Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

RENDKÍVÜLI: Kihirdették a szükségállapotot Madridban

2020. október 09. - TóthBrigitta

el_espanol.jpg

Szükségállapotot hirdetett ki a miniszterelnök Madridban. Így mégis be tudják vezetni a kijárási korlátozást a fővárosban, illetve 8 környékbeli városban, vagyis ahol 100 ezer lakóra több mint 500 fertőzött jut. A Madridi Legfelsőbb Bíróság csütörtökön sztornózta a kormány erről szóló, múlt pénteken kihirdetett rendeletét, mert szerintük, bár szükség lenne rá, a kihirdetés módja nem felelt meg a spanyol törvényeknek. A kormány hiába kérte, Madrid még péntek reggel sem volt hajlandó maga kérvényezni a szükségállapotot. A szükségállapot és a kijárási korlátozás azonnal hatályba lép, amint **publikálták a közlönyben. (A CIKK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!)


radiobrand_banner_670x150.jpgKihirdették a szükségállapotot Madridban. Pedro Sánchez miniszterelnök a miniszterek tanácsának ülésén bejelentette: érvénybe léptetik az egészségügyi vészhelyzetet a közösségben annak érdekében, hogy ellenőrizni lehessen az emberek  szabad mozgását. Ez azt jelenti, hogy Madridban és 8 környékbeli városban mégis bevezetik a kijárási korlátozást. Ennek értelmében csak igazolással léphetik át a lakók lakóhelyük határát, nem lehet 6 fősnél nagyobb összejöveteleket szervezni, csökkentik a vendéglátóhelyek férőhelyeit és nyitvatartását, illetve az üzletek, temetések, virrasztások, edzőtermek befogadóképességét is. 

restricciones-en-madrid.jpeg

Fotó: 20 Minutos

A bejelentés előtt a kormány kérte a madridi elnököt, hogy támogassa és segítse a szigorítások bevezetését, illetve kérvényezzék ők maguk a szükségállapot elrendelését, ám Isabel Díaz Ayuso nemmel felelt a kérésre, illetve a találkozó halasztását kérvényezte, hogy alaposabban kidolgozhassák az általuk bevezetni kívánt szigorítási tervezetet.

la_nueva_espana.jpg

Fotó: La Nueva España - Balra Isabel Díaz Ayuso, Madrid elnöke, jobbra Pedro Sánchez miniszterelnök. 

Ignacio Aguado madridi elnökhelyettes szerint elkerülhető lett volna a szükségállapot kihirdetése, de a kormány nem volt hajlandó tárgyalni az általuk összeállított tervekről. Twitter oldalán elnézést kért a madridiaktól az újabb sikertelen tárgyalás miatt. 

 A Madridi Legfelsőbb Bíróság csütörtökön kaszálta el a kormány múlt pénteken kihirdetett új rendeletét, amely bevezette volna a kijárási korlátozást Madridban és 9 környékbeli városban. Ezzel közel 5 millió ember szabad mozgását korlátozták volna. A bírák szerint, bár egészségügyi szempontból szükség van a kijárási korlátozásra, a kihirdetési módja nem felel meg a spanyol törvényeknek, ezért döntöttek az eltörlése mellett. Az ítélet kihirdetése után Salvador Illa egészségügyi miniszter rendkívüli tanácskozást hívott össze péntekre, a madridi elnök pedig saját korlátozási tervezetük kidolgozását sürgette, melyről  pénteken tárgyalni is akartak a kormány képviselőivel. Közben a közeledő hosszú hétvége külön aggodalomra adott okot, hisz október 12-e nemzeti ünnep Spanyolországban, amikor a madridiak elutaznak a déli régiókba, a tengerpartra pihenni. Isabel Díaz Ayuso csütörtökön arra kért minden madridit, hogy ezúttal ne hagyják el a Madridi közösség területét. 

cope_1.jpg

A szükségállapot kihirdetésével bevezethető lett a kijárási korlátozás Madridban. A kormány hangsúlyozta, hogy nem akarnak a már múlt pénteken kihirdetett szigorításokon túl más előírásokat bevezetni. Ez azt jelenti, hogy továbbra is Madrid központját, illetve 9 környékbeli várost (Getafét, Fuenlabradát, Alcorcónt, Alcobendast, Parlát, Torrejón de Ardozt, *Alcalá de Henarest, Leganést és Móstolest) érinti a rendelkezés. A szükségállapot 15 napig marad érvényben Madridban. Ha a kormány indokoltnak látja, ennyi idő után dönthet a meghosszabbításáról ugyanúgy, mint tavasszal. 

*Frissítés: Alcalá de Henares lekerült a listáról, mivel jelentősen javultak a járványügyi adataik, így ott nem vezetik be a kijárási korlátozást. 

**Frissítés: A szükségállapotról szóló rendelet meg is jelent a közlönyben, így a kijárási korlátozás az érintett régiókban már érvénybe is lépett. A továbbiakban minden rendőri ellenőrzőpontot véletlenszerű igazoltatásra kell számítaniuk azoknak, akik át akarják lépni a lakóhelyük határát. 

süti beállítások módosítása