Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Kijárási tilalom - Erkélyről bingóznak a spanyolok

2020. március 15. - TóthBrigitta

aplausos-en-los-balcones-de-zaragoza-de-agradecimiento-a-la-labor-de-los-profesionales-sanitarios-en-la-crisis-del-coronavirus.jpeg

Tényleg nem egy filmet nézünk, hanem ez a valóság. Egy alig lakott negyedben élünk, távol a forgalmas helyektől, de még nálunk is járőröztek a rendőrök ma reggel, amikor a férjem kivitte levegőzni a kutyáinkat. Madridban ezek az egészségügyi séták is be vannak szabályozva mától: mindenki csak a saját utcájában sétáltathatja négylábúját és  csakis addig, míg az elvégzi a dolgát. Közben a spanyolok a rendkívüli helyzetben is találnak humoros megoldásokat a közös szórakozásra: Sevillában az egyik lakópark lakói kivonultak az erkélyre és játszani kezdtek.  

A kormányfő tegnap este azonnali hatállyal elrendelte az emberek szabad mozgásának korlátozását. Mi a két kutyánknak köszönhetően kis felmentést kapunk a szabályok alól: kivihetjük őket sétálni, de néhány előírást be kell tartanunk. El kell kerülnünk a többi gazdit, nem szabad csoportba gyülekeznünk és simogatnunk egymás négylábúját. Bár úgy tűnik, hogy a házi kedvencek nem betegszenek meg, de szőrükben megtapadhat a vírus, amit aztán bárki hazavihet az otthonába. Eleve bosszantó, amikor idegenek fogdossák a kutyáinkat, igyekszünk is tenni ellene minden alkalommal, de még ma reggel is belefutott a férjem egy hölgybe, aki ungyurgatni szerette volna a cukipofájú golden retrievereinket. Még mindig rengetegen vannak, akik nem bírnak magukkal és nem akarják elfogadni a helyzet komolyságát, akik önmagukról egy percig sem feltételezik, hogy vírushordozók lehetnek és azt gondolják, hogy más is úgy bagatellizálja el a dolgokat, ahogyan ők. A szomszéd házaspár is elment itthonról ma reggel annak ellenére, hogy elvileg minden zárva van a környéken nemcsak a vírus miatt, hanem mert vasárnap eleve nem nyitna ki szinte semmi az országban. 

Madridban szigorúbban betartatják a rendelkezéseket. A Facebookon írta az egyik kutyatulajdonos, hogy reggel elindult a szokásos útvonalon sétálni, de félúton megállította a rendőrség. Elkérték az ő és a kutyája papírjait is, majd közölték vele, hogy nem mehet be a környező utcákba, csak ott járkálhat, ahol lakik és ha holnap ismét arrafelé látják, az 1500 eurójába kerülhet. 

A madridiak miatt elég feszült a helyzet a spanyolok között. A főváros a járvány gócpontja, mégis tegnap estig kedvük szerint utazgathattak az országban. Ki is használták a lehetőséget, hisz a vendéglátóhelyek és az iskolák bezárása miatt azt gondolták, hogy extra szabadságot kaptak, így hát elindultak a tengerpartra pihenni. A környékünkről két madridit vittek kórházba, az egyiket Gandiából, a másikat Murciából. Mindkettőnek pozitív lett a koronavírus tesztje. Okkal aggódtak a tengeparti városok vezetői és lakói, rengeteg petíciót küldtek az önkormányzatoknak a fővárosiak miatt, kérve, hogy ha már itt vannak, akkor legalább a tengerpartok látogatását szigorítsák meg, hogy ne sétálgathassanak szabadon a potenciális betegek. A városok vezetői viszonylag gyorsan ragáltak: már három napja zárva van a legtöbb forgalmas partszakasz - legalábbis nálunk a Costa Blancán. Mégis az intézkedések javarésze hiábavalónak tűnik: tegnap délután zsúfolásig volt madridiakkal a la pedrizai pihenőövezet, amin különösen felháborodott az ország. 

madrid_a_hegyekben.jpg

etafmftxqaadaip.jpg

Forrás: Comunidad Madrid

A spanyolok többsége nagyon jól kezeli a rendkívüli helyzetet. Kreatív és vicces megoldásokat találnak arra, hogyan tartsák meg a szokásos hétvégi összejöveteleiket. Sevillában például egy edző így tartotta meg elmaradt óráját. 

 Ezután a lakók bingózni kezdtek úgy, hogy az erkélyről kiabálták egymásnak a számokat. :))

Végül egy mém, ami ma a spanyolok kedvence: ki akarsz menni a lakásodból? Legyen rá nyomós okod, például egy egészségügyi séta a kutyáddal. :)))
89154309_10156936824391190_4448642364017213440_o.jpg

Forrás: Facebook

A blogom célja nem a pánikkeltés, sem szenzációhajhászás, hanem  lehető leghitelesebb tájékoztatás a spanyolok jelenlegi valóságáról. Percről-percre változik a helyzet nálunk és egyelőre nem pozitív irányba, ennek ellenére a szabályokat betartó spanyolokkal együtt mi is próbálunk higgadtak és optimisták maradni és mosolyogni a bezártságban is. :) 

süti beállítások módosítása