Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

LA LIGA: A 31. forduló összefoglalója

2021. április 25. - Sárközi Kada


correa-atletico-de-madrid-huesca-22042021_5d9v6m21g3v31wocyck9gmgux.jpg

Az idei Európa-bajnokság miatt szoros a menetrend, éppen ezért ezen héten hétközi forduló is volt a spanyol labdarúgó bajnokságban. Egyenlőre a képlet nem változott: ugyanazok a csapatok küzdenek a bajnoki címért, és ugyanazok menekülnek a kiesés elől, viszont minél jobban közeledik a vége, annál kevesebb esélye lesz a csapatoknak a pontgyűjtésre. Nézzük, ezen a héten melyik együtteseknek sikerült közelebb kerülniük a céljaikhoz.


Szerda kora esti mérkőzések

Levante 0-1 Sevilla / Osasuna 3-1 Valencia / Athletic Bilbao 0-0 Real Betis

A jelenleg 4. helyezett Sevilla Valenciába utazott a Ciutat stadionba, ahol a Levante fogadta az andalúzokat. Az első félidőben egyedül Joán Jordan lövése volt kiemelkedő, amit Cárdenas a felső kapufára tudott toni. A mérkőzés legnagyobb lehetősége Youssef En-Nesyrinek adódott az 53. percben. Egy indítás után előbb elhúzta a labdát a Levante kapusa mellett, majd egy testcsellel átverte a visszfutó védőket és góljával megnyerte a mérkőzést a sevillai csapatnak. Ezzel a 3 ponttal életben maradtak a Sevilla bajnoki álmai.

Az Osasuna ezúttal a Valenciát fogadta és magabiztosan húzta be a 3 pontot. A hazai csapat már a 13. percben megszerezte a vezetést a Bayern játékosával nem összekeverendő Javi Martínez góljával (érdekesség, hogy a világbajnok Javi Martínez is játszott az Osasuna utánpótlás csapatában). A 30. percben az egyik megbízhatóbb valenciai csatár, Kevin Gameiro szépíteni tudott, de ez a pamplonaiakat egy cseppet sem érdekelte, hisz két perccel később egy apróbb védelmi hiba után Calleri ismét megszerezte a vezetést. A második félidő a Valencia kezezéseiről maradt emlékezetes. Először Calleri fejesét blokkolták kézzel a valenciaiak, de ezt a büntetőt még Roberto Torres kihagyta, két perccel később viszont egy szöglet után Diakhaby ismét kezelt és ezúttal Torres már nem hibázott, hanem bebiztosította a 3-1-es győzelemmel a 3 pontot csapata számára. Az Osasuna az elmúlt pár hét alatt a középmezőny aljáról verekedte fel magát a 9.helyre.

A forduló egyetlen gólmentes mérkőzését a San Mamésben játszották az Athletic Club és a Real Betis között. Az összecsapás egy nagyon csúnya jelenettel indult: a 10. percben Fekir megtaposta Vencedort és a játékvezető döntése értelmében kiállították a Betis francia középpályását. Emberhátrányban is voltak azonban helyzeteik: az 51. percben Aïssa Mandi be is tudott találni, de leshelyzetből. Az összecsapás végén a Bilbao is eljutott egy lesgólig, a rutinos Raúl García hiába jutatta a labdát a kapuba egy gyönyörű mozdulattal. Mivel a két kapus az egész mérkőzésen a két lesgólon kívül lehúzta a rolót, 1-1 ponttal távozhattak a csapatok.

whatsapp_image_2020-10-01_at_21_04_32.jpeg

Fotó : Sevilla FC - A képen Youssef En-Nesyri gólöröme

A szerda esti mérkőzések

Alavés 2-1 Villarreal / Elche 1-1 Real Valladolid / Cádiz 0-3 Real Madrid

A 21 órakor induló mérkőzéseken a kiesés elkerüléséért küzdő csapatoké volt a főszerep. Míg az Elche és a Valladolid egymás ellen játszott, addig az Alavés elé egy igen nagy feladat, a Villarreal állt. A dél-baszk csapatot Joselu vette a hátára: előbb a 17. perben megszerezte a vezetést, majd a győzelmet is neki lehet köszönni, mivel a 80. percben ő adta a beadást, amiből Édgar Méndez gólt fejelt. A Villarreal találatát Paco Alcácer szerezte az 50. percben, de ez nem volt elég a pontszerzéshez. Mindezek mellett az Alavés kapusa, Pacheco ismét ihletett formában volt. Az Alavés a győzelmével egyelőre ki tudott menekülni a kieső zónából.

Hasonló terve volt az Elchének is hazai pályán, főleg mert az ellenfelük egy hasonló helyzetben lévő csapat, a Real Valladolid volt. A 22. percben a valencia megyei gárda meg is szerezte a vezetést. Egy gyors kontra után Fidel kegyetlenül lőtt a jobb alsó sarokba. Az Elche viszont nem tudta megtartani az előnyt, egy szöglet után Lucas Olaza fejelt a kapuba, így a Valladolid egy pontot meg tudott menteni az összecsapásból.

