Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: A Chelsea lett Európa királya

2021. május 30. - Sárközi Kada

wvxufafte7ta_pb5xcx8modoe_1440x_960.jpg

Szombaton rendezték a futballvilág egyik legfontosabb mérkőzését Bajnokok ligája döntőjét Portóban két angol csapat, a Chelsea és a Manchester City között. Habár ez az esemény körül centralizálódott a sport világ, ezen a héten egy másik brit központtal rendelkező sportban, dartsban is véget ért az egyik legrangosabb bajnokság , miután pénteken fejeződött be az Unibet Premier League idei szezonja.


A bajnokok ligája döntő : Manchester City 0-1 Chelsea

Szombat este kilenckor kezdődött a bajnokok ligája döntője. Az angol házi csata két résztvevője a Premier League bajnok Manchester City, és a bajnokság 4. helyezettje, a londoni Chelsea volt. A döntőhez méltóan mindkét egyesült óvatosan kezdett, több helyzete a londoni kékeknek volt az első félidőben, a német Timo Werner azonban 3 nagyobb helyzetet is kihagyott, amivel akár megszerezhette volna csapata a vezetést. Werner helyzetei után a City-nek volt több lehetősége, de Edouard Mendy-t egyszer se sikerült különösebben megzavarni. A mérkőzés első fontosabb sérülését Thiago Silva szenvedte el, akit a 39.percben le is kellett cserélnie Thomas Tuchelnek, helyére a dán Andreas Christensen érkezett. Az első félidő végén azonban egy kiváló Mason Mount indítás után Kai Havertz szerezte meg a vezetést, aki az üres kapuba passzolt miután eltolta a labdát Ederson mellett. A fiatal németnek ez volt az első bajnokok ligája találata a karrierje során. Ebben a helyzetben Werner is megmutatta mire képes, javítva a korábbi hibáit, ugyanis a támadás során magára húzott egy védőt, így Havertz miután meg tudta verni a saját emberét egyedül vezethette rá a labdát Edersonra.

A második félidőben így a manchesterieknek kellett támadniuk, azonban a 60.percben kiesett az ő csapatukból is az egyik kulcsjátékos, Kevin De Bruyne. A belga egy Antonio Rüdigerrel történő ütközés miatt nem tudta folytatni a játékot. A 61.percben aztán reklamálhatott tovább az égszínkék csapat, egy lövés után Reece James mellkasáról a kezére pattant a labda a tizenhatoson belül, de ezért a spanyol bíró Antonio Mateu jogosan nem ítélt büntetőt. Összességében hiába támadott a Manchester City, és a kontrák után a Chelseanek volt a legnagyobb helyzete a második félidőben is, de Pulisic nem tudta eldönteni a mérkőzést a 73.percben. Az eredmény nem változott, 1-0-ás győzelemmel a Chelsea emelhette fel a bajnokok ligája serleget 2012 után először. Thomas Tuchel a tavalyi PSG-vel elszenvedett döntőbeli veresége után idén egyből csúcsra jutott a londoni együttesével a másodedzőjével együtt, Lőw Zsolttal.

kai-havertz.png

Fotó : CBS Sports - A képen Kai Havertz gólöröme a Manchester City ellen

PDC Unibet Premier League Play-off

Az idén is a koronavírus-járvány miatt különlegesen megrendezett Darts Premier League playoff-ját pénteken rendezték meg, ahova a szokásosan négy játékos került be. A versenyző Michael van Gerwen, José de Sousa, Nathan Aspinall és Jonny Clayton volt. Az első elődöntőt az alapszakasz első van Gerwen és a negyedik Jonny Clayton között rendezték. A 4 dartsos közül Claytonnak volt a legnehezebb feladata, akinek az utolsó alapszakasz mérkőzésen kellett kivívnia a bejutást Dimitri Van den Bergh ellen, ami aztán egy 8-6-os győzelemmel sikerült is. A szoros mérkőzésen az esélytelenebbnek tartott Clayton végig tartotta a lépést a háromszoros világbajnok van Gerwennel, és a mérkőzés végén a Clayton le tudta breakelni a hollandot, hogy aztán a saját kezdését hozva bejusson a döntőbe a walesi.

A másik elődöntőn José de Sousa az angol Nathan Aspinall ellen tudott diadalmaskodni. A mérkőzés során egyik játékos se tudott elszakadni a másiktól, egyikük se tudta igazán kihasználni a másik hibáit. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy az utolsó legben a portugál kezdett, és hátsó pályáról Aspinall nehezebb helyzetben volt, így de Sousa jutott be a fináléba.

A két Premier League újonc fináléja azonban már nem sikerült olyan szorosra mint a kettő elődöntő. Jonny Clayton nemcsak többet pihenhetett, hanem José de Sousanál már volt arra példa hogy a hosszabb mérkőzéseken elfárad és emiatt nem tud nyerni ha nem épít ki korán egy nagyobb előnyt.

skysports-clayton-jonny-clayton_5398324.jpg

Fotó: SkySports - A képen Jonny Clayton a Premier League trófeájával

Clayton pedig nem kegyelmezett, és 11-5-re megnyerte a Premier League idei döntőjét a walesi. Jonny-nak ez volt a harmadik major torna győzelme a tavalyi World Cup of Darts és az idei Masters sikerei után, és kiváló formában várhatja a további tornákat is az idei szezonban. 

süti beállítások módosítása