Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: strandzárás és karantén Ceutában a túl sok fertőzött miatt

2020. május 30. - TóthBrigitta

20190123-presentacion-viaje-ceuta-y-melilla.jpgBezárta a strandokat és elkerített 4 lakótelepi épületet Ceuta városa. Az elmúlt napokban megugrott az új fertőzöttek száma, ezért döntött így a város vezetése. Az érintett lakónegyedben 80-an vannak elszigetelve. Többen karanténba kerültek Córdobában és Badajozban is, ahol szintén egy-egy születésnapi buli volt a vírus terjedésének melegágya. Hétfőn országszerte kinyithatnak a medencék, de kizárólag sportolás céljából. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Lezárták a tengerpartot és háztömböket szalagoztak körbe a rendőrök Ceutában. Az elmúlt napokban megugrott az új fertőzöttek száma az önálló városban. Az Erquicia negyedben található 4 épületben összesen 80 ember koronavírustesztje lett pozitív. A város egészségügyi hatósága megkérte a betegeket, hogy ne mozduljanak ki a lakásukból, ellátják őket az alapvető élelmiszerekkel mindaddig, amíg a karantén idejét töltik. A szomszédokat tájékoztatták a történtekről, ők sem érintkezhetnek velük, sőt, nyomatékosan megkérték őket arra, hogy jelentsék, ha valamelyik elkülönített megszegné a kijárási tilalom szabályait.

ceuta_1.jpg

Fotó: El Español

Nem sokkal a lakótelep elkerítése után a kormányszóvivő bejelentette, hogy Ceuta ismét lezárja a tengerpartját a betegek miatt, így mától nem lehet fürödni a város 6 strandján. Pár nappal ezelőtt Javier Guerrero, Ceuta vezetője közölte a városlakókkal, hogy ha nem viselkednek felelősségteljesen, akkor akár az is megtörténhet, hogy az önálló város a 2-es karanténfeloldási szakaszból visszalép a nulladik fázisba. Úgy fogalmazott: jelenleg rosszabb a helyzet Ceutában, mint amilyen március 15-én volt. 

Spanyolországban több városban ugrott meg a fertőzöttek száma az elmúlt napokban, melynek elsősorban születésnapi összejövetelek voltak a kiváltói. Ceuta mellett a katalóniai Lleida, a murciai Totana és Archena, valamint Cuenca regisztrált kiugróan magas számokat. Mindenütt karanténba zárták a pozitív eredménnyel tesztelteket. 

teszteles.jpg

Fotó: La Vanguardia

Legutóbb Córdobában hívták ki a rendőröket egy születésnapi buliba, ahol szintén a megengedett 15 főnél többen, 27-en gyűltek össze. Az egyiküknek, aki nem más, mint Joaquin herceg, a belga király unokaöccse, pozitív lett a tesztje. 

principe.jpg

Fotó: El País- Középen Joaquín herceg

Arisztokrataként szabadon repülhetett Belgiumból Madridba, majd vonattal ment tovább Córdobába a családjához, barátaihoz ünnepelni. A születésnapi összejövetel másnapján jelentkeztek rajta a Covid-19 fertőzés tünetei, ezért tesztelték. Miatta a parti összes résztvevője karanténba került, kivéve 5 embert, akik sevillaiak és a tesztelés idején már nem voltak a városban. 

utazas.jpg

Fotó: La Sexta - A belga arisztokrata útja 

Hasonló esemény történt az elmúlt órákban Badajozban is, ott 18 ember vett részt szintén egy szülinapi bulin, közülük 1 volt fertőzött, ezért miatta mindenkit elszigeteltek. Egy lanzarotei hotelben 36 ember van jelenleg karanténban, ők Madridból utaztak a szigetre és egy fertőzött férfi közelében ültek. 

Hétfőtől országszerte megnyitják a medencéket, köztük az 1-es fázisban lévő területeken is, de csak sportolás céljából lehet őket használni - ez a szombati Közlönyben jelent meg. Egyénileg vagy legfeljebb két fő részvételével lehet sportolni, utóbbi esetben a résztvevők nem érintkezhetnek egymással. A többpályás medencékbe órarend szerint engedik majd be a sportolni vágyókat. 

medence.jpg

Fotó: La Rioja

Emellett az Egészségügyi Minisztérium engedélyezi az 1-es szakaszban lévő régiók lakóinak (is) a természetben végzett sportcélú, kulturális valamint szabadidős tevékenységeket, de csak maximum 10 fős (2-es fázisban már 20 fő) csoportokban lehet  gyülekezni és ebben az esetben is be kell tartani a higiéniai és távolságtartási szabályokat. Ugyanakkor a kormány felruházza a területileg illetékes hatóságokat arra, hogy szigorító intézkedéseket vezessenek be abban az esetben, ha fennáll a veszélye annak, hogy valamelyik természeti területen túl sok ember gyűljön össze. 

Az Egészségügyi Minisztérium statisztikája szerint az elmúlt 24 órában 271 embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje Spanyolországban. A legtöbb beteget Madridban, majd Katalóniában és Asztúriában regisztrálták.

süti beállítások módosítása