Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Nem kell karanténba vonulniuk a turistáknak Spanyolországban

2020. május 25. - TóthBrigitta

diarioestrella.jpgNyárra feloldja a külföldről érkezők karanténját a kormány. Július 1-jétől már senkinek sem kell majd kötelezően betartania a kijárási tilalom szabályait, tehát szabad lesz a mozgás az országban. A belügyminiszter eközben “bizalomvesztés” miatt menesztette a madridi csendőrség parancsnokát. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Nem kell karanténban vonulniuk a Spanyolországba érkező turistáknak - jelentette be Reyes Maroto turisztikai miniszter. Jelenleg mindenkinek, aki Spanyolországba érkezik, kötelezően két hét karanténba kell vonulnia, ugyanakkor nyaralási célból még be sem szabad jönni az országba. Csak azok utazhatnak be, akik spanyol állampolgárok, diplomaták, illetve akiknek itt van bejelentett lakóhelyük. A kötelező karantén szabály megszűnik július 1-jével, amikor az országban újraindul a nemzetközi turizmus. Maroto bejelentése tehát azt jelenti, hogy a nyaralóknak nem kell bezárkózniuk hotelszobájukba, hanem érkezésük után szabadon mozoghatnak az országban.

alicante.jpg Fotó: Cope

A döntés egy nappal azután született meg, hogy a francia kormány közölte: nem ajánlja állampolgárainak, hogy Spanyolországban nyaraljanak az idén. Görögország pedig bejelentette, hogy idén készen áll arra, hogy átvegye a félszigettől a turisztikai vezető szerepet, azaz szeretettel várja azokat a nyaralókat is, akik eddig Spanyolországba tervezték volna utazásukat. 

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter eközben "bizalomvesztés" miatt menesztette a madridi csendőrség parancsnokát, Diego Pérez de los Cobost. 

5ecba03f220000d71b829522.jpeg

Fotó: a Huffington Post képén Diego Pérez de los Cobos látható 

A testület szerint a történtek kapcsolatban állhatnak egy jelentéssel, melyet az ezredes küldött el annak a bíróságnak, amely a március 8-ai feminista tüntetések és a járvány spanyolországi elterjedése közötti összefüggéseket vizsgálja. Állítólag nem a dokumentum tartalmával volt probléma, hanem azzal, hogy nem jelentette a kormánynak, hogy továbbít egy ilyen kényes témáról szóló anyagot a bíróságnak. 

m8_elconfidencial.jpg

Fotó: El Confidencial

Eközben napról-napra többen jelentik fel a kormányt a Legfelsőbb Bíróságon. Azzal vádolják őket, hogy hanyagul kezelték a járvány kérdését. Jelenleg mintegy 40 panasz és feljelentés pihen a testület asztalán. A legtöbbet Pedro Sánchez miniszterelnök, Salvador Illa egészségügyi miniszter és Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter ellen nyújtották be. 

Madrid, Barcelona, valamint Castilla és León is beléptek hétfőn az 1-es karanténfeloldási szakaszba. Tűkön ülve várták az emberek, hogy beülhessenek a bárokba. A fővárosban több helyen sorban álltak az emberek és várták, hogy felszabaduljon egy-egy asztal. A bártulajdonosok beszámolói szerint sokan ugrottak be munka előtt meginni a szokásos reggeli kávéjukat, majd szálltak is fel a metróra. 

plazamayor-kumi-u1001007222838ofc-1248x770_las_provincias.jpg

Fotó: Las Provincias

Barcelonában a tengerparti bárok, az úgynevezett “chiringuito”-k is készülődtek a nyitásra, mától ugyanis a tengerparton is lehet sétálni, sportolni a katalán fővárosban, ahol egyébként a rendőrök már napok óta küzdenek a nagyobb csoportok feloszlatásával. 

chiringuito.jpg

Fotó: La Vanguardia 

Sok bártulajdonos nem merte vállalni a nyitást, mivel az 1-es fázisban még csak a teraszokon lévő asztalokhoz ültethetnek vendégeket, és csak 50 százalékos kapacitással működhetnek. A RTVE riportere arról számolt be, hogy Barcelonában átlagosan 3 bárból 2 inkább zárva tart és megvárja a 2-es szakaszt.

A szintén az 1-es fázisban tartózkodó La Marina de Valencián a tengerparti bárok sorra figyelmen kívül hagyták az előírásokat hétvégén. A Twitterre felkerült videón látszik, hogy az éttermek zsúfolásig teltek emberekkel és a bárokon kívül is tömegek várakoznak asztalra. Nincs 2 méteres távolságtartás és sokan a maszkokat sem viselik, pedig kötelező lenne. Az önkormányzat visszavonta 4 vendéglátóhely terasz-kapacitásának kiterjesztési engedélyét és büntetésre is számíthatnak, amiért hagyták gyülekezni az embereket. 

Az Egészségügyi Minisztérium többedjére módosította a fertőzöttekről és az elhunytakról szóló statisztikáját. Hétfői dokumentumukban azt állítják, hogy az elmúlt 7 napban mindössze 50 ember vesztette életét a Covid-19 miatt, miközben a múlt heti táblázatok szerint naponta volt átlagosan ennyi a halottak száma. Az új fertőzöttek létszámát is átírták, a mostani adatok szerint mindössze 132 embert diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában. 

süti beállítások módosítása