Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Kilencedik napja tüntetnek a kormány ellen Spanyolországban

2020. május 19. - TóthBrigitta

tuntetes_1.jpg

Több mint egy hete tüntetnek a kormány ellen Madridban. Az emberek a miniszterelnök lemondását és szabadságot követelnek. Döntött a kormány a maszkokról: kötelező lesz a használatuk zárt közterületeken és közutakon is abban az esetben, ha nem tartható fenn a 2 méteres távolságtartási szabály. 


Kilencedik napja tüntetnek a kormány ellen Madridban. A megmozdulások központja továbbra is Salamanca negyed, azon belül is a calle Núñez de Balboa, valamint a Paseo de la Habana, ahol az emberek megbénították a forgalmat is. Nem reagáltak a többszöri felszólításra, ezért a rendőrségnek végül fel kellett oszlatnia a tömeget. A városrész más utcáiban továbbra is perceken át fazekakkal és kanalakkal csörömpölnek esténként az emberek. Madrid más negyedeiben, köztük Alcorcónban, Majadahonda-ban és Pozueloban is utcára vonultak a lakók, de hétfőn már más városokban is tüntettek, egyebek közt Sevillában, Valenciában, Zaragozában és Guadalajara-ban is. Mindenhol a kormány döntéseit kritizálják, valamint szabadságot, illetve Pedro Sánchez miniszterelnök lemondását követelik. A rendőrség folyamatosan jelen van a demonstrációk helyszínén és a rendbontások mellett arra figyelnek elsősorban, hogy mindenki betartsa a 2 méteres távolságtartási szabályt a közegészségügy védelme érdekében. Magyarul feliratozva. 

 

Közben döntött a kormány a maszkokról: kötelező lesz a használatuk zárt közterületeken és a közutakon is. A szabályt azonban csak akkor kell betartani, ha nem lehet 2 méteres távolságot fenntartani a többi embertől. Az erről szóló rendeletet a következő napokban fogják publikálni.  Az ország vezetése eddig csak a tömegközlekedési eszközökön tette kötelezővé az egészségügyi védőeszközök viselését, végül több önálló közösség nyomására hozta meg a jelenlegi döntést.

maszk_lavanguardia.jpg

Fotó: La Vanguardia

Ma fogadja el a miniszterek tanácsa a szükségállapot újbóli meghosszabbítására vonatkozó beadványt, mellyel a miniszterelnök szerdán áll a kongresszus elé. Pedro Sánchez ezúttal a karanténfeloldási szakaszok, tehát körülbelül június végéig kéri a hosszabbítást. Az első alelnök, Carmen Calvo hétfőn bejelentette: a május 24-étől kezdődő szükségállapot már radikálisan különbözne az eddigiektől. A kormány ugyanis fenntartaná annak lehetőségét, hogy azok a területek, amelyek hamarabb járják végig a karanténfeloldási fázisokat, hamarabb szabadulnának ki a riasztási állapotból is, tehát ezen közösségek vezetői előbb kapnák vissza irányítási jogukat is.

calvo_elperiodico.jpg

Fotó: El Periódico

Vasárnapról hétfőre jelentősen csökkent a  Covid-19 áldozatainak száma, összesen 59-en vesztették életüket. Az egészségügyi intézmények 285 új fertőzöttet regisztráltak. 

süti beállítások módosítása