Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

LA LIGA: A 35. forduló összefoglalója

2021. május 13. - Sárközi Kada

1620477431_481678_1620492044_noticia_normal.jpg

35 forduló eltelte után még minden kérdés nyitott a spanyol labdarúgó első osztályban. A bajnoki címhez egy csapat se lépett közelebb, viszont mind a Barcelona mind a Real Madrid egy értékes esélyt szalasztott el. A kiesés elkerüléséért is még mindig hatalmas küzdelem folyik, és mind a három jelenleg vonal alatt lévő csapatnak van esélye kiharcolni a bennmaradást. A középcsapatok hullámzó formájának köszönhetően pedig az európai kupaindulásért járó helyek is több csapat számára elérhetőek.


A Top 4 csapat küzdelme a bajnoki címért

Barcelona 0-0 Atlético Madrid / Real Madrid 2-2 Sevilla

Szombaton délután a Barcelona fogadta az Atléticot a Camp Nouban, azzal a reménnyel, hogy győzelem esetén átvehetik a vezetést a tabellán és a saját kezükbe vegyék a sorsukat, míg a matracosoknak is győzni kellett volna, hisz a döntetlen esetén a Real Madrid lép elő az esélyes szerepébe. Ahhoz képest hogy mindkét csapat  tamadóan lépett fel a mérkőzés súlya miatt, gól nem született. A kapusok az egész meccs alatt a helyükön voltak. A legnagyobb helyzet Messi előtt adódott, de Oblak remek reflexei megakadályozták az argentint a gólszerzésben. Az Atlético így megtartotta a 2 pontos előnyét a katalánok előtt és izgatottan figyelték, hogy a Real Madrid mit fog játszani.

Vasárnap este aztán Real Madrid a 4. helyezett Sevillát fogadta. Mindkét csapatnak fontos volt a győzelem ebben a párharcban is. A Real átvehette volna a vezetést, a Sevilla pedig az előző héten a Bilbaotól vereséget szenvedett, ezért csak győzelem esetén kerülhettek volna vissza a bajnoki címért zajló versenybe. A csapatok felváltva támadtak, és az andalúz csapat szerezte meg a vezetést a 21. percben. Egy jobb oldali beadást követően Rakitic fejjel lekészítette a labdát Fernandonak, aki átvette, visszahúzta, megvárva amíg Casemiro átrepül előtte és a kapuba lőtt. A Real kiegyenlítésére egészen a 67. percig kellett várni, miután a királyi gárda körbejátszotta a Sevilla védelmét, Marco Asensio csavart a kapuba. A Sevilla emiatt újra támadó szellemben lépett fel. A 75. percben egy szögletet követően Éder Militão kezéhez ért hozzá a labda és a bíró büntetőt ítélt, amit Rakitic gólra váltott, megszervezve ismét az előnyt a pirosoknak. A maradék játékidő a Real Madridról szólt: előbb egy indítás után Benzema vezethette rá a kapusra a labdát és Bounou buktatta is, de ezért nem járt büntető, majd 95. percben Kroos eresztett el egy távoli lövést, ami Eden Hazardon irányt változtatott és a kapuba került. A madridiak döntetlenre tudták menteni a mérkőzést, így a tabella helyzete nem változott. Az Atlético vezet 2 ponttal a Real és a Barcelona előtt, míg a Sevilla 6 ponttal van lemaradva a 4. helyen.

kjhkj.jpg

Fotó : Diario de Sevilla - A képen Éder Militão kezezése a Sevilla ellen

Villarreal 2-4 Celta Vigo

Hiába volt két, a bajnokság végkimeneletéről döntő összecsapás a héten, a forduló legjobb mérkőzése a Villarreal és a Celta Vigo párharca volt vasárnap délután. Az események 1-1 kisebb helyzettel indultak, majd a vezetést a 19. percben Santi Mina szerezte meg a Vigonak egy beadást követő fejessel. Ezután elkezdődött az első VAR-ozás, ugyanis az akció közben a földön fekvő Nolito kihúzta Manu Trigueros lábát kézzel, de a bíró szerint ez nem befolyásolta az akciót, így megőrizhette az előnyét a vendég csapat. Ez viszont csak a 25. percig tartott, amikor Moi Gómez Rubén Peña beadásából fejelt gólt, miután Peña gyönyörűen kicselezte a vendég védőket. A 33. percben büntetőhöz jutott a Celta, amit Santi Mina váltott gólra. A büntető megítélése azonban kérdéses volt, ugyanis a Villarreal kapusa, Sergio Asenjo nem szándékosan öklözött bele Hugo Malloba. Az első félidő végén a Villarreal is reklamált egy büntetőt, miután Raúl Albiol ellen szabálytalankodtak a tizenhatoson belül, de a bíró nem fújt. Ezzel ellentétben a félidő hosszabbításában volt még egy Celta tizenegyes, amit Brais Méndez váltott gólra. A félidőre 3-1-es vezetéssel mehetett a vigói egyesület

A Villarreal fel volt háborodva a bírói ítéletek miatt, ezért a félidőben a kispad heves reklamálásba kezdett, aminek eredményeként két cserejátékost, Rullit és Mario Gaspart is kiállították. A második félidő ismét egy vendég góllal indult, az 57. percben: Augusto Solari szerezte meg a csapata negyedik találatát. A végeredményt a Gerard Moreno a 87. percben állította be szintén tizenegyesből, miután Kevin Vázquez kézzel blokkolt egy beadást. Az eseményeknek ezzel azonban még nem volt vége, a 88. percben a Celta csatára, Facundo Ferreyra még ki is állította magát. A Celta ezzel a 3 ponttal feljött a 8. helyre, így van még egy hangyányi esélyük arra, hogy a következő szezonban valamelyik európai kupában indulhassanak.

