Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Korlátozzák a szabad mozgást, az alkoholfogyasztást és a találkozókat a spanyol régiók

2021. július 15. - TóthBrigitta

ocio-nocturno-hosteleria-valencia-kyld--620x349_abc.jpg

Fotó: ABC

Sorra jelentik be a spanyol autonóm régiók a korlátozó intézkedéseket. Valencia után Katalóniában is bevezet(het)ik az éjszakai kijárási tilalmat, emellett több régióban bezáratták az éjszakai szórakozóhelyeket és korlátozták az alkoholos termékek árusítását a 30 év alatti fiatalok körében kialakult gócpontok magas száma miatt. 


KATALÓNIA is bevezeti az éjszakai kijárási tilalmat. 

A katalán kormány szerdán elfogadta az éjszakai kijárási tilalom bevezetését 161 községben a fiatalok körében megugrott gócpontok száma miatt. Jelenleg a bíróság jóváhagyására várnak. 

❌ Ha a bírák is áldásukat adják rá, akkor hétvégétől lép életbe az új szabály, melynek értelmében éjjel 01:00 és reggel 06:00 között tilos lesz az utcán tartózkodni. A kijárási tilalmat hetente fogják felülvizsgálni és amint a járványügyi adatok nem adnak okot a fenntartására, el fogják törölni. 

Az érintett községek listája itt olvasható: https://www.ccma.cat/324/toc-de-queda-a-catalunya-consulta-els-municipis-que-quedarien-afectats/noticia/3110084/

A katalán kormány korábban kihirdetett korlátozásai a következők: 10 fő találkozói limit, gazdasági tevékenységek befejezése 00:30-kor, korlátozott éjszakai élet. 

A többi közösség által bevezetett általános előírások:

Aragónia

⏰Az éjszakai szórakozóhelyek éjjel 00:30-ig, a vendéglátóhelyek 23:00-ig tarthatnak nyitva (kivéve az ételt elvitelre készítő éttermek). A bárok belső asztalainak felénél lehet csak helyet foglalni és egy asztalnál legfeljebb 6 fő ülhet le. Kint a férőhelyek 100 százaléka kihasználható, de csak 10 ember ülhet egy asztalnál. 

A privát és publikus találkozók résztvevőinek maximimum létszáma ismét 10 fő. 

Asztúria

❕ A régióban bezárták az éjszakai szórakozóhelyek belső tereit július 26-ig.

❌�Betiltották az alkohol árusítását 22:00 és 06:00 között az üzletekben és a benzinkutakon is. 

❗️ A vendéglátóhelyek 01:00-ig nyitva tarthatnak, de egy asztalnál csak 6 fő ülhet le bent, kint pedig 10. 

Baleár-szigetek: 

❗️ A vendéglátóhelyek belső asztalainál maximum 6, kint 10 fő foglalhat helyet. 

⏰ Legkésőbb éjjel 02:00-kor minden étteremnek, bárnak be kell zárnia (az önkormányzatok rendelkezhetnek ettől eltérően)

❕ A Spanyolország rizikós régióiból érkezőknek továbbra is egészségügyi ellenőrzésen kell átesniük miután a szigetekre érkeztek: fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt vagy oltási igazolást. 

Bővebb infóhttps://www.ibsalut.es/es/viajar-a-baleares

Kanári-szigetek: 

❌A kanári-szigetek kormánya kérvényezte az éjszakai kijárási tilalom bevezetését a 3-as és 4-es riasztási szinten lévő szigeteken, de szerdán a bíróság ezt visszautasította, így nem vezethetik be azt a romló fertőzöttségi mutatók ellenére sem. 

❗️ A Kanári-szigetekre vonatkozó korlátozások szigetenként eltérőek a riasztási szinttől függően. Mindenhol más szabályok vonatkoznak a találkozói létszámokra és a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejére. Tenerifén, Gran Canarián és Fuerteventurán például az éjszakai szórakozóhelyeket bezáratták.

❕A spanyolországi régiókból a Kanári-szigetekre érkezőknek fel kell mutatniuk egy negatív PCR/antigén teszteredményt vagy pedig oltási igazolást. 

Naprakész infók: https://www.facebook.com/Magyarorsz%C3%A1g-F%C5%91konzul%C3%A1tusa-a-Kan%C3%A1ri-szigeteken-100438087437974

Kantábria

❌A kormány kérvényezte az éjszakai kijárási tilalom bevezetését 01:00 és 06:00 között 53 községben. 

⏰A régióvezető betiltotta az alkohol árusítását este 8 órától minden kereskedelmi egységben (a bárokban történő alkoholfogyasztásra ez nem vonatkozik)

6️⃣ A találkozók létszáma legfeljebb 6 fő lehet. 

❕ A kantábria kormány július elején már korlátozta az éjszakai szórakozóhelyek nyitvatartási idejét. 

Kasztília és León:

⏰ A régióvezető bezáratta az éjszakai szórakozóhelyeket éjjel 2 órától, korlátozta a férőhelyeket, megtiltotta a tánctér használatát, mindenkinek ülnie kell (asztalonként maximum 10-en foglalhatnak helyet). 

Extremadura

⛔️A bíróság jóváhagyása után karanténba kerültek a következő községek a rossz járványügyi adatok miatt: Malpartida de Plasencia, Torrejoncillo. 

La Rioja: 

⏰Tilos alkoholt árulni este 10-től minden üzletben. A vendéglátóhelyek éjjel 2 óráig (zárásig) szolgálhatnak fel alkoholos italokat. 

❗️ Asztalonként 6 ember ülhet kint és bent is. 

Murcia:

❌Bezárták az éjszakai szórakozóhelyek belső tereit. A teraszokat nyitva tarthatják, de egy asztalnál csak 10 ember ülhet le.  

Navarra

⏰A vendéglátóhelyeknek, éjszakai szórakozóhelyeknek éjjel 1-kor be kell zárniuk.

1️⃣0️⃣A régió vezetése azt javasolja, hogy senki se szervezzen 10 fősnél nagyobb baráti/családi összejöveteleket. 

Baszkföld

❌Betiltotta a kormány az utcai italozásokat és fiesztákat.

❗️ Péntektől a nem egy fedél alatt élők nem gyülekezhetnek szabadtéren éjfél és reggel 6 óra között. 

❌ Az éjszakai szórakozóhelyek bezártak. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

❗️ Valencia és Galícia előírásait korábban közzétettem a Facebookon, illetve a Youtube-on a legutóbbi Lapszemle videóban:

https://www.youtube.com/watch?v=T0Vwmki13jk&ab_channel=BrigittaT%C3%B3th

(Valencia: éjszakai kijárási tilalom 01:00-06:00, alkoholárusítás tilalma 20:00-tól. Galícia: PCR-teszt diszkózáshoz, találkozói limit, parkok/terek/partok lezárása) 

❗️ A többi, nem említett közösség nem vezetett be korlátozásokat a mai napig. 

süti beállítások módosítása