Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Madrid: 37 zónában korlátozzák a szabad mozgást hétfőtől

2020. szeptember 18. - TóthBrigitta

la_vanguardia_6.jpg

Kihirdették azokat a madridi zónákat, ahol korlátozzák a lakók szabad mozgását. Összesen 37 egészségügyi zónát érint a döntés, 8 közülük a fővárosban, 6 pedig a körzetében található. Nemcsak a szabad mozgást, az összejöveteleket, a bárok nyitvatartási idejét és a szabadidős tevékenységeket is korlátozzák hétfőtől. 


radiobrand_banner_670x150.jpg37 madridi egészségügyi zónában korlátozzák a szabad mozgást - jelentette be az elnök. Isabel Díaz Ayuso elmondta, hogy az érintett területek közül 8 a fővárosban, 6 pedig a főváros körzetében található. A döntés közel 1 millió embert érint és hétfőtől lép életbe, miután publikálták a madridi közlönyben. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől csak azok hagyhatják el a zónájukat, akik dolgozni mennek, kórházban segítenek, idősekre vagy gyerekekre vigyáznak. Az alábbi térképek részletesen mutatják, hogy Madrid mely zónái érintettek. 

la_sexta_1.jpg

lasexta2.jpg

Forrás: La Sexta

Nem csak a szabad mozgás korlátozásáról döntött a vezetés: megtiltják a 6 fősnél nagyobb baráti és családi összejöveteleket, elrendelik egy millió gyorsteszt elvégzését, felére csökkentik a vendéglátóhelyek befogadóképességét és nyitvatartási idejét, ami azt jelenti, hogy hétfőtől este 10-kor be kell zárniuk, emellett tilos lesz a bárpultoknál fogyasztani. Az összejövetelekre vonatkozó új szabály egész Madrid közösségben érvényes lesz.

rtve_15.jpg

Fotó: RTVE

A legfertőzöttebb zónákban a szabadidős tevékenységeket is beszabályozzák: megszüntetik a parkokban, kertekben megtartott összejöveteleket, rendezvényeket, a virrasztásokon kültéren 15, beltéren csak 10 ember vehet részt, az autósiskolák és a nem szabályozott oktatási központok befogadóképességét pedig a felére csökkentik.  Ayuso azt mondta, hogy ezekkel az intézkedésekkel akarják elkerülni a szükségállapot és a karantén kihirdetését, ami még nagyobb gazdasági katasztrófához vezetne. A döntés egyelőre hétfőtől számítva 14 napon keresztül lesz érvényben, a hosszabbításról csak akkor döntenek majd, ha nem javulnak a járványügyi adatok. 

 rtve2_3.jpg

Fotó: RTVE - A képen Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke

Hétfőn találkozik a miniszterelnök és a madridi elnök. Pedro Sánchez csütörtökön küldött levelet Isabel Díaz Ayusonak, melyben találkozót kért tőle, hogy egyeztessenek a Madriddal kapcsolatos jövőbeli intézkedésekről. A tanácskozást hétfőn délben tartják meg, arról egyeztetnek, hogy hogyan tudnák a leghatékonyabban megfékezni a közösségben a koronavírus terjedését. 

Megszűnnek a korlátozások a valenciai Benigánimban. Szeptember 1-jén vezettek be különböző megszorító intézkedéseket a betegek magas száma miatt. Az adatok javultak, ezért a közösség egészségügyi hatósága úgy döntött, hogy szeptember 22-től megszünteti a szigorított előírásokat. Ana Barcelo, a közösség egészségügyi tanácsnoka szerint a statisztika javulása a helybeliek és a környékbeli települések lakóinak felelősségteljes viselkedésének köszönhető. A lazítás után ismét szabad lesz a ki- és bejárás Benigánimba, valamint megszűnik a találkozókra vonatkozó 10 fős korlátozás is. 

levanta_emv.jpg

Fotó: Levante-EMV

Marad az online tanulás a legfertőzöttebb murciai régiókban. A kormány pénteken bejelentette, hogy Lorca, Lorquí, Jumilla és Totana diákjai továbbra sem mehetnek vissza az iskolákba, hanem interneten keresztül tanulnak tovább. Ugyanakkor a szintén murciai Archivelben visszavonták a korlátozásokat és jövő hétfőn megpróbálkoznak a személyes tanítással.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökről péntekre 4.697 új beteget vett nyilvántartásba Spanyolországban. 

süti beállítások módosítása