Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Negatív teszthez köti a külföldiek beutazását Spanyolország

2020. november 11. - TóthBrigitta

lavanguardia_9.jpg

Szigorít a spanyol kormány: csak negatív teszteredménnyel léphetnek be Spanyolországba a kockázatosnak nyilvánított országokból érkezők. Az új rendelet, amelyet Madrid és a szigetek már hónapok óta kérnek a központi vezetéstől, november 23-án lép életbe. Csökkentik jövő héten az eldobható maszkok áfáját, jövő év elején pedig 10 millió spanyolt olthatnak be a Pfizer és BionTech vakcinájával. 


radiobrand_banner_hirek_670x150_1.jpg

Negatív PCR-teszthez köti a külföldiek beutazását Spanyolország. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azoknak a külföldieknek, akik kockázatosnak nyilvánított országból érkeznek november 23-tól, érkezésük után be kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, ami nem lehet régebbi  72 óránál. Az Unió jelenleg csak Norvégiát, Finnországot és Görögországot tekinti kockázatmentesnek, ami azt jelenti, hogy csak az ezekből az országokból érkezők mentesülnek a spanyol tesztkötelezettség alól. *****FRISSÍTÉS AZ OLDAL ALJÁN****

ultimahora_2.jpg

Fotó: Ultima Hora

Az Európai Unió és a Schengeni-övezet többi országából érkezőknek be kell mutatniuk a dokumentumot. Harmadik országok esetén Spanyolország az Egészségügyi Világszervezet besorolásait veszi alapul és aszerint csoportosítja  a rizikós és a nem rizikós országokat. Salvador Illa egészségügyi miniszter esti sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy azok a külföldiek, akik nem hoznak magukkal teszteredményt megbüntethetők, ugyanakkor lehetőséget kapnak antigén teszt végrehajtására a kikötőkben és a repülőtereken. Ebben az esetben azonban, ha valakinek pozitív a tesztje, megtagadhatjàk tőle a belépést.

marca_1.jpg

Fotó: Marca - A képen Salvador Illa, egészségügyi miniszter

Ezzel a döntéssel a spanyol kormány végül jóváhagyta azt az intézkedést, amit Madrid és a szigetek már hónapok óta kérnek a központtól. 

Csökkenti a kormány a maszkok áfáját. Maria Jesús Montero adóügyi miniszter szerdán bejelentette: jövő héten kedden fogadják el az eldobható szájmaszkok áfájának 21-ről 4 százalékra csökkentését. A kormány társadalmi és ellenzéki nyomásra döntött a módosítás mellett. Montero hozzátette, hogy várhatóan foglalkozni fognak majd a maszkok fix, 0,96 eurós árának mérséklésével is. 
elespanol_4.jpg

Fotó: El Español - A képen María Jesús Montero, adóügyi miniszter

Navarra ingyen maszkkal segíti a rászorulókat. A régió kormánya úgy döntött, hogy a 45 év felettieknek térítésmentessé teszi a maszkokat abban az esetben, ha az éves fizetésük 18 ezer euró alatt van. Navarra kormánya ezzel körübelül 10 ezer ember maszk-beszerzését könnyíti meg.

Akár 10 millió ember is be lehet oltva jövő év elején Spanyolországban. A kormány 20 millió adag vakcinát rendel a Pfizer gyógyszercégtől és a Biontech csoporttól, melyek hétfőn jelentették be, hogy a hatóanyaguk 90 százalékban hatékony. Szerdán az Európai Bizottság már engedélyezte is a cég által kifejlesztett oltóanyag beszerzését. Még lehet, hogy a héten, de legkésőbb jövő héten a spanyol kormány alá is írja a szerződést a vállalattal. 

rtve_17.jpg

Fotó: RTVE

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy mivel két vakcinát kell beadni egy embernek, ezért az első körben várt adaggal 10 millió spanyolt lehetne beoltani 2021 elején. Az is hozzátette, hogy Spanyolországban az oltás ingyenes lesz, senkinek nem kell fizetnie érte.

 

****** A csütörtöki közlöny utolsó két oldalán publikálták a rizikós országok listáját: https://www.boe.es/boe/dias/2020/11/12/pdfs/BOE-A-2020-14049.pdf

Az Európai Unión és a Schengeni-övezeten belül kockázatosnak lettek minősítve az alábbi országok: 

Németország, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Dánia (kivéve a Faroe-szigeteket és Grönlandot), Szlovénia, Észtország, Franciaország, Görögország (kivéve: Kitri, Ionia Nisia, Dytiki Ellada és Sterea Ellada), Magyarország, Írország, Olaszország, Izland, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Norvégia (kivéve: Rogaland, Møre og Romsdal, Nordland, Viken, Innlandet, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Trøndelag y Troms og Finnmark), Hollandia, Lengyelország, Portugália (kivéve: Azori-szigetek), Románia, Svédország, Lichtenstein.

süti beállítások módosítása