Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sport: A labdarúgó-Európa-bajnokság csoportkörének összefoglalója és az egyenes kieséses szakasz kezdete

2021. június 26. - Sárközi Kada

kjl.jpgFotó: Telex 

A csoportkör lezárultával a 24 válogatottból 16 kvalifikálhatta magát a következő körbe, azaz a nyolcaddöntőbe. A magyar válogatott sajnos a halálcsoportból tisztes helytállást követően búcsúzni kényszerült, azonban a játékosok megmutatták, hogy megfelelő taktikai felkészítést követően - köszönhetően Marco Rossinak - fel tudja venni a versenyt a világ legjobb országai ellen is. A bentmaradt további 16 ország is azért küzd, hogy büszkévé tegye a nemzetét, és ebben a cikkben pedig megnézzük hogy a legjobb 16 párosításait, és a csoportkörben búcsúzó válogatottak teljesítményeit is.


A NYOLCADDÖNTŐK :

Wales-Dánia - szombat, 18 óra, Amszterdam

A legjobb 16 küzdelmei kettő ha nem is a végső győzelemre esélyes, de igenis jó együttes összecsapásával indul. Wales nyugodtan érkezhet erre a mérkőzésre, miután már a második csoportmérkőzés után bebiztosították a továbbjutást, és a csapat sztárja, Gareth Bale kiválóan játszik, erre tökéletes példa a Törökország elleni párharc. A walesieknek a magabiztosággal sincs gonduk és szeretnék megismételni a 2016-os elődöntős eredményüket. Ellenfelük, a dánok egy lesújtó eseménnyel indították a tornát, ugyanis az első mérkőzésen az első félidő végén a csapat sztárja, Christian Eriksen összeesett a pályán. Eriksen túlélte a mentősök és Simon Kjær segítségével hogy leállt a szíve, azonban a folytatás után a finnek megnyerték a mérkőzést. A dánok szerencséjére ez az esett csak jobban egyesítette a keretüket, és a csoportjuk gyengesége miatt még azt is túlélték hogy a belgáktól kikaptak egy szoros mérkőzésen, mert végül magabiztosan verték az oroszokat, ezzel befutva a második helyre. A dánokat sokan mondták hogy ők lesznek a meglepetéscsapat, és a játékuk szórakoztató is, viszont a legfontosabb emberük már lehet soha többet nem fog pályára lépni.

kjhk.jpg

Fotó : Caught Offside - A képen Andreas Christensen gólja az oroszok ellen

Olaszország-Ausztria - szombat, 21 óra, London

A torna legmagabiztosabb csapata a belgák mellett Olaszország volt. A hazai pálya előnyét Rómában kihasználták, és simán jutottak tovább az A-csoportból. A játékosokon és a nézőkön lehet látni a töretlen bizalmat Roberto Mancini és a támadó futball felé, és három mérkőzés alatt hét gólt szerzett, ebből az utolsó Wales elleni mérkőzésen született csak egy, de ott is végig irányítottak. Mancini hiába akarja nyugtatni az olasz közönséget hogy idén még nem a végső győzelem a cél, ebben a csapatban megvan az ami ehhez kell. Ha egy játékost kell kiemelni, az Manuel Locatelli, aki a csapat közepén remekül játszik, és berobbant a köztudatba. Az osztrákok ezzel szemben közel se voltak ennyire bíztatóak. Az észak-macedónok ellen nehezen jött össze a győzelem, de a hollandok elleni sima vereség után a számukra sorsdöntő ukránok elleni összecsapást egy David Alaba góllal kisebb meglepetésre megnyerték, ezzel továbbjutva a második helyen. Az olaszok egy szinttel az először továbbjutó osztrákok felé emelkednek, így ők az esélyesei ennek a mérkőzésnek.

Hollandia-Csehország - vasárnap, 18 óra, Budapest

Az utolsó budapesti mérkőzésre Hollandia és Csehország tudta megváltani a jegyét, így ők érkeznek a magyar fővárosba vasárnap délután. A hollandok szintén 9 ponttal jutottak tovább, azonban ez inkább köszönhető a csapat tehetségének, mintsem Frank de Boer vezetőedzőnek. Ez a legjobban az ukránok elleni mérkőzésen jött ki, ahol de Boer mester cseréi után megzuhantak a hollandok, és leadtak egy két gólos előnyt, így kellett Denzel Dumfries a 85.percben szerzett gólja a győzelemhez. A csehek a rutinjukkal és a fiatal Patrik Schick találataival jutottak tovább úgy, hogy a harmadik mérkőzésükön az angolok ellen már nem kellett megeröltetniük magukat. A hollandoknak ezt a mérkőzést még a tehetségbeli különbséggel le kell hozniuk, azonban a végső győzelemre esélyes csapatok ellen már lehetnek gondjaik.

