Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Covid-2021: Vége az ünnepeknek, jönnek az újabb korlátozások Spanyolországban

2021. január 05. - TóthBrigitta

coronavirus-navidad_r_d_667-465.jpeg

Valencia, Katalónia, Madrid és Murcia után több más autonómia is bejelentette: az ünnepek után ismét meghúzzák a nadrágszíjat. Valenciában újabb 1 órával korábban kezdődik az éjszakai kijárási tilalom és a vendéglátóhelyek csak délután 5-ig tarthatnak nyitva, a katalánok bejelentették a község-szintű karantént, Madrid újabb 18 egészségügyi zónát szigetelt el csakúgy, mint az andalúz kormány Gibraltáron, Murcia pedig 9 régióját zárta be “extrém” fertőzöttségi adatokra hivatkozva. Részletek a cikkben. 


radiobrand_banner_hirek_960x150_exp.jpgGibraltár lezárása, valamint a madridi és a katalán korlátozások után kedden Valencia elnöke jelentette be, hogy Vízkereszt után új szigorításokat vezet be. Újabb egy órával hosszabbodik meg az éjszakai kijárási tilalom, ami azt jelenti, hogy január 7-től már este 10-től nem lehet majd az utcán engedély nélkül tartózkodni egészen reggel 6-ig (Kutyások figyelem! A házikedvencek szükségleteinek elvégzése Valenciában nem került be az "alapvető fontosságú tevékenységek" közé, ami azt jelenti, hogy a kormány nem engedélyezi az állatok sétáltatását a kijárási tilalom idején).

cadenaser_6.jpg

Fotó: Cadena Ser

A valenciai kormány emellett tovább korlátozza a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét: csütörtöktől mindenkinek be kell zárnia 17 órakor. Az üzletek befogadóképességét 30, az alapvető tevékenységet ellátó kereskedelmi boltok, köztük a szuper- és hipermarketekét 50 százalékra csökkentik. Tilos lesz a bárok, éttermek teraszán cigarettázni, az asztaloknál pedig most már csak 4 ember ülhet majd. A privát találkozók 6 fős létszámkorlátozásán nem változtatnak. Ximo Puig, Valencia elnöke mindemellett közölte, hogy a közösség január 31-ig zárva marad, illetve 26 községet külön karanténba helyeznek.

Az érintett régiók a következők:

Alicante: Polop, Castalla, Alcoy

Castellón: Borriol, Atzeneta del Maestrat, Soneja y Jérica

Valencia: Llíria, Massanassa, Ayora, Utiel, Sedaví, Sollana, Guadassuar, Oliva, Daimús, Xàtiva, Ontinyent, Sinarcas, Quatretonda, Canals, Benigàmin, Cheste, Moixent, Anna y Bonrepós i Mirambel.

Az iskolakezdést a bejelentett szigorítások nem érintik, a gyerekek ugyanúgy járhatnak iskolába, mint az ünnepek előtt.

cadena.jpg

Fotó: Cadena Ser - A képen Ximo Puig - Valencia közösség elnöke

Katalónia is bejelentette saját szigorító intézkedéseit. A karácsonyi és szilveszteri enyhítések után január 7-től a következő új szabályokat vezetik be: 

  • hétvégente csak az alapvető fontosságú tevékenységet végző üzletek nyithatnak ki, tehát az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és a fodrászatok
  • minden község karanténba kerül 10 napra
  • bezáratják a bevásárlóközpontokat és az edzőtermeket
  • a vendéglátóhelyek pedig továbbra is csak három turnusban tarthatnak nyitva (07:30-09:30-ig reggeliztethetnek, 13:00-15:30-ig készíthetnek ebédet, vacsora idején pedig csak elvitelre főzhetnek 19:00-tól 22:00-ig, házhoz pedig 23:00-ig szállíthatnak ételt)

el_peri.jpg

Fotó: El Periódico

Madrid újra kihirdette közösségi karanténját, illetve újabb 18 egészségügyi zónában és 5 községben vezettek be kijárási és egyéb korlátozásokat január 4-től január 18-ig. Ennek értelmében a következő zónák is le vannak most már zárva Madridban: 

Marqués de la Valdavia és Alcobendas-Chopera (Alcobendas); Las Olivas és Aranjuez (Aranjuez); San Fernando és Los Alperchines (San Fernando de Henares); Virgen del Cortijo (Hortaleza de Madrid capital), Torrelodones és  Hoyo de Manzanares.

