Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Levehetjük a maszkot: június 26-tól változik a kültéri maszkszabály

2021. június 18. - TóthBrigitta

ondacero_1.jpg

Fotó: Onda Cero

Hamarosan levehetjük a maszkot: június 26-tól felszámolja a kormány a kültéri maszkviselési kötelezettséget. Pedro Sánchez miniszterelnök pénteken bejelentette: ha a jövő hét csütörtöki régióközi ülésen egyetértés születik, akkor a mostani lesz az utolsó hétvége, amikor még maszkban kell az utcán sétálni. 


Közel egy év után megszűnik a kötelező kültéri maszkviselés Spanyolországban. Pedro Sánchez miniszterelnök a Cercle d'Economia nevű gazdasági találkozó végén jelentette be, hogy  az oltási protokoll előremozdításának köszönhetően, "ez lesz az utolsó hétvége, amit maszkban kell töltenünk Spanyolországban".

libertaddigital_1.jpg

Fotó: Libertad Digital

A kormányfő már szerdán jelezte, hogy hamarosan döntés születik ebben a kérdésben, ugyanis több autonóm közösség felvetette már a szabály eltörlésének ötletét. Pedro Sánchez hozzátette: jövő hét csütörtökön, a régióközi találkozón fognak szavazni a kültéri maszkviselési kötelezettség június 26-ai megszüntetéséről.  Sánchez úgy fogalmazott: jövő szombattól "utcáink, arcunk végre visszanyerheti normál megjelenését". 

A miniszterelnök bejelentése után José Luis Ábalos közlekedési miniszter is felszólalt, aki elmondta: a maszkhasználat csökkentését a "szükséges óvatosság", valamint "egyetértértés mellett kell bevezetni", ezért a végső bejelentéssel meg kell várni a régióközi találkozó szavazásának eredményét. 

eleconomista.jpg

Fotó: El Economista

Galícia, Katalónia és Valencia közösség elnöke a bejelentés után közölte: konkrétumokat vár a kormány elképzeléseiről, de alapvetően mindannyian örömmel fogadták a központi vezetés terveit.  Alberto Núñez Feijóo, Galícia elnöke egy "megfelelő és korrekt protokollt" kér a maszkok kivezetéséhez. A katalán egészségügyi minisztérium részéről Carmen Cabezas úgy fogalmazott: Katalónia támogatja a maszkviselés eltörlését, főleg akkor ha valaki egyedül vagy hozzátartozói körében tartózkodik az utcán. Hozzátette: várják a választ a függőben lévő kérdésekre. Valencia elnökhelyettese, Mónica Oltra szerint óvatosan és felelősségteljesen kell kivezetni a maszkviselési szabályt és figyelembe kell venni a végső döntésnél az aktuális járványügyi adatokat is. Az andalúz elnökhelyettes, Juan Marín "jó hírnek" minősítette a bejelentést, ugyanakkor hozzátette, hogy a dél-spanyol régió kormánya a továbbiakban is azt fogja javasolni állampolgárainak, hogy viseljék a maszkot az utcán is. 

la_nueva_espana_1.jpg

Fotó: La Nueva España

Az ellenzéki Néppárt (PP) főtitkára, Teodoro Garcia arra kérte a miniszterelnököt, hogy egyeztessen a szavazás előtt az autonóm régiók vezetőivel, ugyanis többen közülük már az elmúlt hetekben kidolgoztak egy saját protokollt a maszkszabály módosítására. A Ciudadanos vezetője, Inés Arrimadas örömmel fogadta a hírt, bár megjegyezte, hogy pártja hetek óta szorgalmazta a maszkok kivezetését, de terveikre a kormánypárt még ezen a héten is nemmel szavazott. 

süti beállítások módosítása