Belgium-Portugália - vasárnap, 21 óra, Sevilla

Sokáig úgy nézett ki hogy vasárnap este a magyar válogatott találkozhat Sevillában a belgákkal pont úgy mint 5 éve, azonban Goretzka találata ezt elmosta. Így alakulhatott ki a forduló egyik, ha nem a legjobb összecsapása, a két esélyes Belgium és Portugália között. A belgák hozták a papírformát a csoportjukban 9 ponttal, Romelu Lukaku termeli a gólokat, és amikor szoros helyzetben voltak a dánok ellen, Kevin De Bruyne beállása megmentette őket. A portugáloknak nehezebb ellenfeleik voltak, a magyarokat a mérkőzés végén bele tudták hajszolni a hibákba, azonban a németek ellen összeomlott a védelmük, és a franciák is kétszer mattolták őket a 2-2-es döntetlenjük során. Hiába erősebb a címvédő kerete mint 2016-ban volt, még mindig senki se volt képes felnőni Cristiano Ronaldo mellé. A belgák védekezése nem a legerősebb, így Ronaldo gólokkal lehet számolni, kérdés, Lukakuék elől hány helyzetet tudnak majd értékesíteni a spanyol éjszakában.

portugal-celebrate-cristiano-ronaldo-goal-vs-germany-euro-2020_1foizc18odfdsdf5msv1ubpjc0gkzr5c.jpg

Fotó : Goal.com - A képen a portugálok gólöröme Münchenben

Horvátország-Spanyolország - hétfő, 18 óra, Koppenhága

Koppenhágában kettő eddig a ténylegesen bennük lévő erejét meg nem mutató csapat találkozik a horvátok és a spanyolok személyében. Mindkét csapatnak a harmadik összecsapásukig kellett várnia arra, hogy áttörjön valamennyire az a bizonyos gát. A horvátok a mindent eldöntő skótok elleni mérkőzést húzták be magabiztosan, ugyanis kijött a legjobb játékosaik, Modric és Perisic zsenije. A spanyoloknak is a gólszerzéssel voltak gondjaik, már Gerard Moreno és Álvaro Morata is rontottak büntetők valamint nagy helyzeteket. Két döntetlennel kezdték a csoportmérkőzéseket - és az egyiken a svédek a kontráikkal nyerhettek is volna -, hogy aztán a Dúbravka potyája által megtört szlovákokat 5-0-ra verjék, ezzel kiejtve őket. Az 5 gól ellenére a spanyolok támadása nem jött rendbe, hiába passzolgatnak körbe, nem vezet semmire, így könnyen bajba kerülhetnek abban az esetben, ha a horvátok szerzik az első gólt.

Franciaország-Svájc - hétfő, 21 óra, Bukarest

A világbajnok franciák Svájccal fognak találkozni a legjobb 16-ban Bukarestben azoknak a francia szurkolók nagy örömére, akik véletlen a román fővárosba utaztak Budapest helyett. A keret minőségét nézve hiába a franciák a legerősebbek, de ebből a pályán sok mindent nem mutattak meg. A németek elleni győzelmük után a két budapesti mérkőzésükön csak döntetlent tudtak elérni, igaz a portugálok elleni 1 pont is elég volt a csoportgyőzelemhez. Ellenfeleik, a svájciak voltak azok, akik talán a legkevésbé impresszív teljesítményt nyújtották a csoportkörben és most itt vannak, a gyenge törökök elleni győzelmükkel tudták ezt kiharcolni. A franciáknak le kell hozniuk ezt a mérkőzést, azonban a magyar válogatott megmutatta, hogy kell játszani ellenük, és a svájciak még fizikálisabbak is, így ebben a tekintetben is jobban fel tudják venni a gallokkal a versenyt.

erer.jpg

Fotó : Eurosport - A képen a franciák gólöröme Portugália ellen a Puskás Arénában

Anglia-Németország - kedd, 18 óra, London

A hazai pálya előnyét egyedül az angolok élvezhetik a nyolcaddöntőben, mivel Dublinnak vissza kellett mondani még a rendezés jogát az EB előtt. Így otthon fogadhatják az egyik nagy riválisukat az angolok, akiknek a legnagyobb problémájuk eddig az edzőjükkel volt, sokan megkérdőjelezik Gareth Southgate döntéseit, sokan Jack Grealish-t követelik a csapatba Raheem Sterling helyett. Habár Sterling tényleg nem játszik jól, az angolok eddig 2 gólját ő szerezte, de a gyorsaságán kívül semmiben sem jobb mint Grealish. Valószínűleg viszont ismét Sterling fog kezdeni, ugyanis az öregedű német védelem mellett az erősségét ki lehet majd használni az angoloknak. A németeknek a védelmük a legrosszabb csapategységük, így Joachim Löw csapata is támadó szellemben lép fel, a beadásokra építve, ezt a merészséget viszont meg tudták büntetni mind a portugálok, a franciák, és a magyarok is, kérdés, az angolok mennyire tudják átültetni ezúttal a helyzeteiket gólokba, mert a helyzetkihasználásuk eddig nem volt sikeres.

