Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

La Liga: a 38. forduló összefoglalója és az Európa-liga döntő

2021. május 28. - Sárközi Kada

atleti.jpgIgazi körömrágás nélkül ért véget a spanyol első osztályú labdarúgó bajnokság. A bajnoki cím végül a 2 madridi csapat között dőlt el, közülük az Atlético jött ki győztesként. A bennmaradásért 4 csapat küzdött, de közülük csak egy tudott nyerni, bebiztosítva a helyét az első osztályban. Mindezek mellett szerdán a Villarreal az Európa-liga döntőn vett részt a Manchester United ellen.


Harc a bajnoki címért

Real Madrid 2-1 Villarreal / Real Valladolid 1-2 Atlético Madrid

A 2 madridi csapat viadalain a Realnak volt a nehezebb ellenfele a Villarreal felében, viszont a Real Valladolidnak is volt olyan fontos lett volna a győzelem, mivel ők szerettek volna bentmaradni az első osztályban. A mérkőzéseik elején mind a Real mind az Atlético hátrányba került, Óscar Plano a Valladolidnak a 18., Yeremy Pino a Villarrealnak a 20.percben szerezte meg a vezetést a saját csapataiknak. Úgy nézett ki hogy a Real tud rakni nyomást a matracosokra, Benzema 55.percben szerzett gólját azonban érvénytelenítették les miatt. A másik pályán egy perccel később a szezon végére berobbanó Ángel Correa szépített, majd a 67.percben Luis Suárez megnyerte az Atlétinek az összecsapást, ezzel bebiztosítva a bajnoki címet. A Real későn kapcsolt, Benzema a 87., Modric a 92.percben talált be, ezzel megfordítva azt a mérkőzést is, de ez nem befolyásolta már a végső eredményét a tabellán. A Valladolid pedig ezzel a vereséggel a 19.helyen végezve kiesett.

k.jpg

Fotó : Reuters - A képen Luis Suárez gólja a Real Valladolid ellen 

Ki kerül be az Európa-ligába?

Celta Vigo 2-3 Real Betis / Osasuna 0-1 Real Sociedad

A Villarreal vereségével mind a Betis mind a Sociedad bekerült az Európa-liga következő szezonjába, viszont mivel a sárgák sokáig vezettek a Real Madrid ellen, a többi csapatnak is össze kellett szednie magát, főleg hogy a 7. helyezett csak az idén létrehozott Konferencia-ligába jut be. A forduló legizgalmasabb mérkőzését Vigoban játszották. A Celta már az első félidőben megszerezte az előnyt a spanyol válogatott EB-keretéből kimaradó Iago Aspas büntetőjével, majd a második félidő elején ezt megduplázta a kék-fehér csapat Brais Méndez góljával. Ezek után aztán a Betis összeszedte magát, és megfordította az összecsapást. Előbb Borja Iglesias szépített szintén büntetőből az 53.percben, majd Nabil Fekir és Victor Ruiz találatával sikeresen megfordították a találkozót. A másik oldalon a Sociedad egy kicsit későn kapcsolt, Alexander Isak csak a 86.percben szerezte meg a vezetést. Ezt az előnyt a baszk alakulat megtartotta az Osasuna ellen, bebiztosítva ezzel az 5.helyezésüket.

Csata az utolsó bentmaradást jelentő helyért 

Elche 2-0 Athletic Bilbao / Huesca 0-0 Valencia / Eibar 0-1 Barcelona

A forduló legfontosabb győzelmét (ha az Atlético Madridét nem számítjuk) az Elche szerezte. Az alicante megyei csapat hazai pályán 2-0-ra verte a hullámzó formában érkező Bilbao ellen. Az Elche már a 28.percben magához ragadta az irányítást, miután Raúl Guti 73.percben született góljával megszerezték a nagyon fontos 3 pontot. Ez azonban nem lett volna elég abban az esetben, ha a Huescanak sikerült volna gól szereznie otthon a Valencia csapata ellen. Végül ez nem jött össze, így az Elche képviselteti magát jövőre is a La Ligában. A legnehezebb feladata az Eibarnak lett volna, viszont az Elche győzelme miatt elúszott a bennmaradás, és végül ők is kikaptak, a Barcelona Antoine Griezmann góljával tudott nyerni.

kl.jpg

Fotó : Diario Información - A képen az Elche csapata ünnepli a bennmaradást

A tabella szempontjából már nem igazán fontos mérkőzések

Levante 2-2 Cádiz / Granada 0-0 Getafe / Sevilla 1-0 Alavés

Ezek a mérkőzések nem is szombaton kerültek sorra, hanem szét lettek osztva péntek és vasárnap között hogy több összecsapást lehessen a TV-ben közvetíteni. Péntek este a Levante fogadta a Cádiz együttesét. Fordulatos mérkőzésen 2-2-es döntetlen lett a végeredmény, ami után mindkettő csapat elfoglalhatta a helyét a tabella közepén, és mindkét csapat boldog lehetett, mivel a biztos bennmaradás volt a fő céljuk.

Vasárnap további 2 mérkőzés zárta le az idei La Liga idényt. A Granada-Getafe összecsapáson egyik egyesület se erőltette meg magát, így gól nélküli döntetlen született. A Sevilla pedig Alejandro Gómez 92.percben szerzett góljával nyert, de az ő 4.helyük és a BL indulásuk is be volt biztosítva fordulók óta.

Az Európa-liga döntő 

Villarreal 1-1 Manchester United, Büntetőkkel 11-10

Az Európa-liga gdanski döntőjét szerdán este rendezték. A Villarrealnak a kupadöntő kivételesen fontos volt, mivel a jövő évi BL indulást is megszerezhették volna győzelem esetén, míg a Manchester United a Premier League 2. helyével ezt elérte. A mérkőzésen a Sárga Tengeralattjáró szerezte meg a vezetést, Gerard Moreno fejelt közelről a kapuba egy beadás után a 29.percben. Az előny megszerzése után a spanyol csapat beállt védekezni, ezt viszont az angol egyesület a 55.percben sikeresen feltörte Cavani találatával.

villarreal-campeon-u30913080103hc--620x349_abc.jpg

Fotó : ABC - A képen a Villarreal ünneplése az Európa-liga kupával a magasban

A mérkőzés ezután beállt egy eggyel alacsonyabb fokozatba, nem volt sok helyzet. A rendes játékidő leteltével jöhetett a hosszabbítás, ahol egy kérdéses jelenet volt, Fred kezetett a tizenhatoson belül, de a bíró ezt nem titulálta szándékosnak, így a büntetőkre a tizenegyespárbajig kellett várni. A tizenegyesek visszahozták a döntőbe az izgalom faktort, ugyanis a mind a 22 játékosnak rúgnia kellett. A főszereplők közül csak egy játékos hibázott, a 22. büntetőt David de Gea hagyta ki, így a Villarreal lett az idei Európa-liga bajnokai. Az edzőjük, Unai Emery ezzel már a 4. EL címét szerezte meg.

süti beállítások módosítása