Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sport: a Forma 1-es Portugál Nagydíj, a MotoGP-hétvége és a NASCAR-verseny összefoglalója

2021. május 06. - Sárközi Kada

 jfd.jpg

Május első hétvégéje többnapos kikapcsolódást jelenthetett az autó-motorsportok szerelmeseinek. A szombati időmérők után vasárnap négy népszerű bajnokságban rendeztek futamokat. A Forma-1-es Portugál Nagydíjat Portimãoban rendezték, a MotoGP Jerezbe látogatott a Spanyol Nagydíjra, míg az Egyesült Államokban a Nascar kupasorozat versenye Kansasben, az Indycar 2 futama pedig a Texas Motor Speedway-en rajtolt el.


A Forma-1-es portugál nagydíj

A szezon 3. futamát Portimãoban tartották, ahol folytatódott a 2 futam óta zajló csata Max Verstappen és Lewis Hamilton között. Az első rajthelyről mégsem a két esélyes pilóta, hanem a brit csapattársa, a finn Valtteri Bottas indulhatott a Mercedesével.

Az első kör baleset nélkül eltelt, a 2. körben azonban Kimi Räikkönen a célegyenesben hátulról belement csapattársába, Antonio Giovinazziba, emiatt az Alfa Romeónak annyira megsérült az első szárnya és a felfüggesztése, hogy az első kanyarban a finn kénytelen volt leparkolni autóját, pályára "szólítva" ezzel a Safety Cart. A pálya letakarítása után Bottas megőrizte előnyét, de a két Red Bull nyerte ezzel a legtöbbet: míg Verstappen megelőzte Hamiltont, Sergio Perez a rossz rajtja után visszatért az élbolyba. 

A 11.körben Hamilton tempót váltott, először Verstappent, majd a saját csapattársát, Bottast előzte meg és átvette a vezetést. Ez a hármas így körözött egészen a 36. körig, amikor is a Red Bull az alávágás mellett döntött és kihívta a boxba Verstappent. Mivel Hamiltonnak elég nagy volt az előnye a holland előtt, a Mercedes Bottast hívta ki egy körrel később. A finn hiába érkezett vissza Verstappen elé, a hideg, kemény keverékű kerekei nem voltak üzemállapotban, így Verstappen az ötös kanyarban visszaszerezte a második helyet. Hamilton pár körrel később érkezett a boxba, még a Red Bull kint tartotta a gumikezeléséről híres Perezt, Safety Carra várva. A Safety Car nem jött, így Perez visszatért a 4. helyére.

Az élmezőnyben nem történt változás, az utolsó köröket a spanyol veterán, Fernando Alonso előzései dobták fel, aki előbb Ricciardot, majd Sainzot ugrotta át könnyedén, ezzel feljött a 8. helyre. A futamot 66 kör után  Lewis Hamilton nyerte, a dobogóra még Max Verstappen és Valtteri Bottas fért fel. A verseny végén Bottas és Verstappen is próbálta megszerezni a leggyorsabb körért járó pontot, miután friss gumira váltottak. Ezt a pontot Bottas szerezte meg, miután Verstappen körét pályaelhagyás miatt törölték. A további pontszerzők: Perez, Norris, Leclerc, Ocon, Alonso, Ricciardo és Gasly voltak ebben a sorrendben. A pontversenyben Hamilton vezet 69 ponttal, és 8 ponttal Verstappen előtt így 3 futam után. A következő futam ezen a hétvégén Barcelonában lesz.

hami.jpeg

Fotó: The Telegraph - A képen Lewis Hamilton a portugál nagydíj dobogóján

A MotoGP jerezi hétvégéje

A MotoGP-hétvégén a szokásos 3 kategória futama mellett ezúttal MotoE futamot is rendeztek Jerezben.

A nap kisebb kategóriák versenyeivel indult. A Moto3-as verseny a hetek óta domináló 16 éves spanyol versenyző, Pedro Acosta sikerét hozta ismét. Ezzel már 3 győzelmet tudhat magáénak; 95 pontja van és 51 ponttal vezet a 2. Antonelli előtt. A Moto3 vasárnapi futamán Acosta mellett Romano Fenati és Jeremy Alcoba állt fel a dobogóra.

A nap második futama a Moto2-es verseny volt. Fabio Di Giannantonio már a rajt után átvette a vezetést és nem adta ki a kezéből a győzelmet, könnyed előnnyel nyerve. Mögötte a második helyet egy hiba után visszakapaszkodó, szintén olasz Marco Bezzecchi szerezte meg, míg a harmadik a brit Sam Lowes lett.

A nap legfontosabb versenye a MotoGP-futam volt. Az időmérőt Fabio Quartararo nyerte a Yamahával. Egyértelműen a francia volt az esélyes, mivel nemcsak hogy ő volt a leggyorsabb, hanem a tavalyi két jerezi futamot is ő nyerte meg. Vasárnap azonban nem volt szerencséje: technikai hibával küzdött és a 13. helyre esett vissza. A versenyt végül Jack Miller nyerte meg a Ducatival, csapattársa, Francesco Bagnaia második lett. A dobogó harmadik fokára Franco Morbidelli állhatott fel a Petronas SRT-s Yamahával.

miller.jpg

Fotó : El País - A képen a MotoGP futam győztese, Jack Miller

Az utolsó vasárnapi futamot, az elektromos kategória versenyét az olasz Alessandro Zaccone nyerte.

Az amerikai sorozatok

A hétvégi Nascar versenyt a Kansas Speedway-en rendezték meg, ahol ismét egy, a szezonban első győzelmét szerző győztest avattak fel. Az első szakaszban sok esemény nem történt, a másodikban viszont megfordult a sorrend és Kyle Larson nyert a másik Kyle, vagyis Busch előtt. A verseny vége felé beindultak az események: 25 körrel a vége előtt Busch csapattársa, Denny Hamlin állt az élen, nyomában Larsonnal. Az ötös számú autóban versenyző Larsonnak jobb volt a versenytempója, a vezetést viszont úgy vette át, hogy Hamlin lekoccolta a falat.

A mezőny 15 körrel a vége előtt lett összeterelve, miután Ricky Stenhouse Jr. karambolozott Austin Cindric-kel és emiatt belengették a sárga zászlót. Öt körrel később Stenhouse Jr. újra részt vett egy ütközésben, de most már az autója véglegesen megsérült, vele együtt Christopher Bell és Ryan Preece autói is rossz állapotba kerültek. Az újraindításkor Busch kapta el legjobban a rajtot és a maradék két körben már senki sem érte utol, így a születésnapján megszerezte szezonbeli első győzelmét. Mindezt azután, hogy a Truck Series versenyen is ő tarolt szombaton. Ezzel a győzelmével Busch is biztosította magát a Nascar rájátszásában.

jf.jpg

Fotó : Sportsnet - A képen a kansasi futam győztese, Kyle Busch

A hétvégén rendeztek meg további két IndyCar futamot is, mindkettőt a Texas Motor Speedway-en. Ezeken az új-zélandi Scott Dixon vezette a legtöbb kört és meg is nyerte a szombati futamot. Vasárnap azonban a McLaren mexikói pilótája, Patricio O’Ward diadalmaskodott. Az IndyCar pontversenyét jelenleg Dixon vezeti 22 ponttal O’Ward előtt.

süti beállítások módosítása