Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: A 2021-es nyári átigazolási időszak 10 legérdekesebb tranzakciója

2021. szeptember 02. - Sárközi Kada

16286967200789.jpg

Ahogy véget ért a nyár, úgy ért véget a futballvilág átigazolási időszaka augusztus 31-ével bezárólag a legtöbb bajnokságban. Ez a nyár valószínűleg felülmúlta mindenki várakozásáit, ugyanis ritkán van olyan, hogy a világ két legjobbjának tartott futballistája egyszerre vált klubot. Ráadásul a koronavírus-járvány miatti bizonytalan piacon több érdekes átigazolási történt, amiből most átnézzük a 10 legérdekesebbet.


Lionel Messi / Barcelona -› PSG / lejárt szerződés után ingyenesen

Az első igazi bomba az átigazolási piacon Messi bejelentése volt, miután kiderült, a pénzügyi szabályok miatt nem tudja meghosszabbítani a szerződését Barcelonában. Anyagilag kevés csapat tudja megfizetni az argentin legendát, és a katari pénzből működő PSG egyből lecsapott rá.

6362d91ae9007cc014ec8920d1724522.jpg

Fotó : Fox Sports Australia - A képen Lionel Messi bemutatkozása a PSG-ben

A 6 új párizsi igazolásból 4 ingyenesen érkezett (egyről még szó lesz később), így kiépült a szupercsapat, amit Messi mint anno a Barcelonát bajnokok-ligája sikerre tud vezetni, amire barátja, Neymar nem volt képes. Valamint Messi sem a legfiatalabb már, így jót tehet neki hogy a francia bajnokság nem a legfizikálisabb, így nyugodtan tud készülni az új bajnokok-ligája szezonra.

 cristiano-ronaldo-manchester-united-champions-league-trophy_35cb6w5825fn1o5is05nuu2na.jpg

Fotó : Goal.com - A képen Cristiano Ronaldo a bajnokok-ligája trófeával 2008-ban

Cristiano Ronaldo / Juventus -› Manchester United / 15 millió euró

Hiába állította Pavel Nedved, a Juventus alelnöke hogy Cristiano Ronaldo marad Torinóba, Ronaldo egyértelműen távozni akart az átigazolási időszak utolsó napjaiban. Először hivatalosan a Manchester City jelentkezett be érte, de mivel nem akartak érte külön fizetni, így akadozott a folyamat. Eközben jelezte Cristiano Ronaldo volt csapata, a United, hogy ők is szívesen fogadnák, és a portugál játékos inkább volt sikereinek egyik helyszínét választotta, azt is elvállalta, hogy kevesebb lesz a fizetése. Ronaldo mellett érkezett a piros manchesteriekhez idén nagy igazolásként Raphaël Varane és Jadon Sancho, az első Premier League mérkőzések alatt a MU nem nézett ki bajnokesélyesnek. Épp ezért hatalmas bejelentés a portugál hazatérése, mivel csakúgy mint Messi, ő is bármikor hozzáad plusz egy gólt a csapat valós teljesítményéhez.

 4601.jpg

Fotó : The Guardian - A képen a Chelseabe visszatérő Romelu Lukaku

Romelu Lukaku / Internazionale -› Chelsea / 115 millió euró

A belga középcsatár is visszatért Londonba a volt csapatába a nyáron, miután az Inter pénzügyi gondok miatt eladta őt és Achraf Hakimit is. A Chelseanek a bajnokok-ligája cím ellenére is szüksége volt egy igazi középcsatárra, ugyanis Timo Wernernek nem a gólszerzés volt a szerepe a támadásokban, és a helyzetkihasználása se volt tökéletes. Amennyiben Lukaku megtartja az interbeli formáját, és ismét olyan hatékony lesz a Premier League-ben, mint az Evertonban, hatalmas fegyver lehet. A bemutatkozásán az Arsenal ellen egyből betalált, ami jel lehet a jövőre nézve.

365.jpg

Fotó : Marca - A képen Georginio Wijnaldum bemutatása a PSG-ben

Georginio Wijnaldum / Liverpool -› PSG / lejárt szerződés után ingyenesen

Wijnaldumról lehetett tudni hogy az előző szezon végén elhagyja a Liverpoolt, de nem arra lehetett számítani, hogy Barcelonában távozik, nem Párizsba. Az elnyűhetetlen középpályás nagyon kellett a PSG-nek a középpálya stabilitásához, aki sokat dolgozik a pálya közepén, de gólokat is képes szerezni, miközben alig sérült. Marco Verrattival nagyszerű párost alkothatnak, nem véletlen hogy szerepet kapott az épülő csodacsapatban, miután remek EB-t teljesített a holland. Messi mellett ő lesz az a friss igazolás a francia fővárosban, aki egyből extra teljesítményt tud hozzátenni a csapatához.

16281911334617.jpg

Foto : Manchester City hivatalos weboldala - A képen Jack Grealish bemutatása

Jack Grealish / Aston Villa -› Manchester City / 117.5 millió euró

Grealish ismét egy remek szezonon volt túl az Aston Villában, és érett már az átigazolása egy nagyobb csapathoz. Ekkore jelentkezett be érte Pep Guardiola, és nem sajnált 117.5 millió eurót se kifizetni érte. Az égszínkékeknek így Kevin De Bruyne mellett lesz egy második agya a pályán, aki kiválóan passzol, viszont ő szeret a szélről indulni, mindez elengedhetetlen egy Guardiola csapatban. A katalán mester az eddigi Premier League fordulókban úgy néz ki megoldotta az angol válogatott EB alatti legnagyobb kérdését, hogy Grealish vagy Sterling kezdjen, mivel ő mindkettejüket egyszerre játszatta a pályán. Egy dolog szól az angol érkezése mellett, ami nem más hogy nincs igazi középcsatára a manchesterieknek, miután Agüero távozott, Gabriel Jesus pedig nem kapott igazán sok szerepet, így került arra is sor hogy a szélső Ferran Torresnek kellett bemozognia.

