Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Sporthírek: Kijutottak a magyar kézilabdás lányok a tokiói olimpiára / Kezdődik a Forma 1-es szezon és startol a Moto GP is

2021. március 24. - Sárközi Kada

focivalogatott.jpg

Az előző hét sem volt unalmas a sportvilágban: a női kézilabda válogatott kijutott a 2021-es tokiói olimpiára, az egyetemi kosárlabda bajnokságban pedig 52 meccset rendeztek csütörtök óta. Ezen a héten is lesz mit figyelni, mert indulnak a világbajnoki selejtezők labdarúgásban, ahol 3 meccsen figyelhetjük Marco Rossi együttesét, valamint elindul a Forma-1 és a MotoGP idei szezonja is.


Az előző hét történései 

Kint az Olimpián! - Női olimpiai kézilabda selejtező

Elek Gábor együttese a péntek és vasárnap között rendezett olimpiai selejtezőben magabiztosan a 2. helyen végzett, és így kivívta a kvalifikációt a tokiói ötkarikás játékokra. A magyarok csoportjában még Oroszország, Szerbia és Kazahsztán vett részt a Győrben megrendezett tornán.

A válogatott első ellenfele Kazahsztán volt, ahol összejött a magabiztos siker: a lányok 46-19 arányban kerekedtek a kazahok fölé. Ezután következett a legfontosabb meccs a szerbek ellen, hiszen egy győzelemmel be lehetett biztosítani a továbbjutást. Ez sikerült is, Elek csapata ismét jobbnak bizonyult, a végeredmény 31-23 lett a magyarok javára. Mivel igazi tétje nem maradt az oroszok elleni párharcnak, több fontosabb játékos, köztük az első számú kapus, Bíró Blanka sem játszott. A barátságos mérkőzésre hajazó párharcon nyertek az oroszok 29-23-ra, de ez semmit nem változtatott az összképen, sikerült a kijutás a lányoknak.

magyar_hang.jpg

Fotó: Magyar Hang - A képen Szöllősi-Zácsik Szandra öröme a szerbek ellen

Dárdai Pál, a megmentő - Hertha 3-0 Bayer Leverkusen

A német Bundesliga 26. fordulójában a kiesés ellen harcoló Hertha -szintén nagy meglepetésre- legyőzte az európai helyekért teperő Bayer Leverkusent. A Hertha a nagy költekezések ellenére idén is küszködik, amire válaszként ismét jött Dárdai Pál kinevezése január 25-én. Az útja nehézkesen indult ebben az évben is, már pedzegették Berlinben, hogy mégsem  ő lesz a megfelelő ember az edzői posztra a Leverkusen elleni mérkőzés előtt. A berlini alakulat viszont hazai pályán simán legyőzte a magasan jegyzett gyógyszergyáriakat. Deyovaisio Zeefuik már a 4.percben megszerezte a vezetést a kékeknek, és a félidő vége előtt a csapat sztárja Matheus Cunha, valamint a kolumbiai Jhon Cordoba is betalált. A második félidőben az eredmény nem változott, a Hertha védelme Dárdai fiával, Mártonnal lehozta 3-0-ra az összecsapást. Ez a 3 pont nagyon fontos, mert így a berlini gárda 1 ponttal már a kieső zóna felett van. Dárdai együttese a városi derbin az Union Berlinhez látogat majd április 4-én.

Az Oral Roberts tündérmeséje - NCAA egyetemi kosárlabda egyenes kieséses szakasza

A March Madness alatt az emberek mindig várják, hogy vajon melyik Dávid tudja legyőzni az útjában álló Góliátot. Amerikában ezeknek a kisebb csapatoknak a meneteléseit "Cinderella story-nak hívják", és az idei évben is akadnak bőven ilyen történetek. Csak hogy pár nevet említsünk, mind a North Texas, az Abilene Christian és az Ohio nyert egy náluk sokkal esélyesebb ellenfél ellen, hatalmas meglepetést okozva ezzel a nézőknek. Az egyetlen olyan csapat, amely még a második körből is továbbjutott az az Oral Roberts Golden Eagles. A tulsai csapat a South, azaz déli ágra került 15. kiemeltként, miután megnyerte saját konferenciáját, a Summit League-et.