Svédország-Ukrajna - kedd, 21 óra, Glasgow

A forduló utolsó mérkőzése két remekül felépített csapat között lesz kedd este. A svédek eddig tökéletesen alkalmazkodtak az ellenfeleikhez, erre tökéletes példa ahogy a spanyolok ellen játszottak Sevillában, engedték hogy a spanyolok birtokolják a labdát, hogy aztán a kontrákból próbáljanak gólt szerezni, miközben a kapuban Robin Olsen hibátlan volt. A második mérkőzéstől fogva aztán Emil Forsberg vezetésével megindult a gólszerzés is, és remekül építették fel magukat, ezzel megnyerve az E-csoportot. Az ukránok szintén egy remek teljesítményekkel rajtoltak, mind a hollandok elleni vereség mind az észak-macedónok győzelem során jól játszottak, hogy aztán meglepetésre kikapjanak az osztrákoktól. Alaba gólja miatt ezért aggódniuk kellett az ukránoknak, de végül a spanyolok segítségével sikerült kvalifikálni magukat. Nevek alapján papíron nem a legjobb mérkőzés lesz, de ha a svédek nem állnak be védekezni, izgalmas párharc alakulhat ki.

iuoi.jpg

Fotó : Caught Offside - A képen Andriy Yarmolenko gólja a hollandok ellen

A kiesett csapatok

A legimpresszívebb csapat amelyik nem jutott tovább az egyértelműen Magyarország válogatottja volt, miután Leon Goretzka 84.percben szerzett találatával a németek kiegyenlítettek. A legnehezebb csoportban a taktikailag rendezett magyar csapat felvette a versenyt Európa legnagyobb csapataival, mindösszesen 11 percet hátrányban játszva. A csapat legkiemelkedőbb játékosa Szalai Attila volt, aki ezzel a teljesítményével valószínűleg eladta magát a világ legnagyobb klubjainak, és a Fenerbahce is dörzsölheti a tenyerét. Ez a 2 pont még nagyon sokat érhet az ország labdarúgásának. Ha volt még válogatott amelyik kiesett, de nem lehet igazán csalódott, az Észak-Macedónia. Az ország első európa-bajnokságán nem vallott szégyent a sokak által lebecsült csapat, és kemény dió volt a balkáni ország a C-csoportbeli riválisainak. Volt még egy csapat aki túlteljesített, és ez az ország Finnország volt, de ebben a körülmények is közrejátszottak. A finnek szintén első tornájukon vettek részt, és az Eriksen összeesését követő folytatásban megverték a dánokat, de aztán két vereség következett, és a gólkülönbségük miatt kellett búcsúzniuk. Skócia az a csapat ami leginkább hibáztathatja magát azért, amiért a pályán nem tudták kihozni magukból amit lehetett volna. Legnagyobb hibájuk az volt, hogy mindösszesen egy gólt szereztek, miközben temérdek helyzetet nem tudta gólra váltani. Az egy góljukat a horvátok elleni sorsdöntő mérkőzésen szereztek, de ott Modricék lejátszották őket. Szlovákia is az utolsó mérkőzésig versenyben voltak, kezdve a lengyelek elleni fantasztikus győzelmükkel, azonban ezt kettő vereség követte. A spanyolok ellen Dúbravka hibáját követve összeomlottak, és a 0-5-ös eredmény miatt utolsók lettek a 3.helyezettel rangsorába.

hgfzg.jpg

Fotó : Goal.com - A képen Fiola Attila gólöröme a franciák ellen

Három igazán nagy csalódást keltő válogatott volt még ezen az Európa-bajnokságon. Törökország nagy reményekkel és egy fiatal maggal érkezett a tornára, akik mellett ott voltak a tapasztalt játékosok mint Hakan Calhanoglu vagy Burak Yilmaz. Ez azonban még egy pontra se volt elég, és egyedül Irfan Can Kahveci tudott egy török gólt szerezni a svájciak ellen. Oroszország szintén leszerepelt a sikeres 2018-as világbajnokság után. Egyedül a finnek ellen nyertek Szentpétervárott, azonban a B-csoport kettő nagyobb játékerőt képviselő válogatottai ellen sima vereséget szenvedett. Főleg a dánok elleni sorsdöntő mérkőzés volt fájdalmas, mivel nemcsak a dánok lőttek hatalmas gólokat, hanem az orosz védelem is ejtett fájdalmas hibákat. Az utolsó már megszokottan alulteljesítő csapat Lengyelország volt. A lengyelek már jól tudják, hogy három mérkőzést játszanak a tornán, egy bemutatkozót, egy sorsdöntőt, és egy búcsúzót. A lengyelek egy szomorú szlovákok elleni vereséggel kezdtek, a spanyolok rossz teljesítménye miatt szereztek 1 pontot, de aztán az utolsó percben kikaptak a svédek ellen is. Robert Lewandowski hiába szerzett 3 gólt, ez nem volt elég a továbbjutáshoz, és ez az ötlettelen lengyel csapat megint önmagát se tudta legyőzni.

süti beállítások módosítása