Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

LA LIGA: A 30. forduló összefoglalója

2021. április 15. - Sárközi Kada

16182608195133.jpg A spanyol labdarúgó bajnokság eheti fordulójában megvolt minden, amire egy futball rajongónak szüksége lehet, ráadásul ez még meg volt fűszerezve a világ legismertebb rivális csapatainak összecsapásával, az El Clásicóval is. Nemcsak a bajnokságért folyó csata lett egyre szorosabb, hanem a kiesés elleni küzdelem is. Mindkét esetben egy mérkőzésen belül behozható a különbség a csapatok között.


Az El Clasico

Real Madrid 2-1 Barcelona

A hétvége legfontosabb mérkőzése a Real Madrid és a Barcelona összecsapása volt. A győztes a szombat estét már a tabella élén tölthette, mivel az Atlético Madrid csak vasárnap játszott.

Az első félidőt a katalánok kezdték jobban, nekik voltak az első kisebb lehetőségeik is, viszont a 13. percben a Real szerezte meg a vezetést, egy kontra után Valverde passzolta ki a labdát jobb szélre Lucas Vazqueznek, akinek a beadására érkezett Karim Benzema és ter Stegen mellett besarkazta a kapuba a labdát. A Real ezután tovább dominálta az első félidőt. A 28. percben a kapuhoz közel kapott szabadrúgást a Madrid, amit Kroos végezhetett el. Ezt a német gólra is váltotta, miután a lövése megpattant Dest hátán és már Jordi Alba sem tudott menteni a gólvonalról. Bár a fehéreknek egyéb helyzeteik is voltak az első félidőben, nem tudtak további gólokat szerezni. Az ellenfél klasszisa, Messi is rácsavarta egyszer szögletből a labdát a kapura, de kapufát ért, így a mérkőzés nyitott maradt a második félidőre is. 

A Madrid a meccs hátralévő szakaszában magára engedte a katalánokat, aminek meg is lett az eredménye: egy beadás után Óscar Mingueza talált be közelről a kapuba a 60. percben. A 82. percben történt a mérkőzés kontroverzálisabb jelenete, amikor Braithwaite és Ferland Mendy rohantak egy beadás után: Ekkor Mendy kézzel hozzáért a dánhoz, aki erre fel is dobta magát. A bíró viszont nem adott tizenegyest, mivel a kontaktust nem ítélte elég komolynak.

A mérkőzés végén a Barca minden erejével támadott, viszont ezt a Real már ki tudta védekezni. Mindeközben Casemiro kapott két sárga lapot és ezzel megszerezte karrierje második piros lapját. A madridi együttes tehát a tabella élén töltötte a szombatot, és varhatták az Atlético Madrid mérkőzését. A Barcelona viszont így 1 ponttal a Real Madrid mögé került, a harmadik helyre.

16180846387205.jpg

Fotó : Marca - A képen Karim Benzema gólöröme

A szombati mérkőzések

Getafe 0-1 Cádiz / Athletic Bilbao 0-0 Alavés / Eibar 0-1 Levante

A szombati játéknap az El Clásico felvezetőjeként szolgált, de gólokban nem bővelkedett. Kezdésnek a Cádiz egy nehéz mérkőzésen idegenben tudott győzni a Getafe ellen. A mérkőzés nagy részében a hazaik támadtak, de egy helyzetet tudtak csak gólra váltani; végül egy szerencsés öngóllal a dél-spanyolok húzták be a 3 pontot. A meccs utolsó támadása is az ő nevükhöz fűződött, de a lövés egy fölsőkapufával végződött. A Cádiz így október 30-a óta először tudott idegenben nyerni és így valószínűleg a csapat bebiztosította bentmaradását a következő évre. Ugyanezt a Getafe nem mondhatja el magáról: már csak 4 ponttal van a kiesőzóna felett. A következő 2 fordulóban a Real Madrid és a Barcelona lesz az ellenfelük.

