Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: földön fekvő betegek, olcsó tejért rohangáló karanténszegők Spanyolországban

2020. március 23. - TóthBrigitta

betegek_foldon.jpg

Miközben a betegek már a kórház padlóján fekszenek, az utakon több mint 30 ezer büntetést osztottak ki a rendőrök hétvégén Spanyolországban. Volt, aki barátja csomagtartójában bujkálva próbált eljutni nagyszüleihez, mások az olcsóbb tej miatt kocsikáztak volna kilométereket. Némelyik madridi kórházban már a földön fekszenek a betegek, Barcelonában pedig - fővárosi mintára- elkezdték karanténhotellé alakítani a szállodákat.

Az emberek nagy része betartja a kijárási tilalmat, de még mindig vannak, akik nem értik és nem érzik a helyzet súlyosságát - mondta Jaime Gomez Madrid déli forgalmi alágazatának rendőrkapitánya. 

Hétvégén több mint 30 ezer büntetést szabtak ki autósokra, akik nem tudták megfelelően igazolni kintlétüket illetve több száz embert kellett bilincsben bevinnük a kapitányságokra.

A szabály az, hogy mindenki a lakhelyéhez legközelebb eső szupermarketbe mehet el, ha szüksége van valamire. A rendőrkapitány elmondta: ennek ellenére volt olyan autós, akit azért kellett megbírságolniuk, mert a szomszéd faluba akart átmenni vásárolni. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért, azt válaszolta, hogy "ott 5 centtel olcsóbb egy liter tej". Egy fiatal sofőr a barátnőjéhez igyekezett. A rendőröktől azt kérdezte: "Miért nem tölthetem a hétvégét a barátnőmmel? Ő nem vezet kocsit!". Az egyenruhások szomorúan vették tudomásul, hogy mindössze annyit értett meg a fiatalember a rendkívüli intézkedésekből, hogy a "járművekben csak egy ember ülhet". Őt is hazaküldték. 

Egy 7 üléses jármű hölgy sofőrjétől is megkérdezték merre tart. Először azt válaszolta, a nagymamájához megy, másodjára már azt mondta, az anyját akarja látni, harmadjára pedig az unokáiról hazudozott. Félreállították, megbüntették és visszaküldték madridi otthonába. Sokan akartak hétvégi nyaralójukba (úgynevezett második rezidenciájukra) eljutni, a katalán rendőrség pedig egy férfit tartóztatott le, aki barátja autójának csomagtartójában bujkált. Állítólag a nagymamájához utazott volna. 

Folyamatosan érkeznek a katonák Barcelonába. Tegnap a veszélyhelyzeti alakulat munkatársai vonultak át a városon.

Fogytán a kórházi helyek. A vallecasi (Madrid) kórházban készült az alábbi felvétel, melyen a betegek a földön fekszenek. A katalán egészségügy is befogadóképessége határát súrolja, ezért madridi mintára karanténhotelekké alakítanak néhány szállodát, hogy ágyat adhassanak az enyhe tünetekkel jelentkező betegeknek.

Kórházi videó. Kattints ide, ha alább nem játssza le --> https://www.youtube.com/watch?v=4mPlJ4ytnuI

Holnaptól a madridi metró rövidített menetrend szerint közlekedik - így szeretne segíteni a Madridi Tömegközlekedési Vállalat a járvány megfékezésében. Éjszaka másfél órával hamarabb indul el az utolsó járat, mint eddig. Ezt a szabályt igyekeznek átvezetni az összes többi tömegközlekedési eszközre. 

Közben a Mercadona dolgozói is vidám videóval kedveskednek a karanténba zárt spanyoloknak. Így próbálnak összefogásra buzdítani mindenkit a rendkívüli helyzetben.  

 

A córdobai Reina Sofía kórháznál a rendőrségi és az egészségügyi dolgozók tapssal fejezték ki tiszteletüket egymás munkája iránt. 

 

Egyes matematikai számítások szerint április első felében tetőzhet a járvány Spanyolországban és május 20-ától június 6-ig várják a lecsengését. Pesszimistább számítások inkább utóbbi dátumra várják a csúcspontot. Jelenleg 33.089 beteget tart számon Spanyolország, a halálos áldozatok száma pedig 2.182-re nőtt.  

süti beállítások módosítása