Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Németország döntött: a Kanári-szigetek kivételével egész Spanyolország "feketelistára" került

2020. augusztus 16. - TóthBrigitta

lasexta_3.jpg

Németország a Kanári-szigetek kivételével egész Spanyolországot áttette a rizikós országok listájára. A kormány bejelentése után a német utazásszervező cégek törölni kezdték spanyolországi utazásaikat. Életbe lépett a dohányzási tilalom és bezártak a diszkók Murciában és La Riojában. Előbbi vasárnap, utóbbi szombaton vezette be a pénteken elfogadott új törvényeket. Castilla és León, Kantábria és Galícia hétfőtől, Valencia keddtől szigorít, Baszkföld pedig bejelentette, hogy hétfőtől "egészségügyi vészhelyzetet" hirdet.


A bejegyzés tartalma meghallgatható és megtekinthető itt:

Németország áttette a kockázatos országok listájára Spanyolországot. A Kanári-szigetek kivételével mostantól minden régióra érvényes a döntés. A kormány eddig csak Aragóniát, Katalóniát, Navarrát, Baszkföldet és Madridot sorolta a rizikós spanyol területek közé. Akik Spanyolországból térnek haza Németországba, azoknak kötelezően tesztet kell csináltatniuk és csak negatív eredmény bemutatása után szabadulhatnak a karanténból. A teszt a német állampolgároknak ingyenes. 

elpais2.jpg

Fotó: El País

A bejelentés után a német utazásszervező irodák törölni kezdték spanyolországi utazásaikat - ez a lépés elsősorban a Baleár-szigeteket érinti. A TUI légitársaság is törölte valamennyi spanyol járatát, kivéve a kanári-szigeteki célpontokat. Azok, akik már kifizették a repülőjegyüket, de nem utazhatnak, módosíthatják a foglalásukat.

Ezzel véget is ért a turistaszezon” - így reagált a Baleár-szigetek vezetése a németek döntésére. A szigeteknek, közülük is elsősroban Mallorcának kulcsfontosságúak a német turisták. A szigorítás újabb csapás a spanyol idegenforgalmi ágazatnak, ami már eleve történelme egyik legfeketébb nyarát éli a koronavírus-járvány miatt. 

levanteemv.jpg

Fotó: Levante EMV

La Rioja és Murcia bevezette a dohányzásra és az éjszakai életre vonatkozó korlátozásokat. A két közösségben mostantól tilos a dohányzás a bárteraszokon és az utcán, ha nem lehet betartani a 2 méteres távolságtartási szabályt. A la riojai diszkók, koktélbárok már szombaton sem nyithattak ki, a murciai éjszakai élet pedig vasárnaptól ért véget.

20_minutos_2.jpeg

Fotó: 20 Minutos

Castilla és León, Kantábria és Galícia hétfőtől, Valencia keddtől, Navarra szerdától lépteti életbe az új szabályokat. A Kanári-szigeteken és Galíciában a dohányzási tilalmat már napokkal ezelőtt bevezették, a Baleár-szigeteken pedig a diszkókat záratták be már jóval a döntés előtt a gócpontok magas száma miatt. A többi intézkedés törvénybe iktatását hétfőre vagy keddre ígéri a baleár kormány. Asztúria és Madrid is jelezte, hogy jövő héten már számolni kell a korlátozásokkal, de konkrét dátumot nem határoztak meg. Madrid közösség vezetője, Isabel Díaz Ayuso közben azt szorgalmazza, hogy ismét legyen bizonyos szintű központi kormányzás, vagyis egység az országban, mert "az emberek meg fognak zavarodni" attól, hogy minden közösség máskor és máshogy lépteti életbe az új jogszabályokat, valamint sok esetben egyéb szigorító intézkedésekről is döntenek. 

 rtve_12.jpg

Fotó: RTVE - A képen Isabel Díaz Ayuso, Madrid közösség elnöke

Az Egészségügyi Minisztérium és az autonóm közösségek vezetői pénteki rendkívüli ülésükön döntöttek egy 11 pontos intézkedéscsomagról, melyet minden régió érvénybe fog léptetni. Konkrét időpontot nem határoztak meg a bevezetésére, de az egészségügyi miniszter rögtön az ülés után közölte, hogy a közösségi elnökök ezt mihamarabb meg fogják tenni. Eszerint mindenhol bezáratják a diszkókat, koktélbárokat, tánctermeket, tilos lesz az utcai dohányzás, ha nem tartható fenn 2 méter távolság a többi embertől, a bárok csak éjfélig fogadhatnak vendégeket és hajnali 1-kor be kell zárniuk, az idősotthonok lakóit pedig egy ember látogathatja naponta 1 órára. Az éjszakai élet képviselőit lesújtotta a hír. Jelezték, hogy fellebbezni fognak a bíróságon, illetve a kormány segítségét kérik, amiért ekkora “gazdasági csapást” mért rájuk. 

 20minutos_4.jpeg
Fotó: 20 minutos 

Baszkföld kihirdeti az egészségügyi vészhelyzetet - jelentette be szombaton a közösség vezetője. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől Iñigo Urkullu, baszk elnök egyedül irányítja a régiót és a közösen elfogadott, 11 pontos intézkedéscsomag mellett egyéb korlátozó szabályokat vezethet be annak érdekében, hogy megfékezzék a járvány terjedését. Ez azt is jelenti, hogy Baszkföldön belül egyetlen provincia sem hozhat hétfőtől saját döntéseket. Urkullu a fertőzöttek kiugróan magas száma miatt döntött a radikális lépés mellett. 

 elindependiente_1.jpg

Fotó: El Independiente - A képen  Iñigo Urkullu, Baszkföld elnöke

Kiszabadultak a karanténból Íscar és Pedrajas de San Esteban lakói. A két valladolidi településen élők két hétig voltak elszigetelve. Az intézkedés megtette hatását, ugyanis az elmúlt napokban nem regisztráltak új betegeket. Mindkét város polgármestere segítséget ad a leginkább károsult vállalkozásoknak.

süti beállítások módosítása