Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: A magyar éremesélyesek a tokiói Olimpián

2021. július 24. - Sárközi Kada

h.jpg

Naomi Osaka láng meggyújtásával hivatalosan is elindult a 2020-as tokiói Olimpia, egy év csúszással. Magyarország ismét sok éremvárományossal várja a játékokat, különösen azokban a sportokban, amikben van hagyománya a magyar sikerességnek, mint például úszás, kajak-kenu, vívás vagy az öttusa. Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van az Olimpia előtt, hogy a különböző nagyobb híroldalak megtippelik külön-külön minden egyes verseny éremesélyeseit. Ezúttal az AP tippjeit vesszük alapul, megnézve, hogy a magyarok közül kitől számíthatunk éremre.


VÍVÁS

Az első magyar éremre reményt adó versenyszám a férfi kard verseny lesz, európai idő szerint szombat hajnalban. Az AP szerint a kétszeres címvédő Szilágyi Áron lesz a befutó, és ez a cikk megjelenése után tudhatjuk is, hogy mennyire sikerült. A kard versenyen Szilágyi mellett egy volt világbajnok Szatmári András és Decsi Tamás képviseli az országot. Egy dolog biztos, az elődöntőben egy magyar vehet csak részt, ugyanis ők hárman egy ágra kerültek, valamint ide került a német Max Hartung is, aki simán kiejtheti mindhármukat sorban. Ha pedig sikerülne elődöntőbe jutni, ott a világbajnoki címvédő, a dél-koreai Oh Sang-uk várhat a magyarokra. A férfi kardcsapatot is ez a három vívő alkotja, akik az AP szerint ezüstérmet nyerhetnek, ez a verseny július 28-án lesz.

Párbajtőrben is lehet számítani éremre, Siklósi Gergelyt várja az amerikai hírügynökség a második helyre.

i.jpg

Fotó : Index - A képen a magyar kardcsapat az európai-bajnoki a 2019-es ezüstérmével

ÚSZÁS

Egy másik sikersportágban 5 érmet várnak a magyaroktól. A két fő esélyes az érmekre Milák Kristóf és Hosszú Katinka lesz. A két nagyágyú akármelyik számban elindul, abban várható jó szereplés, azonban nehéz megmondani hogy ki hányat fog tudni bezsebelni, ugyanis ez menetrendjükön is múlik. Hosszú Katinka neve mellé egy 400 vegyes arany, Milák mellé pedig egy arany és egy ezüst van beírva a 200 és 100 méteres pillangó számokban. Mellettük még Verrasztó Dávidtól és Kapás Boglárkától számíthatunk bronzérmekre, Verrasztó 400 méter vegyesen, Kapás 200 méter pillangón érhet oda. A medencében minden kiderül, de úszásban van arra a legnagyobb lehetőség, hogy a magyarok versenyzők felül tudják szárnyalni az AP elvárásait.

fd_1.jpg

Fotó : SwimSwam - A képen Milák Kristóf

KAJAK-KENU ÉS VÍZILABDA

Két arany és egy ezüst volt az alapul vett listán Magyarország neve mellett kajak-kenu sportágban. A férfiaknál az aranyérem Kopasz Bálinthoz lett rendelve, aki kajak egyesben indul, míg az ezüstérmet a Balla Virág, Takács Kincső női kajak kettesben szerezheti meg. Mellettük lehet számítani a női kajak négyesre éremszerzésére is, akik 5 éve Rióban olimpiai bajnokok lettek, és valószínűleg sikerül is a címvédés. Ezt a négyest Kozák Danuta vezetése mellett Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra képviseli majd, utóbbi kettőnek ez lesz az első Olimpiája.

Vízilabdában a férfi és a női válogatottól is bronzéremre számítanak az amerikaiak. Már a csoportkörben is nehéz ellenfelekkel szembe nézni, ami jó főpróba lesz a csapatoknak arra hogy kiderüljön, milyenek is a valós esélyeink.

KÜZDŐSPORTOK

Egy újabb történelmileg sikeres magyar sportban, birkózásban is lehet érmekre számítani Tokióban. Ebben a sportágban szintén 3 érmet feltételeznek a magyaroknak, mindegyik színből 1-1-1-et. Az aranyérmet a Londonban ezüstérmes Lőrincz Tamásnak (kötöttfogás, 77kg), az ezüstérmet testvérének, Lőrincz Viktornak (kötöttfogás, 87kg), a bronzot pedig a honosított Muszukajev Iszmailnak progrosztizának az Associated Pressnél.

A három birkózó érem mellett egy cselgáncsozónak is tippelnek egy bronzot, Tóth Krisztán a 90 kilogrammos kategóriában szerezhet érmet. Ebben a sportban is lehetne több érmet szerezni, azonban a sorsolás nem volt kegyes a magyar sportolókhoz.

02000.jpg

Fotó : ATV - A képen a 87 kilogrammos kötöttfogású birkózó, Lőrincz Viktor

EGYÉB SPORTOK

A legsikeresebb magyar sportoló a sportlövő Péni István lehet. A nehéz éven - amiben riválisa, Sidi Péter doppingszert kevert az italába - túljutó Péninek három aranyérmet is tippelnek, kettőt egyéniben, egyet pedig Mészáros Eszterrel együtt vegyes légpuskában, valamint még egyéni légpuska kategóriában is beérhet bronzra. Amennyiben Sidi Péterrel együtt tudtak volna működni, mégtöbb magyar érem születhetett volna sportlövészetben.

Péni mellett még két egyéni sportoló várja nagy reményekkel az Olimpiát. Az idén világbajnok öttusázó Marosi Ádám ezt a versenyt is legnagyobb esélyesként várja, aki a csapatversenyben is világbajnok lett, az Olimpián azonban csak egyéni számokat rendeznek öttusában. A sérüléséből felépülő Halász Bence pedig kalapácsvetésben indul, az AP szerint ő is tud bronzérmet szerezni, de a többi esélyessel szemben a kihagyása miatt hátránnyal indul.

süti beállítások módosítása