Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Beindul a turizmus: júliustól jöhetnek a külföldi nyaralók Spanyolországba

2020. május 23. - TóthBrigitta

turistak_cincodias-elpais.jpg

Beindítja a turizmust Spanyolország. Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: júliustól beengedik a nyaralás céljából érkező külföldieket az országba. A kormány mindenkinek garantálja a biztonságos vakációt. A kormányfő közölte azt is, hogy júniusban újraindul az első osztályú spanyol labdarúgó bajnokság. Míg tartott a sajtótájékoztató, országszerte autós tüntetéseket tartottak, melyeken a kormány lemondását követelték. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Júliusban újraindítja a turizmust Spanyolország - jelentette be sajtótájékoztatóján a miniszterelnök. A kormány nem hagyja veszni a nyári szezont és júliustól mindenkinek garantálja a biztonságos nyaralást. Pedro Sánchez úgy fogalmazott: mindenki, aki Spanyolországba jönne idén, elkezdheti tervezni utazását. Az ideérkező külföldiektől függetlenül is az lesz az állam célja, hogy fenntartsa az egészségvédelmi intézkedéseket.
Magyarul feliratozva.

A szükségállapot következő, hatodik meghosszabbításáról mindössze annyit mondott: az emberek szabad mozgásának korlátozására egyetlen mód van Spanyolországban és az a szükségállapot kihirdetése. Ha szükség lesz erre június 7-e után is, akkor kérvényezni fogja a következő hosszabbítást. 

A focirajongóknak is jó hírt hozott a kormányfő: a június 8-ai héten újraindul az első osztályú spanyol futballbajnokság. Egyebek között olyan meccseket fognak lejátszani, amelyeket eredetileg márciusra terveztek, úgy mint a Real Madrid - Eibar, a Granada - Getafe vagy a Valencia - Levante. A mérkőzéseket zárt ajtók mögött fogják megrendezni.

diario_digital_de_nuestro_pais.jpg

Fotó: Diario Digital

Pedro Sánchez bejelentette azt is, hogy a miniszterek tanácsa jövő héten jóvá fogja hagyni az úgynevezett létfontosságú minimáljövedelmet a legrászorulóbb háztartások számára, vagyis akiknek egyáltalán nincs bevételük. Ennek értelmében júniustól mintegy 850.000 család számíthat a kormány segítségére. Az összegek elosztása az egy háztartásban élők számától függ. 

A kormány keddtől tíznapos nemzeti gyászt hirdet a koronavírus áldozatainak tiszteletére. Erről már hetekkel ezelőtt is beszélt a miniszterelnök, amikor is azt mondta:  ha az ország minden területe minimum az 1-es karanténfeloldási szakaszba lép, kihirdetik a nemzeti gyászt. 

esdiario.jpg

Fotó: ES Diario

A Bilduval kötött titkos egyezség kapcsán a kormányfő úgy fogalmazott: nem volt más választásuk. A legnagyobb ellenzéki párt, a PP (Partido Popular) tartózkodását vagy igen szavazatát kérték, ám ők úgy döntöttek, nem támogatják a szükségállapot meghosszabbítását, amit így nem szavazott volna meg a kongresszus. Hogy ezt elkerüljék, kénytelenek voltak megállapodni  a baszk Bilduval. 

Míg tartott a sajtótájékoztató, országszerte autós tüntetések zajlottak a kormány ellen, melyet maga az ország vezetése engedélyezett, mindössze annyit kértek, hogy tartsák be az egészségvédelmi előírásokat. A megmozdulást a VOX nevű nacionalista/szélsőjobboldali párt kezdeményezte. Több ezer jármű bénította meg a nagyvárosok forgalmát, köztük Madridét, Barcelonáét, Valenciáét, Sevilláét, Córdobáét és Valladolidét is. A tüntetők kitűzték autójukra a spanyol zászlót, többen magukkal vitték az elmúlt másfél hétben a tüntetések jelképévé vált fazekakat és kanalakat és ezekkel, valamint a kocsik dudájával csaptak brutális hangzavart. 

tuntetes_2.jpg

Fotó: Twitter

A VOX azzal vádolja a kormányt, hogy hanyagul kezelték a világjárvány kérdését, ezért az embereket arra biztatják, hogy vonuljanak az utcára, követeljék a szabadságukat, valamint a kormány lemondását.  

Péntekről szombatra 48 ember vesztette életét Spanyolországban a koronavírus miatt és 361 új fertőzöttet regisztráltak országosan. 

süti beállítások módosítása