hu.jpg

Fotó : Faro de Vigo - A képen a Celta gólöröme a Villarreal elleni mérkőzésen

A középmezőny teperése az európai helyekért

Real Sociedad 2-0 Elche / Athletic Bilbao 2-2 Osasuna / Real Betis 2-1 Granada

A sort a Real Sociedad kezdte péntek este a kieső helyen lévő Elche ellen. Az Elchét még ezen kívül az is sújtotta, hogy Raúl Gutit a 11. percben kiállították egy talpalás miatt. Az első Sociedad gólra azonban a 72. percig kellett várni: Aritz Elustondo szerezte meg a vezetést a hazaiaknak. A mérkőzést a 92. percben a Sociedad csapatkapitánya, Mikel Oyarzabal döntötte el egy hatalmas lövéssel. A baszk egyesület így őrzi továbbra is az 5. helyet a nagy négyes mögött.

Szombat este két, a tabella közepén álló csapat, az Athletic Bilbao és az Osasuna játszott egymás ellen a San Mamésban. A baszkok gyorsan megszerezték a vezetést, a csapat balszélsője, Morcillo ismét betalált, ezen a napon már az 1. percben. A 12.-ben azonban már szépített is a pamplonai csapat, egy beadást követően Darko Brasanac a rövid oldalról meglepően nem csúsztatott, hanem egyből a kapuba fejelt, meglepve ezzel a Bilbao kapusát, Unai Simónt. A második félidőben ismét a hazaiak szereztek vezetést, egy beadást követően Oihan Sancet fejelt könnyedén a kapuba. Az Osasunanak azonban még erre is volt válasza, egy újabb fejes gól született, ezúttal a találatot Ante Budimir szerezte a 89. percben, így a csapatoknak osztozkodniuk kellett a pontokon.

A forduló utolsó mérkőzése hétfő este volt Sevillában a Real Betis és a Granada között. A meccs embere és hőse Borja Iglesias volt, aki két góljával megnyerte a mérkőzést csapatának. A 39. percben megszerezte a vezetést, majd a 87. percben meg is nyerte azt; Darwin Machis a 66. percben egyenlített. A Granada ezzel a vereséggel úgy tűnik, hogy lemarad az európai kupahelyekről, míg a Betis őrzi az Európa-liga csoportkört jelentő 6. helyet a bajnokságban.

16206800191055.jpg

Fotó : Marca - A képen a Real Betis ünneplése a Granada ellen

Harc a kiesés ellen

Alavés 2-2 Levante / Cádiz 2-1 Huesca / Getafe 0-1 Eibar / Valencia 3-0 Real Valladolid

Jelenleg hat csapat van közel a kieséshez és ebből a hatból három maradhat bent. Az Alavés csapata a Levantet fogadta, ahol a baszk csapat egy nagyon fontos pontot tudott menteni az utolsó percekben. Az Alavés a mérkőzést is nagyobb játékkedvel kezdte és a 30. percben megszerezték a vezetést, miután Luis Rioja beadását a Levante védője, Róbert Pier lekészítette Pere Ponsnak. Egy ember miatt azonban mégis tepernie kellett a végén az Alavésnek, méghozzá José Morales miatt. A csatár előbb a 36. percben lőtt egy kapásgólt, majd a 42. percben egy kontrát váltott találatra. A 87. percben aztán Joselu fejelt gólt, ami éppencsak, de áthaladt a gólvonalon, ezzel pontot mentett csapatának.

A Cádiz-Huesca mérkőzésen a csapatok az első félidő végén gyorsan elrendezték a végeredményt: a gólsorozatot a Cádiz nyitotta. A 43. percben Marcos Mauro váltott gólra egy kétszer is megcsúsztatott labdát. Erre érkezett válaszként a forduló gólja, a Huesca sztárja, Rafa Mir a Cádiz térfelének közepéről bombázott a kapuba a hosszabbítás 1. percében. A patthelyzet azonban nem tartott sokáig, 1 perccel később egy gyors cádizi támadást követően Gastón Silva szerzett gólt a saját kapujában, ezzel 5 perc alatt beállítva a későbbi végeredményt. A Cádiz ezzel matematikailag is bebiztosította a bentmaradást, még a Huesca a 18. helyen áll 1 pontra a bentmaradástól.

1620495800969.jpg

Fotó : COPE - A képen Rafa Mir gólöröme a Cádiz ellen

Mivel a többi csapat sem szerzett a pontot, az Eibar előtt megadódott az esély, hogy egy győzelemmel visszazárkózzanak a sor végéhez. Erre pedig tökéletes ellenfelük volt, a Getafe, mely szintén csak 4 ponttal van még éppen bentmaradó helyen. Az Eibar kihasználta a lehetőségét, ami a 89. percben adódott: Recio büntetőből talált be, megszerezve ezzel a 3 pontot.

Látva a többi eredményt, a Real Valladolidnak is volt esélye a menekülésre, a Valencia viszont erre nem adott esélyt a Mestallában. A kelet-spanyol csapat Maxi Gómez góljaival adta meg az alaphangot a mérkőzésnek, az első félidő hosszabbításában szerezte meg a vezetést az uruguay-i, majd a második félidő elején egy bejátszás után ismét gólt szerzett. Az összecsapást végül Thierry Correia döntött el a 89. percben a Valencia javára, a végeredmény 3-0 lett.

süti beállítások módosítása