Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Spanyolország: 1.500 euróra büntettek volna egy FedEx futárt

2020. április 22. - TóthBrigitta

torrelavega_digital.jpg

Mintegy 1.500 euróra akartak megbüntetni egy futárt Kantábriában. A férfi félreállt az egyik cég előtt, hogy leadjon két csomagot, majd rohant volna tovább a kórháznak címzett szállítmánnyal, ám a rendőrök feltartóztatták. A helybeliek írásban kérik az önkormányzattól, hogy helyezzék át az egyenruhást, aki ki akarta állítani neki a büntetőcédulát. 


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Szabálytalanul parkoló futárt akart megbüntetni a kantábriai Torrelavega rendőrsége. A férfi félreállt a szélső sávban, hogy átadjon két csomagot, de mire visszaért, már a kocsinál várták az egyenruhások. A szállító magából kikelve magyarázta nekik, hogy nem volt ideje parkolni, mert sietnie kell a kórházba, ahová egészségügyi eszközöket visz. Az egyik rendőr 1.500 eurós büntetőcédulát kezdett el kiállítani a nevére.
Magyarul feliratozva.

A FedEx kézbesítője Facebook oldalán tette közzé véleményét a történtekkel kapcsolatban. Azt írja, azért posztol, hogy kieressze a gőzt. Úgy fogalmaz, “rendszeresen szállít csomagot az egyik torrelavegai vállalatnak” és mivel “plafonig vannak munkával” mindig “megáll közvetlenül a cég épülete előtt”, hogy két perc alatt bedobja az odaérkező csomagokat és már megy is tovább, hogy odaérjen a többi címre is. Azt írja, nem nevezi meg a rendőrt, de a környéken “mindenki ismeri a férfit, aki meg akarta őt büntetni”. A kollégái próbálták nyugtatni a kétségbeesett futárt, de ő képtelen volt lehiggadni, hisz, mint írja neki egy 1.500 eurós büntetés “maga az összeomlás”, miközben a rendőr kollégának ez csak statisztika, “egy újabb büntetés”. Megemlíti ugyanakkor, hogy a másik két járőr végül megnyugtatta és útjára engedte. Posztját rengetegen olvasták és osztották meg, valamint közel 2 ezren szóltak hozzá.

poszt_fedex.jpg

Fotó: Facebook

A helyiek a videófelvétel és a poszt láttán, írtak egy online petíciót, melyben azt kérik az önkormányzattól, hogy az érintett rendőrt helyezzék át máshová, mert valóban nem ez az első túlkapása. A városlakók lassan elérik az 5 ezer aláírást. 

peticio.jpg

Spanyolországban egyébként megszokott a körforgalmakban, szélső sávban, buszmegállóban vagy zebrán félreálló autók látványa, melyekért szinte sohasem büntetnek a rendőrök, rajtakapás esetén is csak jelzik a sofőrnek, hogy álljon odébb. Ennek az az oka, hogy a városokban nincs elegendő parkolóhely illetve mélygarázs valamint a könnyed, mediterrán mentalitásukból is fakad az útszéli parkolás. 

lavozdegalicia.jpg

Fotó: La Voz de Galicia

parkolas_diariodeferrol.jpg

Fotó: Diario de Ferrol

Sőt, gyakori jelenet az út közepén megálló autósok látványa, akik ráköszönnek a járdán sétáló ismerősükre, pár másodperc alatt megbeszélik a hétvégi sörözés részleteit, majd mennek tovább. Ez általában a mögöttük várakozó honfitársaknak is teljesen természetes és nem dudálják le egymást érte. 

A szükségállapot kihirdetése óta történt már több, a futár esetéhez hasonló egyéb rendőri túlkapás is, vélhetően a feszült helyzet és a túl sok munka miatt.  Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter múlt héten jelentette be, hogy több mint 650 ezer ember ellen tettek feljelentést a szükségállapot kezdete, vagyis március 15-e óta a karantén szabályainak megsértése miatt. 

Pedro Sánchez miniszterelnök ma kérte a kongresszustól, hogy fogadják el a kijárási tilalom meghosszabbítását május 9-ig, kiegészítve a 14 év alatti gyerekekre vonatkozó könnyítésekkel, akik április 27-től kimehetnek a lakóhelyük környékére sétálni, de csakis szülői felügyelet mellett. Továbbá elkísérhetik a felnőtteket szupermarketbe, gyógyszertárba vagy bankba. 

seta_elpais.jpg

Fotó: El País

A kormányfő azt is mondta, hogy terveik szerint illetve ha a számok is megengedik, akkor május második felétől el lehet kezdeni a szigorú intézkedések lazítását, tartományonként eltérően. 

Az elmúlt 24 órában 4.211 tüneteket produkáló beteget regisztráltak a kórházak. A tünetmentesek száma 1.317 fő, ami azt jelenti, hogy összesen 5.528-an kerültek be a rendszerbe. 

Forrás: Egészségügyi Minisztérium 

Tegnap dél óta 435-en vesztették életüket a koronavírus miatt Spanyolországban.

süti beállítások módosítása