Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: már több beteg van Spanyolországban, mint Kínában

2020. március 30. - TóthBrigitta

trabajadores-medicos-se-ayudan-mutuamente-para-ponerse-trajes-protectores-contra-el-coronavirus-en-un-vestuario-en-el-hospital-municipal-de-zhangzhou-en-zhangzhou.jpeg

A világ harmadik legfertőzöttebb országa lett Spanyolország. Ma reggel átugrottuk a listában előttünk álló Kínát, ahol 82 ezer főnél meg tudták állítani a koronavírus-járvány terjedését. Spanyolországban hivatalosan 85.195 beteget tartanak most nyilván. A halálos áldozatok száma az utóbbi 24 órában ismét meghaladta a 800-at. 


Megelőztük Kínát a koronavírus-járvánnyal leginkább sújtott országok listáján. A távol-keleti állam 82 ezer fő környékén meg tudta fékezni a vírus terjedését, Spanyolország azonban még messze van ettől. Ma déli adatok szerint 85.195-en betegedtek meg eddig, közülük 5.231-en szorulnak intenzív ellátásra és 812-en vesztették életüket az elmúlt 24 órában. 

nevtelen.jpg

Fotó: Johns Hopkins University

A legelkeserítőbb adat azonban az egészségügyi dolgozókat sújtja: pozitív eredményük miatt már 12 ezer szakember volt kénytelen félbeszakítani a küzdelmet a járvány ellen. Orvosok, ápolók kerültek karanténba, javarészt otthonukban lábadoznak. Néhány nappal ezelőtt még "csak" 9.400 egészségügyi dolgozó volt koronavírusos. 

quedate-mensaje-medicos-madrilenos-coronavirus_ediima20200312_0965_30.jpg

Fotó: El Diario

Pozitív lett a tesztje az egészségügyi riasztási és veszélyhelyzeti koordinációs központ igazgatójának, Fernando Simónnak is, aki naponta tájékoztatta a sajtót a legfrissebb hírekről. Őt most egy ideig nem láthatjuk a televízióban, helyette Salvador Illa egészségügyi miniszter tájékoztatta az újságírókat délután.

fernandosimonsueldospublicos.jpg

Fotó: Sueldos Públicos

Fernando Simón mellett egy másik politikus, Barcelona ex-polgármestere, Xavier Trías is kórházba került. 

Az intenzív osztályok továbbra is túl vannak terhelve. A katalánok jelezték ma, hogy összesen 1.500 intenzív ágyuk van és ezek 84 százalékát koronavírusos fertőzöttek gyógyítására használják. Valószínűleg napokon belül elkezdik a betegeket átszállítani azokba a provinciákba, ahol még van hely. Az egészségügyi miniszter nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy külföldről szerződtessen orvosokat, így véve le a teher egy részét a még praktizálni tudó spanyol doktorok válláról.

uci.jpeg

Fotó: Economia Digital

Folyamatosan landolnak a gyorsteszteket és az egészségügyi védőfelszereléseket szállító repülők. Érkezés után a lehető leggyorsabban igyekeznek szétosztani  az eszöközöket a tartományok között, hogy mindenki elkezdhesse a vizsgálatokat, kiszűrve ezzel a vírus hordozóit, ezáltal pedig megfékezve a járvány terjedését. A mellettünk lévő városban, Santa Polában ma már vizsgálták a rizikócsoportba tartozókat, a katalánok pedig 40 ezer tesztet végeztek el és megérkezett hozzájuk a következő, 25 ezres szállítmány is.  

A kormány hétvégén tovább szigorította a rendkívüli intézkedéseket: mától április 9-ig leálltak azok a cégek, melyeknek a tevékenysége nem létfontosságú. Az élelmiszer- és gyógyszeripart, mezőgazdaságot, médiát, áram, - víz- és gázszoltáltatókat nem érinti a korlátozás. 

süti beállítások módosítása