Tóth Brigitta

Független, megbízható, hiteles hírek

Baszkföld és Kantábria hamarabb oldaná fel a szükségállapotot

2020. június 07. - TóthBrigitta

tabla.png

Nem nyithatnak határt engedély nélkül az autonóm közösségek. Kantábria és Baszkföld hétfőn belép az utolsó karanténfeloldási szakaszba és mindketten jelezték, hogy eltörölnék az utazási korlátozást egymás között. Pedro Sánchez miniszterelnök azt mondta: ehhez előbb kérniük kell a rendkívüli állapot feloldását a kormánytól; anélkül nem engedélyezhetik a területek közötti átjárást. A kormányfő bejelentette a közösségeknek ígért vissza nem térítendő támogatás elosztási arányait, valamint azt is, hogy június 26-án 250 ezer rászoruló számlájára utalják át az alapjövedelmet. 


Kantábria és Baszkföld kérvényezi a szükségállapot feloldását. A két észak-spanyolországi közösség hétfőn belép a 3-as karanténfeloldási szakaszba és engedélyezi a provinciái közötti utazást. Egymás között is feloldanák az utazási korlátokat, ám ehhez először kérvényezniük kell a riasztási állapot feloldását - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján. Elmondta: a közösségek nem dönthetnek határuk megnyitásáról míg tart a szükségállapot, ugyanakkor lehetőséget kapnak arra, hogy június 21-e előtt kilépjenek a rendkívüli állapotból. Kantábria és Baszkföld kedden nyújtja be kérvényét, melyben jelzik, hogy június 15-én kilépnének az új normál kerékvágásba és ezzel együtt feloldanák egymás közötti korlátozásaikat.

baszkfold.jpg

Fotó: Google Maps

Kantábria nyugati szomszédja, Asztúria egyelőre ódzkodik a határok megnyitásától, miközben a Baszkföld melletti La Rioja is csatlakozna a nyitási tervhez. A szintén szomszédos Navarra pedig jelezte, hogy a szükségállapot hivatalos befejezéséig biztosan nem engedi meg, hogy más közösségek lakói beutazzanak területére. 

 navarra.jpg

Fotó: Google Maps

A 3-as karanténfeloldási szakaszba belépő területek közül Extremadura kivételével mindenki engedélyezi a tartományai közötti utazást, így Andalúzián, Aragónián, Galícián, Baszkföldön, Asztúrián, Kantábrián, La Rioján, Murcián, Navarrán és a szigeteken belül is szabadon lehet mozogni június 8-tól. 

9.000 millió euró az egészségügynek, 5.000 millió euró a gazdaság helyreállítására és 2.000 millió euró az oktatásra - így osztja szét a kormány az autonóm közösségeknek ígért 16 ezer millió eurós, vissza nem térítendő támogatást. Az autonóm közösségek vezetői vegyes érzelmekkel fogadták a döntést; nem mindenki értett egyet a pénz elosztásának arányaival a vasárnapi videókonferencián. 

confilegal.jpg

Fotó: Confilegal

Pedro Sánchez miniszterelnök azt is bejelentette, hogy 250 ezer rászoruló ember kapja meg június 26-án a létfenntartásához szükséges alapjövedelmet. Hozzátette: egy hét alatt 21 millióan látogattak el az minimum jövedelem igénylési feltételeiről tájékoztató weboldalra és 3 millióan végezték el a szimulációt, melyből megtudhatták, jogosultak-e a segítségre vagy sem. 

 lavozdegalicia_2.jpg

Fotó: La Voz de Galicia

A kormányfő nyomatékosan megkérte Spanyolország fiataljait, hogy legyenek elővigyázatosak és ha önmaguk miatt nem is, legalább a szüleik és nagyszüleik védelme érdekében tartsák tiszteletben a szabályokat most és a szükségállapot után is. Azért emelte ki őket a vasárnapi sajtóeseményen, mert a fertőzöttek számának múlt heti megugrása országszerte a fiatalok óvatlanságából fakadt. Elsősorban születésnapi vagy más évfordulós összejöveteleken terjedt el a koronavírus. Pedro Sánchez úgy fogalmazott: amíg a vírus fenyeget bennünket, az életünk nem lesz ugyanolyan, mint azelőtt. Ezután beszélt arról a törvényről is, amit kedden fogad el a Miniszterek Tanácsa és amelyben a szükségállapot után is kötelezővé teszik a maszkok használatát abban az esetben, ha nem tartható fenn a 1,5-2 méteres távolság más emberektől. A törvény azt is előírja, hogy minden autonóm közösség köteles lesz a jövőben a legmegbízhatóbb PCR tesztekkel vizsgálni minden gyanús esetet, ugyanis a járvány második hulláma, mint fogalmazott, csöppet sem “kitaláció”.

 europapress.jpg

Fotó: Europa Press

Az elmúlt 24 órában 1 elhunytat és 102 új fertőzöttet regisztráltak a spanyolországi kórházak, a legtöbbet, 49 főt Madridban. 

süti beállítások módosítása