Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-19: Újabb korlátozásokat jelentettek be a spanyol régióvezetők

2021. január 24. - TóthBrigitta

diario_as.jpg

Fotó: Diario AS

Korábban kezdődő kijárási tilalom, baráti találkozók betiltása és a községek lezárása - egyebek között ezek a régióvezetők új, általános korlátozásai. A kórházak közben egyre nagyobb nyomás alatt vannak, Valenciában már a kempingkórházakba kezdték el átirányítani a covid-19 miatt érkező betegeket, Murcia pedig lefújta a nem sürgős műtéti beavatkozásokat.


Az első hullámhoz képest nagyobb sebességgel emelkedik a koronavírus-fertőzöttek és az amiatt elhunytak száma Spanyolországban. Ezzel párhuzamosan ismét egyre nagyobb a nyomás a kórházak egészségügyi személyzetén, ami arra késztette az autonóm elnököket, hogy újabb szigorító intézkedéseket jelentsenek be hétvégén. Nézzük a legújabb korlátozásokat.

Valencia közösség 

Ximo Puig elnök vasárnap bejelentette, hogy hétfőtől betiltja a nem egy fedél alatt élők privát találkozóit. Nyilvános téren legfeljebb kétfős találkozókat szervezhetnek azok, akik nem egy háztartásban élnek - ez a szabály az egy családban élőkre nem vonatkozik, tehát egy 4 tagú, egy lakásban élő család nyugodtan sétálhat együtt a szabadban ezután is. A régióvezető emellett közölte, hogy hétvégékre és ünnepnapokra lezárja azokat a városokat, ahol 50 ezer főnél többen élnek. Az érintettek listája: Valencia, Alicante, Elche, Castellón, Torrevieja, Torrent, Orihuela, Gandia, Paterna, Benidorm, Sagunto, Alcoy, San Vicente del Raspeig, Elda-Petrer és Villa-Real. 

A városok lezárása minden pénteken 15 órakor kezdődik és minden hétfőn reggel 6 órakor ér majd véget. Valencia emellett fenntartja közösségi karanténját egészen február 15-ig. 
elmundo_5.jpg

Fotó: El Mundo - A képen Ximo Puig, Valencia elnöke

Andalúzia 

Az andalúz kormány szombattól (január 23-a) bővítette az elszigetelt területek listáját. Velük együtt már fél Andalúzia (összesen 396) karanténban van. Közülük 185 településen a nem létfontosságú tevékenységeket is beszüntették minimum két hétre, ez azt jelenti, hogy nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek és a nem alapvető fontosságú termékeket árusító üzletek sem. A lezárt községek és városok listáján ott van Sevilla kivételével az összes megyeszékhely is. A legtöbb érintett Granada provinciában található, összesen 89 község, a legkevesebb pedig Huelvában és Cádizban. Az elszigetelt városok mindegyikében átlépte a küszöbértéket a 100 ezer főre jutó fertőzöttek száma. Csak néhány adat: Jerez de la Fronteran 927, Marbellán 877 fertőzött jut jelenleg 100 ezer lakóra. Sevilla az egyetlen, ahol még nem érték el az 500 főt, de ők is csak egy lépésre vannak a lezárástól ezért az ő esetüket az andalúz kormány rövidesen felülvizsgálja. 

Ezen az oldalon minden Andalúziában élő állampolgár ellenőrizheti, hogy lakóhelye milyen státuszban van jelenleg: https://www.mapacovid.es/

elmundo2.jpg

Fotó: El Mundo

Andalúziában a jelenleg érvényben lévő általános korlátozások között van az éjszakai kijárási tilalom, ami este 10-től reggel 6-ig érvényes, a vendéglátóhelyek és az üzletek (szupermarketekre nem vonatkozik) legkésőbb 18 órakor történő bezárása és a találkozókra vonatkozó 4 fős limit. 

