Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: újabb 15 nap karantén és többezer rendbontó Spanyolországban

A rendőrök csak tegnap 25.570 ember ellen indítottak eljárást a kijárási tilalom megszegése miatt.

2020. március 22. - TóthBrigitta

ifema2-kahi--624x385_rc.jpg

Meghosszabbította a spanyol kormány a karantént. A kormányfő újabb 15 napra rendelte el a kijárási tilalmat  néhány órával ezelőtt, tehát április 12-ig már biztosan el leszünk vágva a világtól. 


Várható volt az intézkedés, mivel napról-napra több beteget jelent be az Egészségügyi Minisztérium. Tegnap este óta 3500 fertőzöttet regisztráltak. 1720 elhunytnál járunk, ami azt jelenti, hogy pár óra leforgása alatt újabb 350 ember vesztette életét Spanyolországban a koronavírus miatt. Jelenleg a világ harmadik legfertőzöttebb állama vagyunk, összesen 28. 572 beteggel loholunk az olaszok nyakában. 

A spanyolok közben egyre dühösebbek a kormányra. Pedro Sánchez miniszterelnök tegnap esti beszéde után záporoztak a kétségbeesett, dühöngő kommentek a Facebook csoportokban. Elsősorban azért támadják a kormányfőt, mert még mindig nem zárta le Madridot és a spanyolok szerint csak látszatmegoldásokat hoz a jelenlegi vészhelyzetben ahelyett, hogy azt tenné, ami igazán fontos. A legtöbben a fővárosiaktól tartanak: a rendőri ellenőrzések ellenére ugyanis még mindig sokan kötnek ki a tengerparti nyaralójukban, ami vérlázítóan hat valamennyiükre. Egy mém is terjed már a közösségi oldalakon Sánchez arcával, miközben azt mondja: "Mindenki nyugodjon meg! Minden kontroll alatt van!"

2b6a41cc6e3ac69cb075921b2266d494o.gif

A karantént tisztességesen betartók közül egyre többen hívják rá a rendőrséget a szabályszegőkre, ami egy olyan összetartó nemzet esetében, mint a spanyol, nem jellemző.  Ők alapvetően nem abba az embertípusba tartoznak, akik a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" elvet vallják. Érthető azonban a düh, hisz tudják, hogy a szabálysértők miatt kell még tovább bezárva maradniuk.

Erre a nőre tegnap hívták rá az egyenruhásokat a környékbeliek. "Csak futni" ment ki - mondta ő -  miközben tudja jól, hogy tilos. A rendőröknek le kellett teperniük, mert hisztirohamot kapott és segítségért kiabált. Alig bírták betuszkolni a járőrautóba. 

Több olyan videó került fel a Facebookra, melyben bolti dolgozók mesélik el negatív tapasztalataikat és kérnek mindenkit, hogy tartsák be végre a kijárási tilalom szabályait. A Mercadona (Spanyolország legnagyobb élelmiszer-üzletlánca) egyik munkatársa videójában elmondta, megdöbbenve tapasztalja, hogy még mindig családostul mennek bevásárolni az emberek. Rengeteg nagyszülőt és szülőt lát a gyerekeikkel együtt érkezni. Egyik ismerőse ápolónőként dolgozik és direkt nem megy haza a kórházból, hogy ne sodorja veszélybe gyerekeit. Sajnálattal tapsztalta, hogy a nagyszülők, akik a kicsik felügyeletét ellátják, nem veszik ennyire komolyan a helyzetet: kivitték az unokákat a boltba, mondván, nem akarják őket egyedül hagyni a lakásban. 

A MasYMas szupermarket sieroi (Asturias) dolgozói egy vicces videót forgattak zárás után, a polcok fertőtlenítése közben, mellyel az otthonmaradás fontosságára igyekeznek felhívni mindenki figyelmét. 

 

A rendőrség már bünteti azokat a családokat, akik gyerekkel érkeznek bevásárolni. Azok, akik kénytelenek ebben a helyzetben is emberek között dolgozni, videófelvételeken keresztül buzdítják a lakosságot arra, hogy maradjanak a négy fal között. Többen hangsúlyozzák, hogy ők nem kapnak lehetőséget arra, hogy elvágják magukat a potenciális vírushordozóktól, pedig ha tehetnék, bezárkóznának. 

A Madridi Expo területére közben megérkeztek az első, enyhe tünetektől szenvedő betegek. 

ifema2.jpg

Elképesztő számokat közölt a rendőrség néhány perccel ezelőtt: CSAK szombaton 82 embert tartóztattak le engedetlenség miatt és 25.570 eljárás indult a kijárási tilalmat megszegők ellen. 

süti beállítások módosítása