A nap második összecsapásán az Alavést a szenvedő Bilbao fogadta vendégül. Az Athletic az elmúlt hónapban erősen szenvedett, az előző 5 mérkőzésükön nem tudtak nyerni, 3 döntetlen és 2 vereség volt a mérlegük, melyek között szerepelt a Real Sociedad elleni kupadöntős alulmaradás is. Emellett az ellenfél kapuit sem tudták feltörni, ami a legutóbbi meccsen is látszott. Hiába alakítottak ki elég helyzetet, egyet sem tudtak gólra váltani. Viszont a másik baszk csapat, az Alavés sem tudott gólt szerezni, igaz, volt két érvénytelen találatuk is. Így a Bilbao egy csalódást keltő főpróbával készülhet a Barcelona elleni második kupadöntőre, míg a kék-fehér alakulat a 19. helyen áll, 3 pontra a bentmaradástól.

Az Eibar -az Alavés mögé- az utolsó helyre került a tabellán, még mielőtt fogadni tudták volna a Levantét. Az Eibar így mindenképpen 3 ponttal szeretett volna távozni. Hiába alakítottak ki több helyzetet, Aitor nagy védései miatt nem tudtak betalálni a valenciai csapat kapujába. Ezt ki is használta a Levante és az első félidő hosszabbításában a fiatal Jorge de Frutos közelről bombázott Yoel Rodríguez kapujába, így a mérkőzést 1-0-ra a vendég csapat nyerte. A Levante ezzel a győzelemmel ismét 9. a tabellán, míg az Eibar maradt az utolsó helyen, jelenleg 4 pontra a bentmaradástól.

2e5e711423bb65e72f7a638e8829e35de4994fc7_noticiaampliada.jpg

Fotó : Plaza Deportiva - A képen Jorge de Frutos gólöröme

A vasárnapi mérkőzések

Villarreal 1-2 Osasuna / Valencia 2-2 Real Sociedad / Real Valladolid 1-2 Granada / Real Betis 1-1 Atlético Madrid

Vasárnap szintén 4 mérkőzést rendeztek meg, elsőként a Villarreal és az Osasuna lépett pályára. Unai Emery esélyeshez méltón gyengített csapatot állított ki a meccsre, nem kezdett például Gerard Moreno, akinek a szezonban már 19 gólja van és az előző héten mesterhármast szerzett.

Az első félidőben egy nagyobb helyzet volt: Jaume Costát buktatták a tizenhatosnál, viszont a vonalon kívül, így nem lett büntető az esetből. A szabadrúgást ezután Parejo végezhette el, de a lövését könnyen fogta az Osasuna kapusa, Sergio Herrera. Mivel a hazaiaknak nem sikerült helyzeteket kialakítani, ezért a második félidőre megérkezett Gerard Moreno. A Villarrealnak hiába lett több helyzete, Herrera hárítani tudta mindet.

A 64. percben büntetett az Osasuna. Jon Moncayola egy beadás után a tizenhatos széléről lőtt hatalmas gólt  Asenjo kapujába. Egyből jött is a válasz a Villarrealtól: a 70. percben Moreno kapta a labdát a tizenhatoson belül és a beadását az Osasuna védője, David García juttatta a kapuba. Az Osasuna viszont nem adta fel és 4 perccel később Budimir fejesével ismét vezettek, végül pedig megszerezték a 3 pontot. Ezzel a győzelemmel valószínüleg az Osasuna be tudta biztosítani a bentmaradását.

A nap következő mérkőzésén a Real Sociedad utazott a Mestallába. Bár "álmoskásan" indult a harc, a 28. percben Aritz Gorosabel kézzel beleért egy valenciai beadásba, így tizenegyeshez jutottak a hazaiak. Carlos Soler ezt viszont nem tudta gólra váltani. A Valenciaiak balszerencséjére a 33. percben a friss kupagyőztes Sociedad Guevara góljával megszerezte a vezetést. A félidő végén a baszkok megduplázták az előnyüket a hórihorgas svéd csatár, Alexander Isak találatával. A második félidőben újra életre kelt a Valencia, újabb büntetőhöz jutottak, amit ezúttal Daniel Wass végzett el sikeresen. Ezek után a 73. percben Gabriel Paulista megelőzte az emberét, és gyönyörűen szerzett fejesgólt egy bal oldalról jövő beadás után, így a csapatok 1-1 ponttal távozhattak.

