencia, Castilla és León egy része, valamint teljes Castilla-La Mancha átléphet a 3-as szakaszba- ezt is az egészségügyi miniszter jelentette be pénteken. Salvador Illa elmondta: a fertőzöttek számának megugrása ellenére Ceuta is beléphet az utolsó fázisba, mert úgy látják, hogy az autonóm város kézben tudja tartani a járványt. Madrid, Barcelona, Lleida valamint Salamanca, Ávila, Segovia és Soria maradnak még egy hetet a 2-es zónában. Valencia közösség elnöke jelezte, hogy hétfőtől tárgyalna a szomszédos közösségekkel, Murciával, Aragóniával, Castilla-La Manchával és a Baleár-szigetekkel az egymás közötti szabad mozgásról. Az Egészségügyi Minisztérium elfogadta Galícia vezetőjének kérvényét is, így ő június 15-én, a többieknél egy héttel korábban feloldhatja a szükségállapotot és átvezetheti lakóit az újfajta normál kerékvágásba. 

 eldiario_2.jpg

Fotó: El Diario

Mégsem nyitja meg határait Galícia, Kantábria és Asztúria Baszkföld előtt. Azért gondolták meg magukat az északi közösségek vezetői, mert két baszk kórházban ismét felütötte fejét a járvány. A basurtoi egészségügyi intézményben 32 embernek lett pozitív a tesztje, közülük 12-en dolgozók, 12-en bent fekvő betegek és 8-an látogatók. A többieket negatív eredménnyel tesztelték. Egy másik, txagorritxui kórházban 7 ember tesztje lett pozitív, három látogatóé, három betegé és 1 orvosé. Elővigyázatosságból bezártak egy san sebastiani oktatási központot is, mert egy fiúnak a koronavírus-fertőzéshez hasonló tünetei voltak. A tesztje negatív lett, úgyhogy a központ jövő héten újra kinyithat.

 diarioas.jpg

Fotó: Diario AS

Lezárja a nőnapi tüntetések és a járvány elterjedése közötti összefüggések vizsgálatát a bíróság. Az illetékes bírónő a kormány madridi képviselőjének kihallgatása után közölte: José Manuel Franconak nem voltak olyan információk a kezében, amelyek arra utaltak volna, hogy az emberek egészsége veszélyben lehet a tüntetésen, ezért érthető, hogy nem fújta le a megmozdulást.

lavanguardia_1.jpg

Fotó: La Vanguardia - A képen José Manuel Franco, a kormány madridi megbízottja

Franco az újságíróknak azt mondta csütörtöki kihallgatása után hogy “semmilyen tényező” nem indokolta azt, hogy az emberek alapvető gyülekezési jogát megtiltsa. Hangsúlyozta: “abban az időszakban az egészségügyi szakértők azt mondták, meg lehet tartani az eseményeket” és eszerint hozta meg a döntéseket. Ezzel az ellene zajló nyomozást pénteken hivatalosan le is zárták. 

süti beállítások módosítása