Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: Középpontban a BL-negyeddöntők

2021. április 10. - Sárközi Kada

denmark-210908-celebrate-g-1050.jpg

Kedden és szerdán két-két negyeddöntőnek az odavágóját rendezték meg a labdarúgó bajnokok ligájában. Egyik párharc sem okozott eddig csalódást, és egyik sem dőlt el egyetlen mérkőzés után, így hát izgalommal lehet várni a visszavágókat is.


A keddi mérkőzések:

Real Madrid 3-1 Liverpool és Manchester City 2-1 Dortmund

Az első keddi összecsapás a 2018-as döntő visszavágója volt a Real Madrid és a Liverpool között. Mindkét csapat hiányos védelemmel lépett pályára. A Liverpool egész szezonban küszködött a védelme felállításával, közel 20 különböző középhátvéd sorral álltak már ki. Most is hiányzott van Dijk és Joe Gomez is. A Real sem mondhatta sokkal szerencsésebbnek magát, mert sérülés miatt se Sergio Ramos se Varane nem volt elérhető Zidane számára.

Az első gólra egészen a 27. percig kellett várni, amikor Kroos tökéletesen indította a kiugró Viníciust, aki átvette a labdát két liverpooli játékos szorításában, majd ellőtte azt Alisson mellett a kapuba. A madridi csapat 9 perccel később növelni tudta az előnyét, a Liverpool jobbhátvéde, Trent Alexander-Arnold adott egy gólpasszt Marco Asensionak, aki átemelte a kapus fölött a labdát és az üres kapuba passzolt. A második félidőben tehát támadnia kellett a Poolnak és az 51. percben már össze is jött a szépítés, Diego Jota blokkolt lövését Salah jutatta a kapuba.  Zidane csapata nem pánikolt be, a 65. percben ismét növelték az előnyüket Vinícius megpattanó lövésével, így ezzel a hatalmas győzelemmel várhatják a szombati El Clásicot.

Az este másik mérkőzésén a Manchester City fogadta a Bundesligában szenvedő Borussia Dortmundot. Az angol bajnoki éllovas gyorsan magához ragadta a kezdeményezést, Kevin De Bruyne passzolt közelről a kapuba a 19. percben. Ezután a 32. percben Rodri szinészkedésével majdnem szerzett egy büntetőt a kékeknek, viszont egyértelmű volt, hogy Emre Can a lábával Rodri térdét súrolta, közel sem rúgta fejbe.

A Dortmund tovább próbálkozott, Bellingham a 37. percben elvette a labdát a City kapusától, Edersontól, amit viszont a bíró szabálytalannak ítélt, és sárga lappal "jutalmazta" a fiatal angolt. Egészen a 84. percig kellett várni arra, hogy beérjen a Dortmund nyomása, Håland indította Reust, aki kihasználta a lehetőséget, és egyenlített. A 90. percben viszont a City fiatal angol középpályása megnyerte a mérkőzést a Citynek, miután a meccs során több nagy helyzetet is kihagyott. A két csapat így 2-1-es manchesteri előnnyel várhatja a visszavágót, viszont a Dortmund se lehet szomorú, hiszen szereztek egy nagyon fontos, idegenben lőtt gólt az Ethihadban.

16177492579233.jpg

Fotó : Marca - A képen Vinícius Júnior a Liverpool elleni meccsen

A szerdai összecsapások

Bayern München 2-3 PSG és Porto 0-2 Chelsea

Szerdán is akadt egy olyan meccs, ami egy korábbi döntő visszavágója volt, de ebben az esetben a tavalyi döntős csapat találkozott a Bayern München és a PSG személyében. A bajorok ezúttal  hatalmas hátrányban voltak már a meccs előtt, ugyanis hiányzott sérülés miatt a világ jelenlegi legjobb játékosa, Robert Lewandowski és a koronavírus miatt Serge Gnabry sem állt Hans-Dieter Flick rendelkezésére.

A PSG már a meccs elején sokkolta a bajorokat, Mbappé már a 3. percben betalált Neuer potyája után, aztán egy újabb védelmi hiba következtében Marquinhos a 28. percben közelről talált Neuer kapujába. Mindkét gólpasszt Neymar adta. A havas körülményeket több játékos rosszul kezelte, Goretzkat le kellett cserélni, míg Marquinhos a gólja után megsérült. A félidő előtt Flicknek még egyszer cserélnie kellett, a borzalmasan játszó Süle helyett érkezett Jérôme Boateng a pályára. A Bayern viszont nem adta fel, jobban szerepeltek mint a párizsiak, és a 37. percben a tavaly még a PSG-ben játszó Choupo-Moting talált a kapuba.