A nap utolsó mérkőzésén a Cádiz fogadta a bajnoki címre hajtó Real Madridot. A királyi csapat a félidő utolsó 15 percében lerendezte a mérkőzést Karim Benzema vezetésével. A francia a 30. percben szerezte meg az előnyt egy büntetőből, miután Vinícius Júniort buktatták a tizenhatoson belül. Két perccel később a francia egy tökéletes beadással tűnt ki, amit a jobb oldalon Álvaro Odriozola váltott gólra. Végül a rutinos csatár a 40. percben koronázta meg a napját, miután Casemiro beadását könnyen fejelte közelről a kapuba. A Real ezzel maradt a 2. helyen a bajnokságban, mivel másnap az Atlético győzni tudott.

3119071-63937148-2560-1440.jpg

Fotó : Eurosport - A képen a Real Madrid gólöröme a Cádiz ellen

A csütörtöki játéknap

Atlético Madrid 2-0 Huesca / Granada 4-1 Eibar / Real Sociedad 2-1 Celta Vigo / Barcelona 5-2 Getafe

Csütörtökön az Atlético Madridnak szüksége volt a győzelemre, hogy tartani tudja apró előnyét a tabella élén. Ezt végül sikerült is összehozniuk, a jelenleg legjobb formában lévő játékosaik hozták a kötelező 3 pontot. Az első helyzete mégis a Huescanak volt: Siovas az ötösön belül lőhetett, de Oblak meg tudta fogni a labdát. Ettől a ponttól az Atléti átvette az irányítást és Ángel Correa egy gyönyörű szólógól után talált a kapuba. A második félidőben meg tudta duplázni az előnyét a hazai gárda: Marcos Llorente szerzett labdát a tizenhatoson belül és megjátszotta Yannick Carrascot, aki az üres kapuba könnyen betalált. A madridi csapat ezzel maradt a tabella élén, míg a Huesca visszazuhant a 19. helyre.

Az európai kupaszereplésről álmodozó Granada valóságos fesztivált rendezett az utolsó helyezett Eibar ellen. A vezetést a 20. percben Roberto Soldado szerezte meg, a tizenhatoson kívül átvette a labdát, majd kegyetlenül csavart a baszk csapat kapujába. A 37. percben Antonio Puertas is csatlakozott Soldadohoz, szintén a tizenhatoson kívülről lőtt, ő azonban laposan, és a lövésre Dmitrovic nem tudott már reagálni, mert egy védőn egy kicsit irányt változtatott a labda. Az Eibar próbált visszajönni és a 64. percben Kike García elképesztő mozdulattal lefordult a védőjéről és Rui Silva kapujába lőtt. A Granadát ez egy cseppet sem zavarta meg: a 77. percben egy gyors támadás után Soldado ismét betalált, ezúttal az üres kapuba centerezett. A tőrdöfést a baszk csapatnak Kenedy szúrta be, egy rossz hazaadásra csapott le a Chelsea volt játékosa, és könnyen passzolt Dmitrovic mellett a kapuba. A végeredmény így 4-1 lett.

A forduló egyik legszórakoztatóbb mérkőzésének a Sociedad és Celta közötti párharc ígérkezett. Az első gólt a vigói csapat szerezte a 21. percben, Hugo Mallo fejelt találatot egy szöglet után, miután az előző héten elvették a gólját les miatt. Három perccel később már ismét döntetlen volt az állás, mivel egy okos passz után Portu került helyzetbe és átemelte a kapust, így szépített a Sociedad. A sok akció után a 28. percben büntetőhöz jutott a Sociedad, miután a Celta kapusa, Villar elsodorta a hórihorgas Alexander Isakot. A svéd csatár lövését azonban hárítani tudta a Celta kapusa és a kipattanóból szerzett gól nem ért. A 38. percben Jeison Murillo szabálytalansága után a sors újabb lehetőséget adott baszkoknak, hogy büntetővel megszerezzék a vezetést, és a belga szélső, Adnan Januzaj ezúttal nem hibázott. A Celta próbált visszajönni a mérkőzésbe, de az eredmény nem változott. A győzelem és az egyéb eredmények miatt a Sociedad visszaszerezte az 5. pozíciót a bajnokságban.

A forduló utolsó mérkőzésén a Barcelona fogadta a Getafét. Az első gólt ki más szerezhette volna, mint Messi. Sergio Busquets kiváló passzt adott az argentinnak, aki könnyedén betalált már a 8. percben. 4 perccel később viszont a Barca védelme összezuhant és a Getafe támadása végén Lenglet a saját kapujába talált be. A Getafe inspirálódott az öngólból és összehoztak egy sajátot a 28. percben. Soufiane Chakla próbált hazapasszolni a kapusnak, David Soriának, viszont a két játékos nem kommunikált és a passz is rossz volt, így a labda begurult a hálóba. A Barca megérezte a "vérszagot", majd Messi ismét betalált a jobb oldalról a 33. percben - első lövése még kapufa lett, de a kipattanót már nem rontotta el az üres kapura.

1619114891_743628_1619128980_noticia_normal.jpg

Fotó : AS - A képen Lionel Messi gólöröme a Getafe ellen

A második félidő első érdekesebb jelenete a 68. percben történt meg, amikor a fiatal barcelonai védő, Ronald Araújo letaposta Enes Ünalt a tizenhatoson belül. A büntetőt a török csapat gólra váltotta. Araújo aztán a 87. percben javított, miután Messi szöglete után a kapuba bólintott. A hosszabbításra is jutott el gól, Griezmannt buktatták a tizenhatoson belül. A büntetőt Messi átadta a franciának, aki nem hibázott, így a Barcelona kisebb hibákkal ugyan, de magabiztosan szerezte meg a 3 pontot.

süti beállítások módosítása