A vasárnapi felhozatal 3. mérkőzésén mindkét csapatnak szüksége volt a pontokra: a Valladolid a kiesés elől menekült, míg a Granada a 8. helyre próbál odaérni, ami európai kupaindulást jelenthet, amennyiben a Barcelona megnyeri a most szombati kupadöntőt.

A Valladolid hazai pályán meg is szerezte a vezetést, miután a 41. percben Fabián Orellana gólra váltott egy büntetőt. A Granada viszont vissza tudott kapaszkodni, először Jorge Molina talált be a 78. percben, majd Quini 8 perccel később góljával megnyerte a mérkőzést a dél-spanyoloknak. A Granada így előreugrott a 8. helyre a tabellán, míg a Valladolid a többi eredmény miatt már csak egy ponttal van a kieső zóna felett. 

A nap utolsó mérkőzésén a Real Betis fogadta a szenvedő, bajnoki előnyét teljesen leadó Atlético Madridot. Amennyiben az Atléti vereséget szenved, a második helyre csúszott volna vissza a tabellán. A mérkőzés jól indult a matracosok számára, Carrasco közelről talált be Claudio Bravo hálójába, így a madridiak megszerezték a vezetést. A 20. percben viszont szépített a Betis, Cristian Tello talált be. A mérkőzésen nem született több gól, az Atlético, hacsak egy ponttal is, de visszaszerezte az első helyet a bajnokságban, míg a Betis jelenleg a 6. helyen áll, miután a döntetlennel megelőzték a Villarrealt.

ozo.jpg

Fotó : Diario de Noticias - A képen a Granada öröme Quini találata után

A péntek esti mérkőzés és a hétfői gólzápor

Huesca 3-1 Elche / Celta Vigo 3-4 Sevilla

Péntek este két kiesésveszélyben lévő csapat játszott a Huesca és az Elche személyében. Előbbi rögtön magához ragadta a kezdeményezést: Rafa Mir vezényletével már a 3. percben megszerezték a vezetést. Egy perccel később viszont máris egyenlített az Elche, ugyanis egy beadást követően a Huesca szlovák védője, Vavro öngólt szerzett. A Huesca egyértelműen jobb volt ezen a mérkőzésen, a 30. percben ismét megszerezték a vezetést Sandro Ramírez gyönyörű góljával, majd a meccs végén, a 88. percben Rafa Mir ismét betalált büntetőből, így bebiztosította a győzelmet csapatának. A Huesca ezzel a győzelmével kikerült a kieső zónából.

A forduló utolsó mérkőzésén a Celta Vigo fogadta a Sevilla együttesét. A gólzáporos találkozó a forduló legjobbja volt, összesen 7 gól született. Az első gól egy sevillai szöglet után született, Koundé ugrott a legmagasabbra, és  fejelt, ezzel vezetett is a Sevilla. A 20. percben ismét Koundé volt az egyik főszereplő, azonban a saját tizenhatosán belül szabálytalankodott. A büntetőt Iago Aspas váltotta gólra. Három perccel később ismét betalált Aspas, megszerezve a vezetést a vigóiaknak. A 35. percben egyenlített a Sevilla, Fernando távolról engedett egy egy lövést, ami többször is megpattant. A félidő vége előtt azonban született még egy találat, Brais Méndez a 43. percben újra megszerezte az előnyt a hazaiaknak. A második félidőre azonban megújult erővel érkezett vissza a Sevilla és ismét kiegyenlítettek, ezúttal Rakitic szerzett gólt a 60. percben. A győzelmet végül a 76. percben a Sevilla szerezte meg a téli igazolás, Papu Gómez találatával. A Sevilla el tudta hozni a 3 pontot a Celta otthonából és mivel csak 6 pontra vannak lemaradva az Atlético mögött, így egy hangyányi esélyük maradt arra, hogy beleszóljanak a bajnoki címért folyó csatába.

süti beállítások módosítása