Madrid  

Madrid közösség vezetői előrébb hozták az éjszakai kijárási tilalom kezdetét este 10 órára. Ez azt vonja maga után, hogy a vendéglátóhelyeknek legkésőbb 9-kor be kell zárniuk. Ennél is szigorúbb korlátozás, hogy betiltják hétfőtől a nem egy fedél alatt élők privát találkozóit (ez alól kivételek azok a párok, akik még külön háztartásban élnek, illetve az egyedül élők, akik bárkivel "összejöhenek" kikapcsolódni) és a vendéglátóhelyek asztalainál most már 6 helyett csak 4 fő foglalhat helyet.

Emellett újabb egészségügyi zónák kerültek fel a lezárt régiók listájára, ami azt jelenti, hogy most már 56 egészségügyi terület és 25 község van karanténba zárva, vagyis nem lehet engedély nélkül ki és belépni a területükre. 

A lezárt madridi területek listája itt megtekinthető: https://www.eldiario.es/madrid/madrid-adelanta-toque-queda-22-00-cierre-hosteleria-21-00-prohibe-reuniones-domicilios-partir-lunes_1_7047566.html

Baleár-szigetek

A baleár kormány bejelentette Ibiza és Formentera teljes lezárását január 23-tól. Ez azt jelenti, hogy mostantól csak azok utazhatnak a szigetekre, akik munka, tanulás vagy egészségügyi okok miatt érkeznek és erről igazolást tudnak felmutatni. 

ibiza_spotlight.jpg

Fotó: Ibiza Spotlight

Menorcán és Formenterán mostantól összesen csak 6 fős találkozókat lehet szervezni és legfeljebb két háztartás tagjai vehetnek részt ezeken. Mallorcán és Ibizán már ez sem megengedett, ott csak az egy fedél alatt élők szervezhetnek közös ebédet, vacsorát vagy sétákat. Csak azok kapnak ez alól felmentést, akik párkapcsolatban vannak, de még külön élnek, az egyedül élő emberek, illetve a gondozottak és az elvált szülők kiskorú gyermekei. 

Formentera kihirdette a 4-es, legmagasabb riasztási szintet Mallorca, Menorca és Ibiza után annyi különbséggel, hogy Formentera és Menorca még nyitva tartja a vendéglátóhelyek teraszait, az edzőtermeket és áruházakat 30 százalékos férőhely-korlátozás mellett és csak este 10-kor záratja be a nem létfontosságú tevékenységet végző helyeket. Utóbbiak Mallorcán és Ibizán este 8-kor zárnak, vasárnap és ünnepnapokon nem nyithatnak ki és férőhelyeiknek csak a 30 százalékát használhatják. Emellett kihirdették az edzőtermek, áruházak, bárok és éttermek bezárását olyan értelemben, hogy csak elvitelre és kiszállításra készíthetnek ételt. Az éjszakai kijárási tilalom este 10 órakor kezdődik.

Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek elnöke bejelentette, hogy Lanzarote és La Graciosa területén aktiválja a 4-es (legmagasabb) riasztási szintet a fertőzöttek magas száma miatt. Ezeken a területeken betiltották a 2 fősnél nagyobb találkozókat (ez alól csak az egy fedél alatt élők mentesülnek) és minden nap 18 órától beszüntetik a nem létfontosságú kereskedelmi tevékenységeket. 

Gran Canaria a 3-as riasztási szinten marad elszigetelve, este 10-kor kezdődő kijárási tilalom és a vendéglátóhelyek belső területének lezárása mellett. 