 6083375.jpg

Fotó : RTVE - A képen az Atlético Madridhoz visszatérő Antoine Griezmann

Antoine Griezmann / Barcelona -› Atlético Madrid / 1 éves kölcsön + opció a megvásárlásra

Egy újabb “visszatérő” jön a sorban Antoine Griezmann személyében. A francia támadó legjobb időszakát a spanyol fővárosban töltötte, mielőtt a Barcelonában a vételárához képest leszerepelt. Pénzügyileg is remekül jött ki ez az üzlet az Atléticonak, mivel kaptak érte 120 millió eurót 2019-ben, és ehhez képest töredék áron került vissza hozzájuk idén. Simeone tudja hogy kell használni a franciát, kérdés, ebben a szezonban hogy működik idén Suárezzel, és a franciáért kapott pénzből érkező João Félixszel. Griezmann távozásával pedig a Luuk de Jong érkezett a Barcelonába a Sevillától, mindez az utolsó pillanatokban történt, de sikerült elintézni a papírmunkát.

 depay.jpg

Fotó : Teller Report - A képen Memphis Depay gólöröme a Juventus elleni barátságos mérkőzésen

Memphis Depay / Lyon -› Barcelona / lejárt szerződés után ingyenesen

Barcelonában a holland igazolások Ronald Koeman vezetőedző miatt ismét tényezők kezdtek lenni, így érkezett is Memphis Depay idén. Depay miután a Manchester Unitedben nem vált be, váltott a francia bajnokságra, és a Lyonba igazolt, ahol elsőszámú csatárra vált. Az Európa-bajnokságon 2 gólt szerzett a holland, és az idei bajnokságban eddig is kétszer talált már be új csapata színében. Depayra idén nagy szerep volt hárulni, mivel már fentebb volt említve hogy Messi és Griezmann távozott a csapattól, mellette a fiatal spanyol Ansu Fatival, és a remek kiszolgáló szervezettel, élén Frenkie de Jonggal.

 16118564692457.jpg

Fotó : Marca - A képen a fiatal francia középpályás, Eduardo Camavinga

Eduardo Camavinga / Stade Rennais -› Real Madrid / 31 millió euró

Az utolsó napon vártak egy fiatal francia játékost hogy a Real Madridhoz igazoljon, de Kylian Mbappét nem engedte el a PSG, Fabrizio Romano forrása szerint hiába prezentált egy 200 millió eurós ajánlatot Florentino Perez és Real Madrid, még válaszra se méltatták. Így 30 millió euróért érkezett a még mindig csak 18 éves Camavinga a középpályára, ahol a Madridban jelenleg már kiöregedő játékosok vannak. Luka Modrictól és Toni Kroostól azonban fog tudni majd tanulni a középpálya fortélyairól, és remek utód lehet, valamint a következő generáció egyik stabil pontja a királyi csapatnál, mindezt a mai átigazolási trendekhez képest aránylag olcsón.

 5187.jpg

Fotó : The Guardian - A képen Tammy Abraham bemutatása az AS Romában

Tammy Abraham / Chelsea -› Roma / 40 millió euró

A Roma vezetése idén Mourinho érkezésével komoly lépésekre és költésekre szánta el magát, és Edin Dzeko távozása miatt új csatár után kellett nézni az olasz fővárosban. Először érkezett Shomurodov, de az igazi megoldás a középcsatár posztra Tammy Abraham lesz. Mourinhonak sikerült meggyőznie az angol csatárt hogy a farkasokat válassza, miután a Tuchel által vezetett Chelseaben hanyagolt lett. A Serie A-ban eddig egy gólt és két gólpasszt adott, eddig úgy néz ki be tudja váltani az ígéreteket. Amennyiben jól teljesít, a Chelsea két éven belül akár vissza is vásárolhatja 80 millió euróért.

 1234541720_0.jpg

Fotó : Bavarian Football Works - A képen André Silva már az RB Leipzig mezében

André Silva / Frankfurt -› RB Leipzig / 23 millió euró

Az idei nyári átigazolási ablak egyik legjobb csatár igazolása ár-érték arányban a portugál André Silva volt, aki a Frankfurtból került a Lipcséhez a Bundesligán belül. Silva tavaly a Robert Lewandowski mögött a második legtöbb gólt szerezte a Bundesligában, szám szerint 28-at, ezzel a norvég szupertehetség Erling Hålandot is megelőzte. A Lipcsének nem volt baja a gólszerzéssel, Timo Werner távozásával azonban nem volt igazi centere a klubnak, mivel Yussuf Poulsen inkább a szélről szeret indulni, mintsem középről. Silva eddig egyedül egy gólt szerzett büntetőből a három Bundesliga mérkőzésen, de ennél többet lehet majd várni tőle, hiszen már bemutatta hogy milyen mennyiségben tudja termelni a gólokat a Németországban a 25 éves csatár.

süti beállítások módosítása