Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Választások: Besöpörte a sikert a jobboldal Madridban

2021. május 05. - TóthBrigitta

ayuso_casado-e1620160203128-1568x882.jpg

A jobboldali Néppárt sikerét hozták a május 4-ei madridi választások. A párt megduplázta 2019-ben szerzett parlamenti helyeit. A Spanyolországot jelenleg kormányzó szocialista PSOE és szélsőbaloldali Podemos eközben csúfos kudarcot aratott. Emiatt nem kizárt, hogy a jobboldal bizalmatlansági indítvánnyal próbálja majd meg megszerezni egész Spanyolország felett az irányítást. 


Tarolt a jobboldal a madridi választásokon. Az eddigi néppárti elnök, Isabel Díaz Ayuso a vártnál jóval több szavazatot kapott és majdnem megszerezte az abszolút többséget a régió kormányzásához. Összesen 65 mandátumot sikerült begyűjtenie, 69 kellett volna az önálló kormányzáshoz, ami a legutóbbi, 2019-es voksoláson megszerzett helyek duplája. 
lasexta_5.jpg

Fotó: La Sexta - Középen Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke 

Hatalmas meglepetést okozott a baloldali Más Madrid is, mely a kormányzó szocialisták előtt végzett, a második helyen. Ők a szavazatok 16,97, míg a kormánypárt jelöltje, Ángel Gabilondo a 16,85 százalékát nyerte el. Ez egyben azt is jelenti, hogy a baloldal történelme legrosszabb pozícióját szerezte meg a fővárosi régióban, mely nem túl biztató a baloldal számára a következő, 2023-as országos választásokra nézve sem. 
telemadrid_2.jpg

Fotó: Telemadrid - A képen Ángel Gabilondo, a szocialista párt (PSOE) jelöltje

A szélsőjobboldali Vox a negyedik helyen végzett Madridban és ezzel 13 mandátumot zsebelt be.

A szélsőbaloldali Podemos vezetője, Pablo Iglesias, aki a választások előtt még Spanyolország miniszterelnök-helyetteseként politizált, az utolsó helyen zárt, 10 mandátummal. Iglesias a sikertelenség után bejelentette: befejezi politikai pályafutását. 

Az utolsó induló, a Ciudadanosképviselője, Edmundo Bal nem tudott annyi voksot szerezni, hogy bejuttassa pártját a madridi parlamentbe, így a Ciudadanos madridi pályafutása egyelőre véget ért. 

A Néppárt, rendkívüli sikerének köszönhetően kedvet kapott a spanyol parlament visszaszerzéséhez is. Isabel Díaz Ayuso és a párt elnöke, Pablo Casado a választások után több utalást is tett arra, hogy egy bizalmatlansági indítvánnyal eltávolíttatnák a kormány éléről Pedro Sánchez miniszterelnök és ezzel véget vetnének a spanyolországi “Sanchizmusnak”. 

süti beállítások módosítása