Hozzájuk csatlakozik még: Ciempozuelos, Navalcarnero, Algete, Mejorada del Campo és Villarejo de Salvanés.

Valamint újabb 7 napra hosszabbították meg a lezárást a következő egészségügyi zónákban:  La Moraleja; Reyes Católicos y V Centenario, Felipe II y Alcalde Bartolomé González, Getafe Norte,  Andrés Mellado (Chamberí), Sanchinarro (Hortaleza), Aravaca (Moncloa-Aravaca) és General Moscardó, (Tetuán).
estas-son-las-18-zonas-basicas-de-salud-y-las-localidades-de-madrid-con-restricciones.jpgFotó: El Confidencial

Az aragón kormány hétfőn közölte: a vendéglátóhelyeknek és az egyéb, nem alapvető fontosságú tevékenységet végző üzleteknek este 8-ig be kell zárniuk. A bárteraszokon megtiltják a dohányzást és lefelezik a férőhelyeket is. A benti asztaloknak eközben csak a 30 százalékát lehet használni. Beltéren egy asztalnál mostantól csak 4, kültéren 6 ember foglalhat helyet. A provinciák közötti átjárást megtiltották és Aragónia határait sem lehet átlépni engedély nélkül. 

Murcia és a Baleár-szigetek is szigorított. Előbbi 9 községet karanténba zárt keddtől az “extrém” fertőzötségi adatok miatt. Ezek a következők: Jumilla, Santomera, Los Alcázares, Abanilla, Villanueva del Río Segura, Fortuna, San Pedro del Pinatar, Las Torres de Cotillas, La Unión.

murcianot.jpg

Fotó: Murcia Noticias

A murciai kormány emellett arra kötelezte a vendéglátóhelyeket, hogy az ünnep utolsó két napján (január 5-e és 6-a) zárjanak be délután 6-kor. Ugyanezt a döntést hozta meg Mallorca is. Az ibizai Eivissa eközben január 7-én visszalép a 3-as karanténfeloldási fázisba, ami azt jelenti, hogy a a vendéglátóhelyek belső asztalait nem lehet majd használni, az éjszakai kijárási tilalom pedig este 10-kor fog kezdődni. 

Extremadura bezáratja a vendéglátóhelyeket és a nem létfontosságú tevékenységet végző üzleteket azokon az 5 ezer fősnél nagyobb településeken, ahol 100 ezer lakóra 500-nál több beteg jut. Ennek értelmében 7 napra leállítják az életet a következő településeken: 

Badajoz, Cáceres, Coria, Almendralejo, Don Benito, Azuaga, Castuera, Fuente del Maestre, Navalmoral de la Mata, Villanueva de la Serena, Calamonte, Aceuchal, Montijo, Puebla de la Calzada, Olivenza, és Villafranca de los Barros. 

La Rioja megtiltja a 4 fősnél nagyobb baráti és családi összejöveteleket és meghosszabbítja az éjszakai kijárási tilalmat, ami most már este 10-től érvényes. A közösség emellett zárva tartja határait január végéig. 

 larioja_2.jpg

Fotó: La Rioja

Andalúzia a napokban bejelentette, hogy karanténba küld 8 gibraltári községet, ahol kiugróan magas a fertőzöttek száma. Az érintettek: La Línea de la Concepción, Algeciras, Los Barrios, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera, San Martín del Tesorillo, San Roque és Tarifa.

Várhatóan a többi autonóm elnök is szigorításokat fog bejelenteni Vízkereszt után, ugyanis többségük a covid-fertőzöttek újabb, ugrásszerű emelkedésésről tájékoztatta az Egészségügyi Minisztériumot. Castilla és Leónban például egy nap alatt megduplázódott a koronavírusos emberek száma (hétfőn 382, kedden már 835 fertőzött került be a nyilvántartásba). A régióvezetők egyetértenek abban, hogy az oltással együtt megkezdődött a koronavírus-járvány harmadik hulláma Spanyolországban. 

süti beállítások módosítása