Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: mindenhol kötelező lesz maszkot viselni Spanyolországban

2020. május 17. - TóthBrigitta

kotelezomaszk_elcorreo.jpg

Nemcsak a tömegközlekedésben, hanem mindenhol kötelező lesz maszkot viselni Spanyolországban. Módosultak a 0-ás, az 1-es és a 2-es karanténfeloldási szakasz szabályai, valamint már azok a települések is eltörölhetik a kijárási órarendet, ahol 5 és 10 ezer között van a bejelentett lakók száma. Mindemellett 8 repülőtérrel bővült a spanyolországi belépési pontok köre. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Kötelező lesz maszkot viselni nyilvános helyeken. Az autonóm közösségek vezetőivel tartott vasárnapi videókonferencia után Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentette: a kormány enged a közösségi elnökök nyomásának és megszigorítja az egészségügyi maszkok használatát, melyet eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező viselni. Illa közölte: a következő napokban kidolgozzák az ezzel kapcsolatos részleteket.
Magyarul feliratozva:

A konferencián döntöttek arról is, hogy a legfeljebb 10.000 fős településeken is megszüntetik a kijárási órarendet. Ezzel a könnyítéssel eddig csak az 5.000 fő alatti községek élhettek. Mostantól azokon a helyeken, ahol maximum 10 ezren élnek, mindenki szabadon sétálhat és sportolhat a nap bármely szakaszában. 
Magyarul feliratozva:

Az egészségügyi miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány kérvényezni fogja a szükségállapot meghosszabbítását, június végéig. Pedro Sánchez miniszterelnök már napokkal ezelőtt jelezte ezzel kapcsolatos tervét. Salvador Illa úgy fogalmazott: az új petíció az “egészségügyi kritériumokon belül a lehető legrugalmasabb módon készült" el, majd kérte a pártokat, hogy szavazatukkal támogassák a hosszabbítást, főleg miután láthatják, hogy a kormány figyel a nyilvánosság szavára és ha szükséges, módosítja a kihirdetett intézkedéseket.  Illa úgy fogalmazott: a riasztási állapot " jogi és technikai szempontból is az egyetlen módja a mobilitás és az egyesülési szabadság korlátozásának". Ha nincs szükségállapot, nem lehet féken tartani az embereket. 

sanchez_marca_1.jpg

Fotó: Marca

Hétfőtől újabb területek kerülnek át a nulladikból az 1-es fázisba, illetve a szigetek közül El Hierro, La Gomera, La Graciosa és Formentera már a 2-es szakaszban kezdheti meg az új hetet. Történt néhány változás a zónákon belüli szabályozásban: a nulladikban engedélyezik a kisebb üzletek időpont-egyeztetés nélküli kinyitását, továbbá 400 négyzetméterig minden bolt kinyithat, de csak 30 százalékos kapacitással működhetnek. El lehet menni múzeumba és könyvtárba is, valamint legfeljebb 15 fő részvételével a virrasztásokat is meg lehet tartani, továbbá az oktatási és egyetemi központokban el lehet végezni a fertőtlenítési munkákat. 

Az 1-es fázisban is módosult egy szabály: hétfőtől szabad lesz a vadászat, a sport- és a szabadidős horgászat minden formája a távolságtartási és higiéniai előírások betartása mellett. 

horgaszat.jpg

Fotó: El Diario

A 2-es szakaszban már 15 fős baráti és családi összejöveteleket lehet szervezni és a lakók bármikor kimehetnek sétálni, sportolni, kivéve délelőtt 10 és dél valamint este 7 és 8 között, mert ezt az idősávot továbbra is a 70 év fölöttieknek tartják fenn. Kinyitnak a bevásárlóközpontok, de fix idősávban kell fogadniuk az idős vásárlókat. A bárok már bentre is ültethetnek vendégeket, befogadóképességük 40 százalékát használhatják, de a bárpultnál senki sem fogyaszthat. Nyitnak a mozik, színházak, előadótermek, de korlátozott létszámban lehet bemenni a nézőtérre. A kulturális rendezvényeken 50 fő gyűlhet össze zárt térben. Maximum 15 fős csoportok kimehetnek a tengerpartra, de ügyelniük kell arra, hogy ők maguk, valamint személyes tárgyaik 2 méteres távolságra legyenek másoktól. A hotelek rendszeres szellőztetés mellett beengedhetik vendégeiket a közösségi terekre. Kinyithatnak iskolák, ahová a 6 éven aluli kicsiket vihetik be azok a szülők, akik igazolni tudják, hogy munkába kell menniük és nincs kire hagyni a gyereküket. Az esküvőket is meg lehet szervezni, de zárt térben csak 50-en, kültéren legfeljebb 100-an gyülekezhetnek. 

eskuvo.jpg

Fotó: RTVE

Salvador Illa azt is bejelentette vasárnap, hogy további 8 repülőtérrel egészítik ki a belépési pontok körét, így összesen 13 repülőtéren landolhatnak repülők Spanyolországban. Az új légikikötők a következők: Valencia, Alicante-Elche, Fuerteventura, Tenerife-sur, Sevilla, Ibiza, Lanzarote és Menorca. Péntek óta minden Spanyolországba érkezőnek kötelezően 14 nap karanténba kell vonulnia, valamint a kormány arról is határozott, hogy június 15-ig fenntartja az EU-n kívüli országokból történő utazás korlátozásait.

iberia_alicante_img_8611.jpgFotó: Vég Roland

Az elmúlt 24 órában 87 főre csökkent a Covid-19 halálos áldozatainak száma, valamint 421 új fertőzöttet regisztráltak a kórházak. 

süti beállítások módosítása