Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Átverve érzik magukat a spanyol vállalkozók

2020. április 02. - TóthBrigitta

cerrado.jpg

Átverve érzik magukat az egyéni vállalkozók. A kormány azután hirdette ki a fizetési moratóriumot, hogy beszedte tőlük a márciusi kvótát. Közben szomorú rekordot döntött az elhunytak száma, a betegeké pedig 110 ezer fölé ugrott ma reggelre. 


Még több segítséget akarnak az egyéni vállalkozók. Hiába kaptak ugyanis fizetési moratóriumot hat hónapra, mindenki amiatt aggódik, hogy miből lesz bevétele közvetlenül a halasztás vége után. Ráadásul a kormány pár órával azután hirdetett nekik segélyprogramot, hogy március 31-én reggel még mindenkitől beszedte a havi kvótát. Spanyolország az egyik olyan állam, ahol az egyéni vállalkozók havi járuléka kiugróan magas, minimum 290 eurót kell fizetniük. (A videó magyarul feliratozva)

Közben elkészült a madridi expó (IFEMA) intenzív osztálya. Most már ott is várják első körben 16 ággyal a lélegeztetőgépre szoruló betegeket. Valenciában és Alicantéban pedig kemping kórházak építésébe kezdtek, melyek várhatóan 10 napon belül el is készülnek. 

camas-uci-en-el-hospital-provisional-de-ifema-ante-el-coronavirus.jpeg

A rendőrök sem pihennek, még mindig szembe kell nézniük néhány szabályszegővel. Az egyik pontevedrai kisvárosban legutóbb egy Mikulás ruhába öltözött férfit fogtak el. 

papa-noel-3.jpeg

Fotó. Faro de Vigo

Valenciában szintén egy férfit kellett letartóztatniuk, aki fegyverrel fenyegette a kutyát sétáltatókat. A helybeliek elmondták, hogy már napok óta ordibált és lövöldözött az erkélyéről galambokra, közlekedési táblákra, de embereket eddig nem piszkált. Szerencsére senkinek nem esett baja.
Csak Baszkföldön ma 301 feljelentést tettek szabálysértés miatt, 4 embert pedig letartóztattak. Alicantéban két férfi csuklóján kattant a bilincs, akik idősektől csalták ki bankkártya adataikat illetve bankkártyájukat, majd kiürítették a számlájukat. Hasonló bűncselekmények  - összesen kb. 60 - történtek Madridban, Valladolidban, Albacetében és Málagában. 

A betegek száma ma reggelre 110.238 főre emelkedett, ezzel szorosan megközelítettük Olaszországot Az elhunytak száma szomorú rekordot döntött: 950-en vesztették életüket az elmúlt 24 órában. Az egészségügyi miniszter ennek ellenére ma is azt nyilatkozta, hogy bár kemény hetek állnak még előttünk, már a járvány stabilizálódásának fázisában vagyunk és hamarosan elkezdődhet a lassulás. 

A végére pedig egy örömteli hír: a rendkívüli állapot kihirdetése óta 55 százalékkal csökkent a spanyol városokban a légszennyezettség mértéke. :) 

süti beállítások módosítása