El Hierron a 2-es szintű riadót aktiválták, csakúgy, mint Tenerifén és Fuerteventurán. Ezen a szinten csak 6 fős találkozókat lehet szervezni és este 11-től tilos az utcára menni. La Palma és La Gomera még tartja magát, egyelőer maradnak az 1-es riasztási szinten 10 fős találkozói limittel és éjszakai kijárási tilalom nélkül 

Castilla y León 

Castilla és León este 8 órára hozta előre az éjszakai kijárási tilalmat a kormány engedélye nélkül. A központi vezetés szombaton visszautasította az intézkedést, Castilla és León elnöke, Alfonso Fernández Mañueco azonban közölte, hogy ennek ellenére fenntartja azt, így szombat óta a régió területén élőknek már este 8-tól tilos az utcán tartózkodniuk. A vendéglátóhelyek belső asztalaihoz már nem lehet leülni, csak a kintiekhez, illetve ételt csak elvitelre lehet kérni. Bezárták a sportközpontokat, edzőtermeket, bevásárlóközpontokat és tilos sporteseményeken részt venni. 

junta-castilla-alfonso-fernandez-manueco_1429067087_16323509_1200x675.jpg

Fotó: Vozpopuli - A képen Castilla és León elnöke, Alfonso Fernández Mañueco 

Katalónia 

A katalán kormány február 7-ig meghosszabbította a január 7-én kihirdetett intézkedéseket. Ennek értelmében marad a települések általános karanténja, a nem létfontosságú kereskedelmi létesítmények hétvégi, és a 400 négyzetméternél nagyobb bevásárlóközpontok általános bezárása. 

A katalán vendéglátóhelyek továbbra is csak két idősávban - reggel 7:30-tól 9:30-ig és 13:00-tól 15:30-ig - nyithatnak ki. Ezen kívül csak elvitelre készíthetnek ételt, illetve kiszállítást végezhetnek este 11-ig. 

Castilla- La Mancha

Castilla-La Mancha elszigetelte összes települését és este 10 órára hozta előre az éjszakai kijárási tilalmat. Toledo és Albacete tartomány egész területén elrendelték a 3-as szintű intézkedéseket. Ezek között szerepel például az, hogy bezárták a szerencsejátékra szolgáló helyeket és fogadási irodákat, illetve lakatot tettek a vendéglátóhelyek belső tereire. A kültéri asztaloknak pedig most már csak a felét lehet használni. 

Baszkföld 

A baszk kormány hasonlóan döntött, mint a többi nagy közösség: község-szintű karantént vezetett be és 4 főre csökkentette a találkozók létszámát. Azokban a városokban, ahol 100 ezer főre 500-nál több fertőzött jut, automatikusan kihirdetik az úgynevezett “vörös riasztást”, ami egyenlő a vendéglátóhelyek bezárásával. A három nagy baszk város, Bilbao, Vitoria és Donostia bárjai és éttermei már készülnek erre, mivel ez az érték már 400 fő fölött van.

Spanyolországban már több mint egy hete folyamatosan dőlnek meg a fertőzöttségi rekordok. Az egészségügyi rendszer túlterhelt, Murcia elnöke szombaton bejelentette, hogy átstrukturálják a betegellátási rendszert és ennek részeként lefújták az összes, nem sürgős műtéti beavatkozást is. Valencia nagyvárosaiban már a kempingkórházakba irányítják át a covid-fertőzötteket, az alig több mint 350 ezer fős La Riojában pedig az intenzív osztályok 65 százalékát koronavírusos betegek foglalják el. La Rioját követi Valencia 58, Melilla 52, majd Castilla-La Mancha és Katalónia 49 százalékos telítettségi adatokkal. A régiók méretét figyelembe véve tehát azt lehet mondani, hogy jelenleg Valencia autonóm közösség adja le a legrosszabb kórházi adatokat.

Közben az oltópontokon elkezdték beadni a második dózist az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak, ám pillanatnyilag a vakcinák elosztásával is gond van Spanyolországban. A gyártó Pfizer ugyanis sokkal kevesebb oltóanyagot szállít le januárban a spanyol államnak, mint amiben korábban megállapodtak (így akarják növelni a termelést). Most azok az autonóm régiók kapnak több vakcinát, akik december vége óta a legtöbbet oltottak, így tudják csak garantálni a már beoltottak második adagját. 

süti beállítások módosítása