Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Riadó Huescában: három régiót visszaléptettek a 2-es fázisba

2020. június 22. - TóthBrigitta

la_vanguardia_1.jpg

Aragónia visszaküldte három régióját a 2-es karanténfeloldási szakaszba. Mezőgazdasági vállalatok dolgozói fertőzték meg egymást a koronavírussal, ezért döntöttek a szigorítás mellett. Spanyolországban jelenleg 36 gócpontot figyelnek az egészségügyi hatóságok. Vasárnap megszűnt a szükségállapot és újraindult a légi közlekedés, több száz járat indult, illetve érkezett Spanyolországba. A britek, a Schengeni-övezet állampolgáraihoz hasonlóan, karanténkötelezettség nélkül utazhatnak be az országba. 


Aragónia visszaléptette néhány régióját a 2-es fázisba - jelentette be a közösség vezetője. A szigorító intézkedések Huesca provinciát érintik, azon belül is La Literát, Cinca Mediot és Bajo Cincát, ahol mezőgazdasági dolgozók fertőzték körbe egymást a koronavírussal. Az Aragóniai Közlöny hétfői száma azt írja: az érintett területeken a vendéglátóhelyek ismét csak 50 százalékos kapacitással dolgozhatnak, nem szolgálhatnak ki senkit a bárpultnál és harmadára csökkentették a közösségi medencék befogadóképességét is. Aragónia egészségügyi tanácsadója emellett arra kérte a régiók lakóit, hogy ne utazzanak határaikon túlra, hogy mihamarabb meg lehessen fékezni a vírust.

antena3.jpg

Fotó: Antena3 - Középen Sira Repollés, Aragónia egészségügyi tanácsadója

Sira Repollés közölte: Aragónia egyelőre nincs abban a helyzetben, hogy szélsőségesen korlátozza lakói mozgását, de ha szükséges, akkor a következő napokban drasztikusabb intézkedéseket vezetnek be. Csak vasárnap 33 fertőzöttet regisztráltak a közösségben, ebből 25-en Huesca tartományban élnek. A betegek többsége mezőgazdasági dolgozó, gyümölcsök- és zöldségek feldolgozásával, csomagolásával foglalkozó cégeknél dolgoznak. Az érintett vállalatoknál mindenkit tesztelnek. 

 frutaslaespesa.jpg

Fotó: Frutas La Espesa. 

Más közösségekben is kialakultak gócpontok: Murciában 13 beteget regisztráltak vasárnap, miattuk 60 embert különítettek el, mert kapcsolatban voltak valamelyik fertőzöttel. Salvador Illa egészségügyi miniszter azt mondta, hogy Spanyolországban jelenleg 36 területet tartanak megfigyelés alatt a betegek számának megugrása miatt. 

 ultimahora-illa.jpg

Fotó: Ultima Hora - A képen Salvador Illa, egészségügyi miniszter

Ismét beindult az élet a spanyolországi reptereken. Vasárnap, 98 nap után véget ért a szükségállapot és megnyíltak a határok nemcsak belföldön, hanem a Schengeni-övezetből, illetve Nagy-Britanniából érkező külföldiek előtt is. Utóbbiaknak sem kell végül kötelező karanténba vonulniuk. A külügyminiszter úgy fogalmazott: Spanyolország tekintettel szeretne lenni arra a 410 ezer brit állampolgárra, akinek Spanyolországban van a második rezidenciája.  

 britek.jpg

Fotó: Preferente

Vasárnap több mint 600 repülőgép landolt, illetve szállt fel az ország repülőtereiről, a legtöbb belföldi járat volt. Gördülékeny volt a forgalom a szárazföldi határátkelőkön is: a la jonquerai határállomáson vasárnap délig több mint 3.500 autó lépett be Spanyolországba.

lasprovincias.jpg

Fotó: Las provincias

Az ellenőrzések megszűntek, szabad a ki- és belépés a személyautókkal. Nem nőtt jelentősen a forgalom az országon belüli közutakon, semmilyen fennakadás nem volt vasárnap a nagyvárosok és a tengerpartok környékén sem, sőt, az adatok azt mutatták, hogy egy héttel korábban nagyobb volt az autós forgalom Madrid környékén, mint a szükségállapot utáni első napon. 

süti beállítások módosítása