Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Előbb nyit Spanyolország: június 22-től jöhetnek a nyaralók az EU-ból

2020. június 14. - TóthBrigitta

benidorm.jpg

Hamarabb jöhetnek a nyaralók Spanyolországba. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: június 22-től a Schengeni-övezet állampolgárai, Portugália kivételével, szabadon bejöhetnek az országba és nem kell karanténba vonulniuk. Barcelona eközben videószenzorokkal tartja kordában a strandokon fürdőzőket, Madrid pedig közölte, hogy a szükségállapot után is megtart néhány szigorító intézkedést. A spanyolországi mozgóárusok, elsősorban a tematikus vásárokon és a búcsúkon dolgozók országos tüntetéseket szerveznek és követelik a kormány  segítségét. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt (feliratozva):

Hamarabb nyitja meg a határokat Spanyolország az európai országok előtt. Pedro Sánchez miniszterelnök a vasárnapi, közösségi elnökökkel tarott videókonferencián bejelentette: június 22-től, tehát a szükségállapot végétől jöhetnek nyaralók a Schengeni-övezetből Spanyolországba. Hozzátette: a turistáknak nem kell 2 hetes karanténba vonulniuk. Portugália az egyetlen ország, amely jelezte, hogy meg szeretné várni a július 1-jét a nyitással, így onnan egyelőre nem érkeznek vendégek sem a félszigetre, sem a szigetekre. A kormányfő a jó járványügyi adatokkal indokolta a hamarabbi nyitást.

 turizmus.jpg

Fotó: Turismo Ceuta

Barcelona mindeközben korlátozza a belépést négy strandjára. A Nova Icária, a Bogatell, a Llevant és a Mar Bella is folyamatosan 80 százalékos telítettségen áll és ennél többen jelenleg nem gyűlhetnek össze a vízparton. A strandolókat videószenzorok figyelik: amint túl sokan gyűlnek össze megafonon és a parti sétányon felügyelő informátorok segítségével kérik az emberek együttműködését, köztük azt, hogy helyezkedjenek megfelelő távolságra egymástól és többen ne lépjenek be a strand területére. A barcelonai önkormányzat 18 videószenzort telepített a tengerpartra, így ellenőrzik a fürdőzők létszámát. 

 elconfidencial_2.jpg

Fotó: El Confidencial

A szabad mozgás korlátozását kérte Galícia elnöke a vasárnapi videókonferencián. Spanyolország északnyugati közössége elsőként lép ki az újfajta normál kerékvágásba hétfőn. Arra kérte a miniszterelnököt, hogy engedélyezze neki a szabad mozgás megtiltását abban az esetben, ha valamelyik területen ismét megugrana a betegek száma. Alberto Núñez Feijóo attól tart, hogy Barcelonából és Madridból hamarosan tömegesen indulnak el spanyolok az északi partokra anélkül, hogy tisztában lennének azzal, hogy fertőzöttek-e vagy sem. 

 cincodias-elpaias_feijoo.jpg

Fotó: Cinco Días - El País - A képen Alberto Núñez Feijóo, Galícia elnöke

Madrid eközben bejelentette, hogy nem korlátozza a szabad mozgást, ugyanakkor a szükségállapot után is meg fog tartani néhány szigorító intézkedést. Mivel Madrid akkor lépne be a 3-as karanténfeloldási szakaszba, amikor megszűnik a szükségállapot, ezért szabadon dönthet majd arról, hogy milyen megszorításokat tart meg és melyek lesznek azok, amelyeket felold. Várhatóan fenntartják majd a családi és baráti összejövetelekre vonatkozó 20 fős limitet, valamint a bárok, üzletek és bevásárlóközpontok befogadóképességével kapcsolatos korlátozást is.

 elespanol.jpg

Fotó: El Español

Hétfőtől lehet igényelni az alapjövedelmet. A társadalombiztosításért felelős miniszter bejelentette: a társadalombiztosítási hivatal weboldalán, valamint később a TB-hivatalokban is megigényelhetik a rászorulók a létfenntartáshoz szükséges minimáljövedelmet. Június 26-án utalják el a pénzt az első 250 ezer embernek. 

 alapjovedelem.png

Fotó: Seguridad Social - Tájékoztató az alapjövedelem igényléséről 

Többezer piacos tüntetett országszerte. Spanyolországban nagy hagyománya van a középkori kézműves és egyéb tematikus vásároknak, melyeket márciusban, a járvány kirobbanásakor azonnal töröltek és továbbra sem tudni, mikor szervezhetik meg ezeket a rendezvényeket.

feriantes.jpg

Fotó: El Mira

A búcsúkon, tematikus vásárokon dolgozó mozgóárusok egyelőre semmilyen segítséget nem kaptak a kormánytól, elfelejtve érzik magukat, miközben a heti piacon dolgozó zöldség-gyümölcsös standok már hetek óta dolgozhatnak a higiéniai és távolságtartási szabályok betartása mellett.

feriantes_2.jpg

Fotó: Madrid Diario

A tüntetéseken a kormánytól azonnali, sürgős segítséget kértek és a közösségi oldalakon már újabb, országos szintű megmozdulás megszervezésén dolgoznak. 

süti beállítások módosítása