A bajor nyomás a 2. félidőben is megmaradt és a csapat szépített is a 60. percben, Kimmich szabadrúgása után Thomas Müller leszakadt a védőjéről és gólt fejelt. A PSG-nek viszont még erre is volt válasza, 8 perccel később Mbappé ismét gólt szerzett, és a maradék időt ki tudták védekezni, így a párizsiak idegenben nyertek 3-2-re.

A nap másik mérkőzését a koronavírus miatt Sevillában rendezték a portugál Porto és a londoni Chelsea között. Papíron a legkönnyebb sorsolása ebben a körben a londoni kékeknek volt, viszont a Portót se lehetett leírni, miután az előző körben a portugálok hosszabbításban kiejtették a Juventust. A Chelsea ezt a meccset a papírformának megfelelően hozta: az első félidőben Mason Mount talált be a 32. percben, majd a 85. percben Ben Chilwell találatával 2-0-ra növelték az előnyüket. Az angol csapat 2012-es Napoli elleni győzelme óta ez volt az első olyan alkalom, hogy 2 angol játékos találatával nyertek. Akkoriban a csapat 2 legendája, John Terry és Frank Lampard voltak a gólszerzők.

ejdfdfd.jpg

Fotó: 90Min - A képen Kylian Mbappé a Bayern München ellen szerzett találata után

A BL új formátuma 

És ha már a BL-ről volt szó, fontos megemlíteni hogy elfogadták a 2024-25-ös szezontól érvényes új formátumot. Ettől az idénytől kezdve 36 csapat lesz a csoportkörben, amit az úgynevezett "svájci formátumban" fognak megrendezni. Ez azt jelenti, hogy a 36 csapat egy nagy csoportban lesz és mindenki a sorsolást követően 10 mérkőzést fog játszani. A kiemeléseket a csapat korábbi eredményei által fogják rangsorolni. Ez azért éri meg az UEFA-nak, mert ennek a szezonnak a kezdete előtt fogják megújítani a TV-s és szponzor jogokat, és a több mérkőzést, több reklám pénzt jelent a szövetségnek. Nem mellesleg a csapatok így több jegybevételhez és több pénzdíjhoz fognak hozzájutni. A már említett 10 meccs után a liga tabellája alapján 8 csapat egyből a következő fordulóba jut, míg a többi 24 csapat játszik egy playoff mérkőzést, hogy ebbe a körbe bekerülhessen.

Már említettem, hogy 4 csapattal több lesz, ezeket a helyeket pedig a következőképpen fogják elosztani:

Egy új automatikus helyet fognak kapni a francia csapatok, ami azt jelenti, hogy minimum 4 csapat  kerül majd be a top 5 ligából (nevesítve az angol, a spanyol, a német, az olasz és a francia bajnokságok). A második hely egy olyan csapatnak fog járni, akik jól teljesítettek az előző bajnokok ligája szezonokban, mégis selejtezniük kellett a következő szezonban. Ez olyan csapatoknak jöhet jól, mint például az Ajax Hollandiából, vagy esetleg olyanoknak, akik általában bekerülnek a csoportkörbe, mint a Slavia Praha vagy a Dinamo Kijev. A maradék 2 hely azoknak fog járni, akik a saját ligájukban annyira rosszul szerepeltek, hogy a BL-be nem jutottak be, az UEFA rangsorában mégis elől vannak. Erre egy jó példa lehet a Liverpool, akik jelenleg hetedikek a Premier League-ben, de bőven erősek ahhoz hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhessenek, valamint elől vannak az UEFA “club coefficient” nevű rangsorában. Az UEFA ezzel azt akarja elérni, hogy az erős csapatok, akik jelenleg csak az Európa-ligában játszanak (például a Manchester United) kerüljenek be inkább a BL-be, míg a kisebb országból érkező csapatok  a gyengébb ligában játszanak, így kiegyenlítve a mezőnyt.

Ezáltal a Bajnokok Ligája egy szuperliga lesz, mintsem nevének megfelelően az országok bajnokainak ligája. A kisebb országok győztesei egyre kevesebb helyet kapnak, így sokkal nehezebb lesz például egy Ferencvárosnak bekerülnie, hiába ők a magyar bajnokok, míg Angliából a hetedik helyezett is könnyedén bejuthat.

A másik kérdés ami felmerülhet, hogy ha ezt a formátumot még tovább szeretnék bővíteni, lehetetlen lesz, hogy ez beleférjen a futball naptárba, hiszen a játékosokat már így is a kimerültségig játszatják a világon mindenhol. Mindent összegezve amíg ki nem próbálják ezt a formátumot, lehetetlen megmondani milyen hatása lesz, és hogy mekkora lesz a népszerűsége, így meg kell várni 2024-et hogy erre a kérdésre választ kapjunk.

(A cikk ezen részéhez az információt a Tifo Football angol nyelvű videója adta, melynek linkjét itt megtalálhatjátok -->  https://youtu.be/GY5RcSf0scU)

süti beállítások módosítása