Első mérkőzésüket az egyik legnagyobb amerikai egyetemi Ohio State ellen kellett lejátszaniuk. A Buckeyes nagyon megszenvedett a kis csapattal, éppen hogy hosszabbításra tudták menteni a párharcot, de ott is kitartott a Golden Eagles, és 75-72-es győzelemmel jutottak a 2. fordulóba. Ott egy másik, szintén magasabban rangsorolt csapat ellen kellett megküzdeniük, méghozzá a Florida Gators-szel. Viszont a csoda folytatódott: a csapat ismét 3 pontos különbséggel, 81-78-ra nyerni tudott. A Florida Gulf Coast 2013-as menetelése óta így a Golden Eagles az első csapat aki szintén 15. kiemeltként a “Sweet 16”-be jutott, ahol az ellenfelük egy újabb neves csapat, az Arkansas Razorbacks lesz.

la.png

Fotó : LA Times - A képen az Oral Roberts egyetem ünneplése a Florida ellen

Sportajánló 

Mindenki rajtra kész - startol Forma-1-es bahreini nagydíj

Négy hónap szünet után hétvégén elindul a 2021-es Forma-1-es szezon Bahreinben. Az idei év is tartogat magában izgalmakat, hiszen a Red Bull úgy tűnik, hogy ki egyre közelebb van a Mercedeshez és Max Verstappen is a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonhoz.

A konstruktőri verseny is élesebb lesz, hisz Verstappen csapattársa idén a rutinos mexikói, Sergio Perez lesz. A legérdekesebb csata azonban a középmezőnyben várható, ahol sok pilóta új csapatban méretteti meg magát, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel az újrabrandelt Aston Martinban versenyez majd és a spanyol Fernando Alonso is visszatér a Renaultról Alpine-ra átnevezett csapathoz. A szabadedzések szokás szerint pénteken kezdődnek, az időmérőt szombaton 16, a versenyt vasárnap 17 órakor rendezik meg Sakhirban.

A megjósolhatatlan szezon - MotoGP, első katari nagydíj

A Forma-1 mellett a hétvégén elindul a MotoGP is a motorosok szerelmeseinek nagy örömére. A tavalyi szezon Marc Marquez sérülése után elképesztőre sikerült, ahol a konzisztencia bizonyult a legfontosabbnak. Kérdés nélkül ezt a kritériumot Joan Mir teljesítette a legjobban, így a spanyol megszerezte első világbajnoki címét a királykategóriában. A verseny az idei szezonban is hasonlóan izgalmas lesz, a sorozatot éveken át domináló Marc Marquez ugyanis még mindig nem épült fel teljesen, az első 2 futamot biztosan kihagyja, leghamarabb Portugáliában térhet vissza. A legjobb dolog ugyanakkor ebben az idényben is az lesz, hogy valójában szinte lehetetlen megmondani kié lesz a bajnoki cím; gyakorlatilag szinte az összes versenyzőt fel lehetne sorolni potenciális győztesként. Mindezek mellett a MotoGP világában is voltak csapatok közötti mozgások: Pol Espargaro az idei szezont a Repsol Hondával kezdi meg, a Ducati felhozta a Pramac Racingből Francesco Bagnaia-t és az ausztrál Jack Millert, valamint Fabio Quartararo és Valentino Rossi is helyet cseréltek, előbbi a gyári Yamahát, utóbbi a Petronas SRT-s Yamahát fogja vezetni. A katari nagydíj vasárnap délután 6-kor indul.

16054597156737.jpg

Fotó : Marca - A képen a tavalyi világbajnok Joan Mir

Tétmeccsek az EB előtt - A magyar labdarúgó válogatott világbajnoki selejtezői

Az ezen a héten induló válogatott szünetben a csapatok a 2022-es katari tornára kezdik el a selejtezőiket. A magyar válogatott az I csoportba került, ahol az ellenfelei Anglia, Lengyelország, Albánia, Andorra és San Marino lesznek.

Ebben a közel másfél hétben 3 fordulót rendeznek majd meg az európai selejtezőkön. A magyarok első ellenfelei a lengyelek lesznek a Puskás Stadionban. Ha objektíven nézzük, a lengyel válogatott egy erősebb együttes, élükön a világ egyik, ha nem a legjobb, játékosával, Robert Lewandowskival. Marco Rossi csapatának nehéz feladat lesz ez a mérkőzés, de a hazai pálya előnyét ki lehet használni, ahogy azt tette a csapat mind az EB-selejtezőkön, mind a Nemzetek ligájában. Az viszont ellenünk szól, hogy a válogatottunk egyik legjobb játékosa, Szoboszlai Dominik sérülés miatt kénytelen lesz kihagyni mindhárom mérkőzést.

A második fordulóban San Marinoba utazik a csapat, ahol kötelező a 3 pont. Az utolsó ellenfél a mindenki számára túlságosan is jól ismert Andorra lesz, hiszen 2017-ben kikaptunk a miniállam ellen. Remélhetőleg a mostani kirándulás az andorrai hegyekben máshogy végződik majd.

Menetrend:

  1. március 25. (csütörtök) : MAGYARORSZÁG-Lengyelország
  2. március 28. (vasárnap) : San Marino-MAGYARORSZÁG
  3. március 31. (szerda) : Andorra-MAGYARORSZÁG
süti beállítások módosítása